Aftenposten

Skal eller skal ikke ...

... ha barn. Antall barnløse nordmenn øker. Magnhild Peggy Jones Gilje (31) ønsker svar fra lesere om hun skal bli en av dem.

- KRISTINE GRUE LANGSET KATHRINE HUMBERSET

Magnhild Peggy Jones Gilje deler sitt store dilemma med leserne: Skal – skal ikke ha barn?

«Det er med en aldri så liten klump i magen jeg våger meg ut på mitt første innlegg her. (...) Jeg opplever at mange forventer at jeg selvfølgel­ig og unconditio­nally skal ønske veldig sterkt å få barn – fordi jeg har eggstokker.»

Magnhild Peggy Jones Gilje er 31 år og fra Stavanger. I januar i år skrev hun innlegget til 7000 medsøstre på det lukkede Facebookfo­rumet Den Selskabeli­ge Diskusjons­forening i håp om å få gode, kloke svar tilbake.

Årsaken er denne: Hun står overfor en monumental avgjørelse i livet: Skal – skal ikke ha barn. For å kunne fatte en beslutning ønsker og trenger hun mer informasjo­n.

Svarene og engasjemen­tet lot ikke vente på seg. En svarer: «Jeg er av typen som kjører SWOT-analyse på det meste. Men når det gjelder det å få barn, tror jeg det er nesten umulig å kartlegge hva som skjer med en i livet. Men jeg klandrer deg ikke. Det er lurt å drøfte grundig.»

Og det er den prosessen Magnhild er i nå.

Barnløse nordmenn

I løpet av kun én generasjon har andelen barnløse økt fra 9 til 13,4 prosent blant 45 år gamle norske kvinner. Økningen for menn er større: Fra 13,2 til 23,8 prosent.

Hva er årsaken: Manglende evne til å få barn eller manglende ønske?

Ifølge Folkehelse­institutte­t er det generelt vanskelig å skille mellom ønsket og uønsket barnløshet, da mange vil endre holdning i løpet av sitt reprodukti­ve liv.

– Vi har ikke gjort noen undersøkel­ser som forteller oss hvor mange som er frivillig versus ufrivillig barnløse, annet enn å peke på at intervjuer av yngre personer viser at det er rundt 5 prosent som sier at de ikke ønsker barn, sier Per Magnus, forsker og leder for det nyåpnede Senter for Fruktbarhe­t og Helse i Folkehelse­institutte­t (FHI).

Solbergs bønn

En av dem som håper Magnhild lander på et «ja», er statsminis­ter Erna Solberg. På Høyres landsmøte i april ble blant annet bioteknolo­gi, eggdonasjo­n og surrogati tatt opp. Solberg kom med følgende oppfordrin­g til norske kvinner:

– Det er klart vi ønsker at det fødes flere barn i Norge. Det hadde vaert bra for landet vårt.

Bakteppet er at det i dag fødes 1,62 barn pr. kvinne i Norge, det laveste tallet noensinne, viste Statistisk sentralbyr­ås tall i mars. For å

Det er ingen opplagte vinnervalg. Velger du det ene, så går du glipp av noe. Velger du det andre, så går du glipp av noe annet.

Øyvind Olsholt

oppretthol­de befolkning­sveksten må norske kvinner føde gjennomsni­ttlig 2,1 barn hver.

Solberg spør seg om de lave fødselstal­lene har sammenheng med alle kravene vi har satt oss til hvordan livet vårt skal leves.

Usikker

Etter arkeologis­tudier i England og litt jobbing dro Gilje på rundreise i verden i ett år. Tilbake i England traff hun Sam, mannen hun forelsket seg i og endte opp med å gifte seg med.

Etter noen år i England flyttet de til et lite småbruk i Åmli i AustAgder.

Hun har hele livet vaert fast bestemt på at barn, det skulle hun aldri ha. Men så møtte hun Sam.

– Så nå er jeg i en prosess fra «nei, aldri» til «tja, jo», og det skyldes i stor grad følelsene mine for Sam.

– Ingen opplagte vinnervalg

Ifølge magister i filosofi fra Universite­tet i Oslo, Øyvind Olsholt, er 31-åringen ikke alene om å ha tanker rundt dette spørsmålet.

– Det er mange miljøer og mange mennesker på hennes alder i dag som har de samme tankene, både menn og kvinner. En sunn skepsis er av det gode, at man åpner for tvil og mangfold av perspektiv­er rundt det man er i ferd med å gjøre, er en del av det å ha god dømmekraft og skjønn, sier han. Om dilemmaet sier han:

– Det er ingen opplagte vinnervalg. Velger du det ene, så går du glipp av noe. Velger du det andre, så går du glipp av noe annet. Det er en dilemmasit­uasjon man må forsone seg med. Det kommer hun ikke utenom uansett hva hun velger i dette spørsmålet.

Mange spørsmål

Gilje er opptatt av hva forskning sier om lykke og livet med barn og uten barn.

– Det oppleves som et tabu å snakke om at man ikke uforbehold­ent ønsker barn. Hvorfor er det slik? spør hun.

Videre handler dilemmaet for henne like mye om hva som skal til for at hun og mannen kan vaere gode foreldre.

– Har jeg det som skal til? Hva er det som skal til? Hadde et eventuelt barn hatt det OK? spør hun.

I de neste artiklene tar vi utgangspun­kt i Giljes tanker og spørsmål og snakker med ulike eksperter.

Jeg opplever at mange forventer at jeg selvfølgel­ig og unconditio­nally skal ønske veldig sterkt å få barn – fordi jeg har eggstokker

Magnhild Peggy Jones Gilje

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Magnhild Peggy Jones Gilje står overfor kanskje sitt livs viktigste valg: Skal – skal ikke få barn. I en serie artikler skal vi søke svar på noe av det hun trenger å vite for å kunne ta en avgjørelse.
FOTO: JACOB BUCHARD Magnhild Peggy Jones Gilje står overfor kanskje sitt livs viktigste valg: Skal – skal ikke få barn. I en serie artikler skal vi søke svar på noe av det hun trenger å vite for å kunne ta en avgjørelse.
 ??  ?? Filosof Øyvind Olsholt.
Filosof Øyvind Olsholt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway