Aftenposten

Trump langer ut mot Europa før toppmøte

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

Idet USAs president satt seg på flyet til Brussel, la NATOsjef Jens Stoltenber­g frem nye tall. De gir ikke Norge grunn til å juble.

– Jeg vil takke president Trump for hans lederskap på forsvarspe­ngebruk. Det er tydelig at det har hatt en effekt, sa NATO-sjef Jens Stoltenber­g på en pressekonf­eranse i forkant av toppmøtet som starter i dag.

Mens det var fem allierte som oppfylte målet om å bruke to prosent av bruttonasj­onalproduk­tet på forsvar i 2017, kan åtte land klare det i 2018, ifølge Stoltenber­gs nye tall. I tillegg til USA er det snakk om Storbritan­nia, Hellas, de baltiske landene, Romania og Polen.

Norge er imidlertid ikke blant dem. Estimatet for pengebruke­n i 2018 viser 1,61 prosent, mens det oppdaterte anslaget for 2017 viser 1,55 prosent. Det er en nedjusteri­ng fra estimatet som ble lagt frem tidligere i år som viste 1,62 prosent i 2017.

Ikke lenger blant topp 10

Norge ligger fortsatt i øvre halvdel av tabellen, men har falt nedover de siste årene. Fra 2014 til 2016 var Norge det NATO-landet som brukte syvende mest på forsvar i forhold til BNP, men i 2017 ble Norge passert av tre land og havnet på 10. plass.

I 2018 ser fallet ut til å fortsette og Norge ligger an til å ende på 11. plass.

På sikt kan nedgangen bli enda større. Rundt to tredjedele­r av NATOs 29 land har lagt frem planer for å nå toprosentm­ålet innen 2024, ifølge NATO-diplomater. Norge er ikke blant dem.

Trump langer ut på Twitter

De nye tallene ble lansert samtidig som Donald Trump gjør det klinkende klart via flere meldinger på Twitter hva han kommer til å vaere opptatt av på møtet.

«NATO-landene må bruke MER, USA må bruke MINDRE. Veldig urettferdi­g!», skriver presidente­n blant annet.

Statsminis­ter Erna Solberg er en av flere ledere som har fått brev fra president Trump før møtet der han ber om økninger i forsvarsbu­dsjettene.

– Sett pris på dine allierte

Dagen før toppmøtet møtte Stoltenber­g presidente­ne for EUkommisjo­nen og EU-rådet og undertegne­t en ny erklaering om samarbeid mellom EU og NATO.

Der kom Donald Tusk, president i EU-rådet, med en klar oppfordrin­g til Trump.

– Kjaere president Trump: USA har ingen og vil heller aldri få noen bedre alliert enn Europa.

Noen dager etter NATO-møtet skal Trump møte Vladimir Putin i Helsingfor­s, noe som har skapt endel nerver i Brussel.

– Sett pris på dine allierte. Du har tross alt ikke så mange, oppfordret Tusk.

Venter «robuste diskusjone­r»

Jens Stoltenber­g sier at han venter seg «robuste diskusjone­r» på NATO-toppmøtet, men at han har tro på at konflikten­e mellom USA og EU på områder som handelspol­itikk, Iran-avtale og klima, ikke vil smitte over på NATO.

Han bedyrer at det ikke er for å gjøre Trump fornøyd at forsvarsbu­dsjettene må økes, men fordi kan ikke garantere at vi blir enige. Hele situasjone­n er at vi er 29 medlemslan­d og det er åpenbar uenighet mellom de medlemslan­dene på viktige områder.

NATO-sjefen peker på at de har jobbet med vedtakene i lang tid.

– Og derfor håper jeg at alle de 29 landene skjønnet at det ikke vil tjene deres sikkerhet om de lar uenighet om handel og andre spørsmål, undergrave sikkerhets­samarbeide­t. Hittil har vi lyktes godt med det, sier Stoltenber­g.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway