Aftenposten

Ja, Norge er en stormakt på sjøen

- Torbjørn Røe Isaksen (H)

Kan Norge kalle seg en sjøfartsna­sjon når det nesten ikke er sjøfolk igjen, spør A-magasinet i sin utgave 3. august? Artikkelen viser bare et lite utsnitt av virkelighe­ten når dere skriver at det kun er 3500 nordmenn igjen som jobber på lasteskip. Nye, foreløpig upublisert­e tall Statistisk sentralbyr­å har utarbeidet for Naerings- og fiskeridep­artementet, viser at det totalt jobber nesten 20.000 nordmenn på norske skip i dag. Antallet har holdt seg relativt stabilt de siste årene, til tross for at naeringen har opplevd krevende tider i kjølvannet av krisen i oljebransj­en.

Verdier for 140 milliarder

Og la meg vaere tydelig på én ting: Norge er ikke bare en sjøfartsna­sjon, vi er også en stormakt på sjøen. Det er bred enighet i den maritime klyngen om at praktisk erfaring fra sjøen har mye å si for konkurrans­eevnen til norsk maritim industri og tjenestele­verandører. Tilsammen skaper maritim naering verdier for 140 milliarder kroner, og den gir arbeidspla­sser til 90.000 personer.

Nettopp derfor er naeringen så viktig for Norge. Så viktig er den at Regjeringe­n hvert år gir mer enn 2 milliarder kroner til rederier som sysselsett­er norske sjøfolk. Det gjør vi nettopp for å oppretthol­de konkurrans­eevnen til de norske sjøfolkene – og til rederiene som velger norsk når de skal ansette. Denne ordningen, som skal sikre de konkurrans­eutsatte delene av skipsfarte­n, omfattet i fjor over 11.000 sjøfolk. I 2017 utvidet vi ordningen slik at sjøfolk på NIS-registrert­e lasteskip i utenriksfa­rt også får full kompensasj­on. Dette er viktig for å bidra til at norske rederier skal ha norsk flagg i hekken og norske sjøfolk om bord, også når skipene seiler i farvann langt fra Norge.

Vi gjør dette fordi norske sjøfolk har en kompetanse vi ønsker å ta med oss inn i fremtiden. Vi kan ikke som politikere bestemme at norske rederier skal ansette nordmenn, men vi kan på det sterkeste oppfordre til det gjennom gode støtteordn­inger.

Arbeidsled­igheten blant sjøfolk har gått jevnt tilbake siden kriseårene 2015 og 2016 og er nå tilbake på samme nivå som før krisen. Dette viser at Regjeringe­ns maritime politikk har fungert, men også at norsk maritim naering har tatt behovet for omstilling på alvor.

En høyteknolo­gisk bransje

Fremtidens sjømann vil bli stadig mer digital og få stadig mer avanserte oppgaver innenfor planleggin­g, drift og overvåking av avanserte operasjone­r til havs. Dette er godt nytt for norske sjøfolk som holder et høyt kompetanse­nivå tilpasset en høyteknolo­gisk maritim bransje. Norge er allerede i førersetet internasjo­nalt for utvikling av grønne løsninger for skipsfarte­n og utviklinge­n av autonome skip.

Gjennom århundrer har vi bygget opp ledende kompetanse innen skipsfart, fiskeri, akvakultur og olje- og gassvirkso­mhet, og havet er et viktig fundament for det moderne Norge – både økonomisk og for kulturen vår. Norske sjøfolk har spilt en sentral rolle på reisen som har brakt oss dit vi er i dag og skal fortsette å spille en viktig rolle på ferden videre.

 ??  ?? Debatt
Debatt
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway