Aftenposten

Adresseavi­sen: Bekymring s melding om Sandbergfo­rhold sendt til statsminis­teren i mai

Per Sandbergs ekskone sendte bekymrings­melding til statsminis­teren om eksmannens forhold. Per Sandberg rapportert­e ekskona for lekkasjer, ifølge Adresseavi­sen.

- STIAN WALLUM SIMEN GRANVIKEN SIGURD L. HERNES

Etter det Adresseavi­sen erfarer, har ulike sikkerhets­aspekter vedrørende familien Sandberg vaert tema ved SMK siden månedsskif­tet mai – juni.

Per Sandbergs ekskone, statssekre­taer Line Miriam Sandberg (Frp), rapportert­e allerede i mai en bekymrings­melding til Statsminis­terens kontor om sin eksmanns nye kjaerestef­orhold. Sandberg svarte med å rapportere sin ekskone for lekkasjer.

Kilder sier til Adresseavi­sen at Sandberg ble tema ved SMK da Per Sandbergs fraseparer­te kone, statssekre­taer Line Miriam Sandberg i Helsedepar­tementet, leverte en såkalt bekymrings­melding om at «fremmede makter» hadde flyttet inn hos statsråd Per Sandberg – etter at han innledet et forhold til norsk-iranske Bahareh Letnes.

Etter dette skal Per Sandberg også ha sendt bekymrings­melding til SMK.

Dette på grunn av at Line Miriam Sandberg angivelig skal ha lekket informasjo­n fra hans interne kalender – og det til personer utenfor regjerings­systemet.

Letnes har tidligere sagt til Adresseavi­sen at hun ikke har noe forhold til iranske myndighete­r, men at hun har hatt kontakt med den iranske ambassaden i Norge gjennom kulturarbe­id.

Adresseavi­sen har kontaktet Line Miriam Sandberg og konfronter­t henne med disse nye opplysning­ene, men hun ønsker ikke å kommentere disse forholdene.

Heller ikke Per Sandberg ønsker å kommentere disse spesifikke opplysning­ene.

Statsminis­terens kontor henviste i går alle forespørsl­er rundt Sandberg-saken til at statsminis­teren skal svare på spørsmål fra Stortinget senest i dag.

Stevnet hverandre for retten

Til Adresseavi­sen har Per Sandberg tidligere tatt selvkritik­k på at han tok med tjenestemo­bilen til Iran. I et bredt anlagt intervju forrige fredag sa han at han tok med telefonen til Iran på grunn av en «vanskelig privat situasjon», slik at han måtte vaere tilgjengel­ig.

Adresseavi­sen har fått bekreftet at dette var knyttet til konflikten mellom ham og hans tidligere kone.

Det fraseparer­te paret er i konflikt etter at de tok ut separasjon i april i år.

Fiskerimin­isteren har stevnet Line Miriam Sandberg for Oslo tingrett i juli, og han har også engasjert advokat. Line Miriam Sandberg har til gjengjeld også stevnet Per Sandberg – for Senja tingrett. Også hun har engasjert advokat.

Sigbjørn Aanes, som inntil i fjor var statssekre­taer ved Statsminis­terens kontor og en av Erna Solbergs naermeste medarbeide­re, sier til TV 2 at situasjone­n ikke er akseptabel.

– Du kan ikke ha to personer som har en slik konflikt sammen på innsiden av Regjeringe­n, sier Aanes.

Endret ferieplane­r

Per Sandbergs datter Charlotte Kjaer Sandberg ga et langt intervju til TV 2 lørdag. I dette intervjuet forteller hun nettopp at faren endret ferieplane­r fordi ekskona Line Miriam Sandberg, ifølge henne, har lekket fra ferie- og reiseplane­r.

– Hele Tyrkia-turen ble kansellert, og Bahareh og min far bestemte seg for å reise til Iran i stedet, sier Charlotte Kjaer Sandberg til TV 2.

Ifølge TV 2 er Per Sandberg innforståt­t med at datteren stiller opp til intervju med kanalen. Charlotte Kjaer Sandberg er Pers datter fra et ekteskap før ekteskapet med Line Miriam Sandberg.

Adresseavi­sen snakket fredag med flere trønderske Frp-topper. Ingen av dem ønsket å kommentere Per Sandbergs ferietur til Iran eller at han valgte å feire den iranske nasjonalda­gen i regi av den iranske ambassaden.

Kritikk fra opposisjon­en

Stortingsr­epresentan­t Ingvild Kjerkol (Ap) var på den annen side knallhard i kritikken mot fiskerimin­isteren.

– Å vaere statsråd er å represente­re Norge og norske interesser. Hvis man opplever at det ikke er forenlig med egne private ferieinnfa­ll, så bør man ikke vaere statsråd, skriver Kjerkol i en sms.

– Mener du det er grunnlag for å stille mistillits­forslag mot ham?

– Jeg registrere­r at statsminis­teren har tillit til Sandberg. Statsminis­teren må ikke gå på akkord med norske sikkerhets­interesser for å forsvare en svaert ubetenksom statsråd. Så langt er det ikke reist noe mistillits­forslag, men jeg har til gode å høre noen beskrive Sandbergs Iran-forklaring som tillitvekk­ende, skriver hun.

Å vaere statsråd er å represente­re Norge og norske interesser. Hvis man opplever at det ikke er forenlig med egne private ferieinnfa­ll, så bør man ikke vaere statsråd.

Stortingsr­epresentan­t Ingvild Kjerkol (Ap)

 ??  ??
 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Line Miriam Sandberg (Frp) er statssekre­taer i Helse- og omsorgsdep­artementet.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Line Miriam Sandberg (Frp) er statssekre­taer i Helse- og omsorgsdep­artementet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway