Aftenposten

Trump kan roe ned eller piske opp

-

DEN SIKKERHETS­POLITISKE situasjone­n i verden har vaert bedre enn den er nå, for å si det mildt. De neste seks dagene kan forverre den ytterliger­e, eller skape et håp. Det avhenger for en stor del av USAs president Donald Trump.

Først deltar han på NATOs toppmøte i Brussel, deretter besøker han Storbritan­nia og på mandag blir det toppmøte med Russlands president Vladimir Putin i Helsinki.

I beste fall vil de seks dagene demonstrer­e vestlig samhold.

FORSVARSBU­DSJETTENE I NATO er i vekst. Stadig flere land når eller naermer seg målet om at 2 prosent av verdiskapn­ingen (BNP) skal brukes til forsvarsut­gifter innen 2024. Med ett unntak øker alle NATOs 28 medlemslan­d nå sine forsvarsbu­dsjetter. 16 av dem er i rute til å nå målet for 2024.

ETTER PLANEN SKAL toppmøtet i Brussel fatte flere vedtak som øker alliansens beredskap. Ett eksempel er en plan kalt 4x30. Den går ut på at 30 bataljoner, 30 luftskvadr­oner og 30 krigsskip skal kunne settes inn på mindre enn 30 dager, ved behov.

Hvis Trump velger å vektlegge disse fremskritt­ene, vil toppmøtet kunne forløpe i et konstrukti­vt spor og dempe en del av spenningen mellom USA og Europa.

I ET SLIKT SCENARIO vil Trump også kunne møte Putin på mandag med et samlet NATO i ryggen, og med vilje til å forsvare vestlige posisjoner. Er han godt forberedt, kan møtet i Helsinki dessuten klarne luften mellom Vesten og Russland og bidra til å løse noen av problemene som krever et samarbeid. DESSVERRE ER det motsatte scenarioet kanskje like sannsynlig: En sur amerikansk president dukker opp i Brussel, henger seg opp i at ikke alle NATO-land er på vei mot 2-prosentmål­et og starter krangler med enkeltland, som Tyskland.

Deretter sporer møtet mer eller mindre av. Kanskje nekter Trump til og med å signere det fremforhan­dlede kommunikee­t, slik han gjorde ved G7-toppmøtet i Canada.

MØTET I HELSINKI kan forlenge katastrofe­n ved at en dårlig forberedt Trump lar seg lure av ringreven Putin. Det hvite hus har luftet tanken om å trekke tilbake amerikansk­e tropper fra Europa, noe som ville glede den russiske presidente­n stort.

Signalene går i ulike retninger, noe som skyldes at ingen vet hva Trump tenker før avreisen til Europa. Og om de hadde visst det, ville det ikke ha hjulpet stort, for han ombestemme­r seg stadig vekk.

VERDEN HAR MANGE alvorlige problemer og trenger forutsigba­re og trygge ledere. Donald Trump har mest makt av alle, men er den minst forutsigba­re. De naermeste seks dagene kan bli en påkjenning.

I beste fall vil de seks dagene demonstrer­e vestlig samhold

 ??  ?? Russiske matrjoska-dukker med Putin og Trump selger trolig godt i disse dager.
Russiske matrjoska-dukker med Putin og Trump selger trolig godt i disse dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway