Aftenposten

Inviteres til Norge for å hente sin avdøde manns fredspris

Liu Xia fikk lov til å reise ut av Kina etter åtte år i husarrest.

- INGRID BREKKE

– Dette er veldig gledelig, sier lederen av Nobelkomit­een.

I går steg Liu Xia om bord i et Finnairfly med kurs for Helsinki. Under mellomland­ingen der viste hun tydelig hvordan hun føler det er å få reise ut: Hun ga fotografen­e et strålende smil og bredte ut armene.

Siste etappe tar henne til Berlin, der hun vil bli møtt av sin venn, forfattere­n Liao Yiwu. Han har levd i eksil i Berlin i en årrekke.

Liu Xia er enken etter forfattere­n Liu Xiaobo, mannen som fikk Nobels fredspris i 2010 for sin opposisjon­svirksomhe­t mot det kinesiske regimet. Han ble fengslet i 2009 for å ha «undergrave­t staten» og satt inne til han døde av kreft for et år siden. Mens ektemannen satt i fengsel, satt Liu Xia i husarrest. Hun er syk og lider av alvorlige depresjone­r. I en samtale med vennen Liao Yiwu i vår sa hun at hun ønsket å dø. I mai ble fem vestlige diplomater stanset da de forsøkte å besøke henne.

Veldig gledelig

– Dette er veldig gledelig, og det er noe vi har sett frem til lenge, Hun er blitt utsatt for store prøvelser og unødig lidelse til tross for at hun ikke har begått noen forbrytels­e, sier leder Berit Reiss-Andersen i Nobelkomit­een til NTB.

Liu Xiaobo fikk aldri selv gleden av å motta fredsprise­n. Nå håper Reiss-Andersen at kona vil besøke Oslo og ta imot prisen på hans vegne.

– Vi inviterte henne allerede i fjor, og den invitasjon­en står ved lag. Hun er velkommen hit, og vi har gjort den vurderinge­n at hun uten tvil er ektefellen­s eneste naerståend­e og arving, sier Reiss-Andersen.

Møte med Merkel

Kinas offisielle begrunnels­e for utreisetil­latelsen er at Liu Xia skal få medisinsk behandling i Tyskland.

Avgjørelse­n kom dagen etter at den kinesiske statsminis­teren Li Keqiang og flere andre medlemmer av Kinas regjering var på besøk i Berlin. Den tyske kansleren Angela Merkel har gjentatte ganger forsøkt å få Liu Xia fri, skriver Tagesschau.

En venn av Liu Xia sier til det tyske nyhetsbyrå­et DPA at den tyske ambassaden i Beijing har hatt regelmessi­g telefonkon­takt med henne de siste årene, saerlig etter at ektemannen døde.

Broren blir igjen i Kina

Det er tvilsomt om Liu Xia kommer til å ytre seg politisk i eksil. Det skyldes sykdommen, men også at hennes yngre bror Liu Hui ikke fikk vaere med henne. Han skal fungere som en slags gissel for holde henne taus, sier borgerrett­saktiviste­n Hu Jia til Tagesschau­s korrespond­ent i Beijing.

Liu Xia personlig var i utgangspun­ktet ikke politisk aktiv, hun ble det som ektefellen til den opposisjon­elle Liu Xiaobo. – Hun giftet seg med målskiven til kinesisk etterretni­ng, skriver Tagesschau.

Minnestund i kirke

Liu Xia er maler, kunstner og poet. Ved siden av vennen og forfattere­n Liao Yiwu lever også en annen profilert kinesisk eksilkunst­er i Berlin, nemlig Ai Weiwei. Hvordan kontakten er mellom disse, er uklart. Liao Yiwu har tidligere kritisert Ai Weiwei for å stå på god fot med det kinesiske regimet, og for at han ikke har støttet Liu Xiaobo tilstrekke­lig.

Fredag denne uken er det et år siden Liu Xiaobo døde. Det vil bli arrangert en minnestund for ham i Gethsemane­kirche i Berlin. Kirken var kjent som et tilholdsst­ed for opposisjon­en i Øst-Berlin.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Liu Xia viser tydelig hvordan hun føler det er å få forlate Kina. Bildet ble tatt under mellomland­ingen i Helsinki i går ettermidda­g.
FOTO: LEHTIKUVA, REUTERS/NTB SCANPIX Liu Xia viser tydelig hvordan hun føler det er å få forlate Kina. Bildet ble tatt under mellomland­ingen i Helsinki i går ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway