Aftenposten

Mye veps i vente: Slik takler du stikk

I utgangspun­ktet kan «alle» vaere allergisk.

- KATHRINE HUMBERSET

Forrige uke meldte norske medier om at sterk varme og mye oppholdsva­er i sommer sammenfall­er med vepseår.

Dermed ligger forholdene til rette for at bestanden kan få en eksplosiv vekst i ukene som kommer.

– Det beste rådet er å forholde seg rolig og leve som normalt. Når bestanden er på topp og det er mange bol i naerheten, kan det bli ekstremt mange veps. Da er det å anbefale å spise middagen innendørs i stedet for på verandaen, sier seniorfors­ker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforsk­ning (NINA).

Han råder folk til å unngå øl, brus og annen drikke fra aluminiums­bokser.

– Vepsen kan enkelt krype ned i boksen uten at du ser dem. Får du dem i svelget og de stikker, kan det potensielt vaere farlig.

– Ikke for sent

Skadesjef og biolog i Anticimex, Stein Norstein, råder folk til å vaere tidlig ute med å fjerne eventuelle vepsebol fra husvegger, uthus og andre steder naer mennesker.

– Betyr det at det er for sent å gjøre noe med vepsebolen­e nå?

– Nei, men nå er situasjone­n en annen. Bolene er gjerne blitt store og fulle av veps, sier Norstein.

Slik fjerner du bolene

Skal du fjerne et stort vepsebol, bør du sikre deg godt på forhånd. Vepsestikk i munnen og halsregion­en kan i verste fall føre til hevelser og pustevansk­er. Norstein anbefaler å bruke bihatt for å beskytte øyne og munn, skinnhansk­er og tettsitten­de klaer slik at vepsen ikke kommer inn i åpningene og under tøyet.

Norstein sier det finnes flere måter å fjerne vepsebol på:

Tett hullet i veggen

– Noen ganger flyr vepsen inn i et hull i veggen og bosetter seg der. Dersom man tetter hullet med en tøyfille, vil vepsen finne et annet hull. Tetter du deretter det nye hullet også, vil de etter hvert ikke ha flere hull å bosette seg i.

Bruk støvsugere­n

– Bruke støvsugere­n til å ta én og én veps i det de er på vei til bolet. Husk at det ikke bare er å slå av støvsugere­n etterpå, for da vil det etter hvert fly ut en del sinte veps.

Spray derfor insektspra­y inn i støvsugers­langen og tett slangen. Du kan eventuelt også legge hele støvsugere­n i fryseren til neste dag for å vaere sikker på at vepsen dør.

OBS:

– Unngå å stå i stige mens du fjerner vepsebol. Får du panikk, er det fort gjort å falle og skade seg.

Lag en vepsefelle

– Del en brusflaske i to på midten. Snu tuten og stikk den ned i den andre halvdelen av flasken. Ha oppi sukkervann. Den store åpningen gjør det enkelt for vepsen å komme seg inn i flasken, men når de skal ut skjønner de ikke at de må helt ned i flasken for å komme seg opp gjennom tuten. Dermed blir de fanget inne i flasken.

Alle kan vaere allergisk

I Norge dør i gjennomsni­tt en person av vepsestikk årlig. Hvor mange nordmenn som er allergiske finnes det ingen oversikt over, men i Danmark er tallet 50.000.

Mange vet ikke selv at de er allergiske. Man trenger nemlig ikke å ha hatt reaksjoner på vepsestikk tidligere for å ha vepsealler­gi. I utgangspun­ktet kan alle reagere på insektet.

– En normal og «ufarlig» reaksjon på giften fra veps er hevelse, kløe, rødme og varme, forklarer Anna Bistrup som er rådgiver for helsefag i Norges astma- og allergifor­bund (NAAF).

– Vanligvis holder reaksjonen seg rundt stikkstede­t, men den kan også spre seg over større områder på for eksempel arm eller ben og bli ganske plagsom, men det er ikke direkte farlig. Ofte er dette en betennelse­sreaksjon etter stikket.

For allergiker­e kan imidlertid vepsestikk vaere langt mer alvorlig:

– Når man får en allergisk reaksjon, vil det som oftest starte med hevelser og elveblestl­ignende reaksjoner. Det kan i verste fall utvikle seg videre til å gi pusteprobl­emer, hodepine, svimmelhet, kvalme, blodtrykks­fall og tap av bevissthet, og allergisk sjokk. Slike reaksjoner kommer ganske raskt etter et stikk, sier Bistrup og legger til:

– Får man slike symptomer, bør man oppsøke legehjelp så raskt det lar seg gjøre.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV URDAHL ?? Det ventes mange av disse i ukene som kommer. Det finnes flere måter å fjerne dem på.
FOTO: OLAV URDAHL Det ventes mange av disse i ukene som kommer. Det finnes flere måter å fjerne dem på.
 ??  ?? Rådgiver for helsefag i Norges astma- og allergifor­bund, Anna Bistrup. Skadesjef og biolog i Anticimex, Stein Norstein.
Rådgiver for helsefag i Norges astma- og allergifor­bund, Anna Bistrup. Skadesjef og biolog i Anticimex, Stein Norstein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway