Aftenposten

Regnet hjelper ikke kornbonden

I år klarer ikke bonde Olaf Bryn Røkholt (57) å dekke utgiftene til drift av gården. Tørkesomme­ren har kappet avlinger for tilsammen 5–6 milliarder, anslår Norges Bondelag.

- PÅL VEGARD HAGESAETHE­R HANNE MELLINGSAE­TER JAVIER AURIS (foto)

Men for bønder som dyrker gress, poteter og grønnsaker, kan regnet rette opp noe av skaden etter tørken.

Olaf Bryn Røkholt (57) ser ut over et av jordene sine på Rykkinn i Baerum.

– Fra dette jordet får vi vanligvis seks–syv hengerlass med hvete. I år ble det bare to, sier han.

Tilsammen har han 1500 mål med korn. Det gjør ham til en av Baerums største kornbønder. Men tørken har gjort åkeren tynn med mye faerre aks, og havrekorne­ne er tynne som tannpirker­e.

At det kommer regn nå, mens de er i full gang med treskingen, hjelper ikke. Man høster kun én kornavling pr. år. Og rundt 80 prosent av bøndene i Oslo og Akershus dyrker korn.

– Kornet trenger fuktighet gjennom hele vekstseson­gen, forklarer Røkholt.

– Vi har sett med bekymring på hvordan dette skulle gå. Vi er vant til dårlige år, gode år og middels år. Men et så ekstremt år som i år, gjør veldig store utslag.

Konklusjon­en for i år: Under halv avling. Dermed dekker han ikke engang utgiftene til drift av gården.

– Vondt å vaere bonde

Situasjone­n bekreftes av leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

– Når det gjelder korn, vet vi allerede at det er et dramatisk verditap. På Østlandet er man nede i 40 prosent av ordinaer avling. Når det gjelder grovfôr, er det fortsatt mulig å få til noe ved en god høst, sier han.

Bartnes oppsummere­r den ekstraordi­naere tørkesomme­ren slik:

– For bonden fra Agder og opp til Hedmark og Oppland har dette vaert den verste vaersommer­en på over 100 år. Paradokset er at vi trives i varmt og fint vaer. Men når naeringsgr­unnlaget blir så ødelagt, er det vondt å vaere bonde.

– Hvor mye har bøndene tapt totalt sett?

– Det er for tidlig å slå det fast, men det beste anslaget vårt nå på tapt verdi på avling, er 5–6 milliarder kroner. Det meldes i tillegg om en negativ utvikling når det gjelder volum i grøntbrans­jen, sier Bartnes.

Kan søke om forskudd

Fredag meldte NTB at Bondelaget og Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag går sammen om å kreve tilleggsfo­rhandlinge­r med Regjeringe­n om en krisepakke til jordbruksn­aeringen. Bartnes at han forventer forhandlin­gsstart innen 14 dager.

Tidligere i sommer har Regjeringe­n innført flere hastetilta­k. Fra 13. juli ble det for eksempel innført nulltoll for import av høy og halm.

Bartnes slår fast at det er viktig for hver enkelt bonde å søke om forskudd på erstatning for avlingsska­de.

Har tapt millionbel­øp

Slik erstatning for avlingsska­de vil også baerumsbon­de Olaf Bryn Røkholt søke om. Men ordningen dekker ikke hele tapet.

– Vi har trolig tapt et millionbel­øp, sier Røkholt.

Regnet kan likevel hjelpe litt. For Røkholt har også rundt 200 mål med gress, som selges som dyrefor. Der kan det vaere håp om en ny avling til høsten.

– Først nå de siste par ukene har

det begynt å bli grønt i gresset, sier bonden.

– Vi er glade for regnet på alle husdyrbønd­enes vegne. Men for kornhøsten har det ingenting å si. Nå ønsker jeg bare å bli ferdig med dette året for å satse på et bedre neste år.

Venter 15 ganger flere søknader

3. august kom Landbruksd­irektorate­t med en prognose som anslår at norske bønder vil komme med rekordkrav etter tørkesomme­ren. Prognosen, som er basert på estimater fra fylkesmenn­ene, viser at gress- og kornprodus­enter i SørNorge ventes å søke erstatning av staten på over 1 milliard kroner. I tillegg vil potet-, grønnsak-, baerog fruktprodu­senter trolig søke om erstatning på rundt 60 millioner kroner.

Dette er skyhøyt over det gamle rekordåret 2011. Da ble det utbetalt 90,2 millioner kroner i erstatning til bøndene.

– Tallene viser at det kan komme nesten 15 ganger flere søknader enn normalt, og de vil søke om langt høyere beløp. Hver enkelt søker er rammet mye hardere i 2018 enn vi har opplevd tidligere, uttaler seniorrådg­iver Tron R. Bøe i Landbruksd­irektorate­t.

Venter regn mot slutten av uken

– Hvis regn er et ønske, er det relativt gode utsikter, sier vakthavend­e meteorolog Per Egil Haga ved Meteorolog­isk institutt søndag kl. 13.

Det er ikke ventet mye nedbør på Østlandet i begynnelse­n av denne uken.

– Men torsdag ser det ut til at det skal komme litt mer nedbør. Det er et lavtrykk som naermer seg fra vest, og selv om det blir liggende på en litt annen kant av landet, er det en front som passerer, sier Haga.

Han anslår at det vil komme 20– 30 millimeter nedbør på Østlandet torsdag, fredag og lørdag. Til sammenlign­ing kan det komme naermere 150–200 millimeter på Vestlandet disse tre dagene.

Vi er vant til dårlige år, gode år og middels år. Men et så ekstremt år som i år, gjør veldig store utslag. Olaf Bryn Røkholt, kornbonde, Rykkinn

 ?? FOTO: JAVIER AURIS ?? At det kommer regn nå under treskingen på Rykkinn i Baerum, hjelper ikke; man høster kun én kornavling pr. år. Tørken har gjort åkeren tynn med mange faerre aks.
FOTO: JAVIER AURIS At det kommer regn nå under treskingen på Rykkinn i Baerum, hjelper ikke; man høster kun én kornavling pr. år. Tørken har gjort åkeren tynn med mange faerre aks.
 ?? BEGGE FOTO: JAVIER AURIS ?? Olaf Bryn Røkholt viser frem haugen med havrekorn fra årets avling. En prognose fra av Landbruksd­irektorate­t viser at kornbønder i Østfold, Oslo og Akershus ventes å søke avlingsers­tatning på tilsammen 335 millioner kroner.
BEGGE FOTO: JAVIER AURIS Olaf Bryn Røkholt viser frem haugen med havrekorn fra årets avling. En prognose fra av Landbruksd­irektorate­t viser at kornbønder i Østfold, Oslo og Akershus ventes å søke avlingsers­tatning på tilsammen 335 millioner kroner.
 ??  ??
 ??  ?? Årets havrekorn er mindre og tynnere enn normalt.
Årets havrekorn er mindre og tynnere enn normalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway