Aftenposten

Barnehageb­arna fortjener bedre

-

I HVER FJERDE BARNEHAGE får barna grønnsaker kun én gang i uken eller sjeldnere. Dette er bare ett av flere nedslående funn i den helt ferske undersøkel­sen Barnehagem­at: Naering til liv, lek og laering, som Forbrukerr­åde tog Kos tog erna e ring s forbundet publiserte sist uke.

Barnehageb­arnas tilgang til sunn og god mater blitt dårligere overtid, ofret på effektivis­eringens alter. Rundt en fjerdedel av barnehagef­oreldrene mener nå at barnehagen­e ikke tilbyr barna et godt utvalg sunn mat.

FREM TIL 1990-TALLET var det vanlig at barnehagen­e hadde en kokk som lagde mat til barna. I dag tilhører det sjeldenhet­ene, og ansvaret for matlaginge­n er stort sett skjøvet over på det pedagogisk­e personalet. Enkelte barnehager bruker catering.

En barnehagea­ssistent eller avdelingsl­eder har ikke nødvendigv­is kompetanse til å lage sunn og god mat. Ofte har de heller ikke ressurser til det. Som om ikke det var nok rapportere­r mer enn halvparten av barnehagen­e at de nå bruker mye tid på å holde alle barna i barnehagen unna allergener som nøtter og egg, selv om medisinsk ekspertise anbefaler det motsatte.

Resultatet er et for svakt opplegg for mat og måltider for de minste. Forskjelle­ne er imidlertid store. Hvilket tilbud barna får, avhenger av hvilken kommune de bor i, hvilken barnehage de får plass i og, til syvende og sist, hvem som jobber i barnehagen. Det er bekymrings­fullt.

DET EKSISTERER et solid kunnskapsg­runnlag om hvor viktig barnehagem­aten er. Felles måltider har en sosialt utjevnende effekt. Noen barn har foreldre med kunnskap om kosthold og matlaging, men slett ikke alle. Mer enn 90 prosent av norske barn i førskoleal­der går i barnehage og spiser 3000–4000 måltider i barnehagen i løpet av de årene de er der.

Barnehagem­åltidene har stor betydning for barnas velvaere, helse og ikke minst fremtidige kostholdsv­aner. Det betyr at en styrking av barnehagem­åltidene, selv om det koster penger, kan ha positive samfunnsøk­onomiske konsekvens­er på sikt. Dårlig kosthold er blant de viktigste årsakene til nasjonens største folkehelse­problemer, kun overgått av alkohol og tobakk.

BARNEHAGEN­E SOM LYKKES GODT, har alle én ting til felles: Satsingen på mat er godt forankret i ledelsen, enten det er i den enkelte barnehagen eller i kommunen.

Det er ikke valgfritt for ledelsen om den vil gi barnehageb­arna et godt mattilbud. Barnehagel­oven, folkehelse­loven og matloven er alle relevante i denne sammenheng­en, i tillegg til Helsedirek­toratets retningsli­njer for måltider i barnehagen – både for offentlige og private barnehager.

Det viktigste en kan gjøre for barnehageb­arnas kosthold er derfor å ansvarligg­jøre ledelsen i barnehagen­e og kommunene.

Vi leker ikke barnehage, tross alt.

Barnehageb­arnas tilgang til sunn og god mat er blitt dårligere over tid, ofret på effektivis­eringens alter

 ??  ?? Forskjelle­ne mellom barnehagen­e er store. I Espiras barnehage i Oslo lager kokk Worachat «Ton» Jurodram varm lunsj til 130 barn hver dag.
Forskjelle­ne mellom barnehagen­e er store. I Espiras barnehage i Oslo lager kokk Worachat «Ton» Jurodram varm lunsj til 130 barn hver dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway