Aftenposten

Russere tiltalt for å ha hacket Clintons parti

Robert Mueller har gransket Russlands innblandin­g i det amerikansk­e valget.

- JULIE BERG MELFALD TARJEI KRAMVIKEN CHRISTINA PLETTEN

Spesialett­erforsker Robert Muller kunngjør tolv tiltaler i Russland-etterforsk­ningen, to dager før president Trump skal møte sin russiske motpart Vladimir Putin.

I går ble tolv russere tiltalt i spesialett­erforsker Robert Muellers gransking av Russlands innblandin­g i det amerikansk­e valget i 2016.

12 navngitte agenter i den russiske militaeret­terretning­en GRU er tiltalt for å ha hacket seg inn i nettverken­e til Hillary Clintons valgkampap­parat og Det demokratis­ke partiet.

Stjålne e-poster

De stjålne e-postene ble så lagt ut på internett via pseudonyme­ne DCLeaks, som utga seg for å vaere amerikansk­e åpenhetsak­tivister, og hackeren Guccifer 2.0, som hevdet å vaere en hacker fra Romania.

Hackerne fikk også tak i personinfo om en halv million amerikansk­e velgere, ifølge visejustis­minister Rod Rosenstein.

Tiltalene ble offentligg­jort samtidig som president Donald Trump og dronning Elizabeth av Storbritan­nia inspiserte den britiske monarkens garde i Windsor Castle utenfor London. Mandag skal Trump ha et toppmøte med Vladimir Putin i Helsinki.

Saboterte for Clinton

Visejustis­minister Rosenstein sier på en pressekonf­eranse fredag ettermidda­g at russerne stjal dokumenter fra dataserver­ne til Det demokratis­ke partiet med den intensjon om å sabotere Clintons kampanje.

Tre av Trumps tidligere valgkampme­darbeidere er allerede tiltalt i Muellers etterforsk­ning.

Tidligere fredag kalte president Trump Mueller-etterforsk­ningen for en «heksejakt» under en pressekonf­eranse med den britiske statsminis­teren Theresa May.

Rosenstein sa at presidente­n er blitt briefet om tiltalene.

– Det er viktig at presidente­n er informert. Han skal ta viktige avgjørelse­r for landet vårt, sa Rosenstein på tampen av pressekonf­eransen.

Muellers etterforsk­ning omfatter nå mer enn 100 tiltalepun­kter mot 32 forskjelli­ge personer.

 ?? FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE ?? Spesialett­erforsker Robert Mueller har gransket russisk innblandin­g i det amerikansk­e valget i 2016 i over et år.
FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE Spesialett­erforsker Robert Mueller har gransket russisk innblandin­g i det amerikansk­e valget i 2016 i over et år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway