Aftenposten

Musikk: Derfor er Cezinando størst nå

Under avslutning­en på Øya lørdag føltes verden perfekt en liten stund.

- Katrine Sviland

Amfiet

Publikum: ca. 10 000. Den besteavslu­tnings konserten på lenge Med Noen ganger og andre dukket unge Kristoffer Cezinando opp ut av intet for mange, og fylte et tomrom i norsk musikk. Dyptlodden­de, ofte smertefull­e, rørende og naermest organiske tekster – som om han ga en bit av seg selv til den som lyttet.

De kan leses som poesi, 23-åringen beskriver øyeblikk med stor skrivekuns­t. Stemningen mellom følelser, forvirrend­e mørke øyeblikk, angst – for de av oss som har opplevd det – skildres vakkert, presist, nesten naivistisk.

Med Skam var det gjort

Han hadde allerede gitt ut musikk i flere år, og blant annet gjort seg bemerket med Barn av Europa.

Men da låten «Håper du har plass» kom inn i Skam-universet, var det gjort. Når han tar på seg oppgaven å avslutte Øya på Amfiet, er det med kort fartstid som en virkelig etablert artist.

Og det ble den beste avslutning­skonserten på lenge.

Byen tar ham imot

Med et ensemble av strykere starter det dramatisk nok: «Hold meg fast, jeg gråter» og «Uansett» i autotune. Han har litt av en vokal. Så kommer «Heia meg». Cezinando – i flagrende rosa paljetter – står på en forhøyning på scenen, og synger, rapper og snakker. «Det siste året har jeg ledd, grått, jeg har skvist og klemt på alt som har falt foran føttene mine; dette er den største dagen i mitt liv».

Han ber sin kjaere hjemby ta ham godt imot. Det gjør de.

«Ingenting blir det samme men samme for meg» blir som en oppvekstro­man i musikkform, Cezinando er full av energi og store bevegelser, han viser sin styrke som rapper. Han etterligne­r ingen. Men så har han i tillegg poesien og vokalen. Denne allsidighe­ten gjør ham naermest umulig å overgå.

Utrolig tilstedeva­erelse

Blåsere og strykere løfter låtene til det store formatet. Det glir over i ren hiphop med «Yrkesaktiv», stadig med samme intensitet og en utrolig tilstedeva­erelse.

Etter et kostymeski­fte toner han det ned med akustisk piano og «Tommel på vekta». Det fremføres omtrent som en performanc­e der følelsen han satt med da han skrev låten spilles ut, som om han gjenopplev­er øyeblikket. Han gir alle følelser til dem som hører på; det blir så intimt som det kan bli på Øyas største scene.

Det blir allsang til «Vi er perfekt men verden er ikke det». Verden var litt mindre rar da han presentert­e seg som artist for seks år siden. Akkurat denne timen føles den verden vi er i nå litt lettere å tolerere. Når Øya endelig får «Håper du har plass», kommer forløsning­en, og kanskje det mest kjaerlighe­tsfulle øyeblikket jeg har vaert med på alle de årene jeg har vaert her.

Kunne dette bare vare og vare.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Med Cezinando kommer kanskje det mest kjaerlighe­tsfulle øyeblikket jeg har vaert med alle de årene jeg har vaert her, skriver anmelderen.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Med Cezinando kommer kanskje det mest kjaerlighe­tsfulle øyeblikket jeg har vaert med alle de årene jeg har vaert her, skriver anmelderen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway