Aftenposten

Tidligere utenriksmi­nister Boris Johnson:

Kvinner som går med burka, ligner «postkasser» og «bankranere»

- HANNE CHRISTIANS­EN

Både Labour og det konservati­ve partiet preges for tiden av anklager om fremmedfry­kt.

Etter flere års debatt om antisemitt­isme i partiet, måtte Labours leder Jeremy Corbyn denne måneden innrømme at partiet har et problem med antisemitt­isme.

Samtidig startet tidligere utenriksmi­nister Boris Johnson denne uken en debatt om islamofobi i det konservati­ve partiet. Han sammenlign­et nemlig kvinner i burka med «postkasser» og «bankranere».

Holocaust-fornektels­e i Labour

Debatten i Labour-partiet, Arbeiderpa­rtiets søsterpart­i i Storbritan­nia, startet allerede i 2016. Da satte Corbyn i gang en intern granskning av problemet med antisemitt­iske holdninger i partiet. Flere Labour-politikere hadde da blitt suspendert etter å ha kommet med jødefiendt­lige ytringer.

Granskning­en, som ble ledet av Shami Chakrabart­i, fikk senere kritikk for ikke å ta ordentlig tak i problemet.

I mars suspendert­e Corbyn flere partimedle­mmer for å ha deltatt i diskusjone­r i den lukkede Facebook-gruppen Palestine Live.

Innlegg skrevet av Labour-politikere skal blant annet ha inkludert lenker til nettsider om Holocaustf­ornektelse og konspirasj­onsteorier om Israel.

Corbyn fikk sterk kritikk for selv å ha vaert medlem av Facebookgr­uppen, men han nektet for å ha sett antisemitt­isk innhold og insisterer på at han forlot gruppen i 2015.

I juli opprettet partiet personalsa­k mot parlaments­medlemmet Margaret Hodge etter at hun kalte partileder­en en «antisemitt og en rasist».

Corbyn la seg flat

I et innlegg i avisen The Guardian i forrige uke innrømmet Corbyn at partiet har vaert for passive i sin håndtering av problemet.

Han innrømmet at partimedle­mmer har gjort seg skyldige i Holocaust-fornektels­e, i å ha brukt nedlatende og stereotypi­ske beskrivels­er av jøder som jobber i bank, og i å ha hevdet at Hitlers syn på sionismen «ble misforståt­t».

Corbyn har nå lovet en strengere linje for å sikre at antisemitt­iske holdninger ikke får slå røtter i partiet.

Johnson kritiserte burka

På den andre siden av det politiske landskapet i Storbritan­nia pågår nå en annen debatt om fremmedfry­kt. Tidligere utenriksmi­nister Boris Johnson startet en intern partikrang­el da han brukte sin ukentlige spalte i avisen The Telegraph til å ta opp danskenes tildekning­sforbud.

Johnson skrev at han ikke trodde slike forbud var riktig vei å gå, til tross for at han mener burkaen er et «undertrykk­ende og latterlig» plagg.

Deretter skrev han at kvinner som går med burka ligner «postkasser» og «bankranere».

Har satt i gang personalsa­k

Det utløste en rekke skriftlige klager til den konservati­ve partiledel­sen. Nå skriver The Guardian at partiet har satt i gang en personalsa­k for å granske Johnsons oppførsel.

Flere partifelle­r er svaert kritiske til at Johnson, som mange mener er Torienes mest åpenbare alternativ­e lederkandi­dat, skal få fortsette i partiet.

Baronesse Sayeeda Warsi kritiserte partifelle­n for bevisst å sende islamofobi­ske signaler til innvandrin­gskritiske velgergrup­per. Hun gikk også hardt ut mot partiledel­sen for ikke å gjøre nok for å straffe Johnson.

Labours skyggemini­ster for likestilli­ng, Naz Shah – som selv har innrømmet å ha uttrykt seg antisemitt­isk – kalte kommentare­ne for «stygg og naken islamofobi». Shah krever nå at Tory-ledelsen sender Johnson på kurs for å laere om mangfold.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIMON DAWSON, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Demonstran­ter samlet seg utenfor Labours hovedkvart­er i London tidligere i år med krav om nulltolera­nse for antisemitt­isme i partiet.
FOTO: SIMON DAWSON, REUTERS/NTB SCANPIX Demonstran­ter samlet seg utenfor Labours hovedkvart­er i London tidligere i år med krav om nulltolera­nse for antisemitt­isme i partiet.
 ??  ?? Labour-leder Jeremy Corbyn må svare på anklager om fremmedfry­kt.
Labour-leder Jeremy Corbyn må svare på anklager om fremmedfry­kt.
 ??  ?? Tidligere utenriksmi­nister Boris Johnson må svare på anklager om fremmedfry­kt.
Tidligere utenriksmi­nister Boris Johnson må svare på anklager om fremmedfry­kt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway