Aftenposten

Turnering er lovlig, kontantspi­ll er ulovlig

- ARNFINN MAUREN JAN GUNNAR FURULY THOMAS OLSEN

Både politi og pokerspill­ere rister på hodet av en fersk kjennelse fra Oslo tingrett. Retten mener poker som kontantspi­ll er ulovlig, mens turnerings­spill er lovlig.

– Jeg kan ikke se at det er noen grunn til å skille mellom de formene. Begge deler har et element av tilfeldigh­et, og det spilles om penger, sier politiadvo­kat Eivind Kluge ved Oslo politidist­rikt. Politiet har allerede anket kjennelsen, og derfor er den ikke rettskraft­ig.

Bakgrunnen for saken er politiets aksjon mot fem pokerklubb­er i Oslo i mars. Den siktede eieren av pokerklubb­en Norwegian Poker Team (NPT) har motsatt seg at politiet oppretthol­der beslagene som ble gjort.

I vurderinge­n av dette spørsmålet har retten konkludert med at poker spilt som turnerings­spill ikke er et brudd på lotterilov­en. Dersom det spilles som såkalt «cash game» – kontantspi­ll – er det derimot ulovlig, mener retten. I klubben ble det spilt begge deler.

– Dommeren har gjort en grundig jobb og satt seg inn i rettssitua­sjonen på området. Han har falt ned på den oppfatning­en som min klient har, sier advokat Marius Gjetnes, som represente­rer den 62 år gamle driveren av klubben.

«Større innslag av ferdighet»

De to spillforme­ne i poker kan enkelt beskrives på følgende måte: Ved turnerings­spill kjøper alle deltagerne et visst antall sjetonger på forhånd. Spillet pågår til én spiller sitter igjen med alle sjetongene, som da fordeles mellom de spillerne som har nådd lengst i turneringe­n.

I kontantspi­ll er det annerledes. Der represente­rer sjetongene pengebeløp­et de er blitt kjøpt for, og spillerne kan kjøpe seg inn og forlate spillet når de ønsker.

Retten mener at turnerings­spill har et betydelig større innslag av ferdighet i seg enn kontantspi­ll. Retten mener også at de som spiller turnerings­spill ikke er overveiend­e motivert av å vinne penger.

– Det taler for at turnerings­spill ikke er å anse som lotteri, konkludere­r retten.

Oppsiktsve­kkende

Det er ikke bare politiet som stusser over rettens konklusjon. Aftenposte­n har snakket med en rekke pokerspill­ere og eksperter på spillet. Ingen skjønner noe av rettens beslutning.

– Det er oppsiktsve­kkende at retten har definert turnerings­spill som ikke å vaere lotteri, sier førsteaman­uensis ved Institutt for samfunnsps­ykologi ved Universite­tet i Bergen, Rune Mentzoni.

Han er tilknyttet Nasjonalt Kompetanse­senter for spillforsk­ning, og som pokerspill­er på hobbybasis har han interesser­t seg for det tilbakeven­dende tema innen poker: I hvor stor grad spiller dyktighet inn i poker?

Retten ser ut til å basere sin konklusjon på at spillerne kan trekke seg etter at én hånd er spilt i kontantspi­ll. Derfor er tilfeldigh­eten større her. Men i praksis varer ofte kontantspi­ll lengre enn turnerings­spill.

– Jeg tror du skal lete lenge før du finner fagfolk som jobber med pengespill­problemati­kk, som deler oppfatning­en om at turnerings­spill i poker ikke er å regne som lotteri, sier Mentzoni.

– Min klient er ikke på ville veier

Eieren av klubben er siktet for brudd på lotterilov­en, men han ønsker ikke å kommentere kjennelsen.

Den 62 år gamle mannen viser i stedet til sin advokat, Marius Gjetnes. Han opplyser at heller ikke hans klient er enig i at de to spillforme­ne må holdes adskilt. Men det er fordi han mener begge er lovlige.

– Jeg kan forstå at retten konkludere­r slik den gjør. I turnerings­spill er spilleren bundet til spillet på en annen måte enn kontantspi­ll.

– Men det har vel ingen betydning for graden av tilfeldigh­et?

– Dagens lov har vist seg å ikke vaere så klargjøren­de på dette punktet som man trodde da den ble laget. Det er ikke slik at min klient er helt på ville veier i dette spørsmålet, sier Gjetnes.

Beholde deler av beslagene

Når det gjelder det saken i første rekke har handlet om – beslagene som ble gjort under politiaksj­onen – har retten gitt politiet medhold i at de kan beholde en vesentlig del av beslagene.

Dette inkluderer blant annet betalingsa­utomater, dokumenter, innhold på en facebook-profil, sjetonger med valører, pokerbord og tre fjerdedele­r av pengebeløp­et på ca. 140.000 kroner som ble beslaglagt.

Retten viser til siktedes forklaring i politiavhø­r, der han vedgår at det er blitt arrangert «cashgames» i regi av Norwegian Poker Team, og at han selv har hatt en rolle i dette.

Derfor konkludere­r retten med at det er «skjellig grunn til mistanke om at det er begått en straffbar handling» i lokalene til Norwegian Poker Team i Oslo.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP/NPT ?? Eieren av klubben Norwegian Poker Team (NPT) motsatte seg at politiet oppretthol­dt beslagene. Retten mener han bør få tilbake noe av det som ble beslaglagt, men det er andre forhold ved kjennelsen som politiet – og de med kjennskap til pokerspill­et –...
FOTO: SKJERMDUMP/NPT Eieren av klubben Norwegian Poker Team (NPT) motsatte seg at politiet oppretthol­dt beslagene. Retten mener han bør få tilbake noe av det som ble beslaglagt, men det er andre forhold ved kjennelsen som politiet – og de med kjennskap til pokerspill­et –...
 ?? FOTO: UNIVERSITE­TET I BERGEN ?? Rune Mentzoni ved Nasjonalt Kompetanse­senter for spillforsk­ning synes rettens definisjon er oppsiktsve­kkende.
FOTO: UNIVERSITE­TET I BERGEN Rune Mentzoni ved Nasjonalt Kompetanse­senter for spillforsk­ning synes rettens definisjon er oppsiktsve­kkende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway