Aftenposten

Han ga Alzheimers sykdom et ansikt

-

Jan Henry T. Olsen er død, 61 år gammel. Han var fiskerimin­ister i den mest avgjørende perioden i norske fiskerier i moderne tid.

Ifølge NRK døde Olsen i går. Jan Henry T. Olsen var fiskerimin­ister for Arbeiderpa­rtiet fra 1991 til 1996 i Gro Harlem Brundtland­s regjering, og ble kjent langt utenfor landets grenser da han før forhandlin­gene om et utkast til medlemskap ga sitt ord på at han ikke skulle gi bort en eneste fisk til EU. Fra da av ble han kalt «No- fishOlsen», et klengenavn som ble spredt rundt i verden av de internasjo­nale nyhetsbyår­ene.

Hektisk karriere

Da vendte han tilbake til hjembyen Tromsø og startet som seniorkons­ulent i Bedriftsko­mpetanse. Han skapte seg raskt en karriere som investor og styremedle­m i en rekke fiskeribed­rifter, ble administre­rende direktør i Tromsø Idrettslag i 2003, senere fylkesarbe­idssjef og prosjektme­darbeider for den nordnorske «ambassaden» i Brussel. Etter prosjektpe­rioden i Brussel ble han spesialråd­giver i Storebrand.

Åpen om demens

Det var her den litt glemsomme og alltid distré 51-åringen møtte veggen. Han mestret ikke lenger jobben. Bedriftsle­gen sendte ham til utredning, men det skulle gå lang tid og mange ulne svar før den endelige diagnosen kom. Jan Henry T. Olsen led av Alzheimers sykdom.

Det vakte enorm oppmerksom­het da han valgte å vaere åpen om sin fortsatt tabubelagt­e sykdom. Nyheten kom i et intervju med Nordlys 12. mars 2008. Halvannet år før hadde han giftet seg med NRK-journalist Laila Lanes.

Han tilbrakte sine siste år på sykehjem i Tromsø, og etterlater seg en sønn og en datter fra sitt første ekteskap. (NTB)

 ??  ?? Tidligere fiskerimin­ister Jan Henry T. Olsen (61) døde i går.
Tidligere fiskerimin­ister Jan Henry T. Olsen (61) døde i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway