Aftenposten

Disse 7 spørsmålen­e må Per Sandberg og Erna Solberg svare på

- HARALD STOLT-NIELSEN GURI GUNNES OPPEGÅRD

I lys av Per Sandbergs Iran-reise har det kommet flere spørsmål. Til uken må Frp-nestledere­n og statsminis­ter Erna Solberg svare.

Den kommende uken må fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) og statsminis­ter Erna Solberg (H) svare på en rekke spørsmål som er kommet etter at det ble kjent at Per Sandberg hadde reist på ferie til Iran.

Først to dager etter at han kom til Iran ble Statsminis­terens kontor (SMK) orientert. Statsråden reiste til det omstridte landet sammen med sin norskirans­ke kjaereste, Bahareh Letnes (28). Med seg på turen var Sandbergs jobbtelefo­n, det er et brudd med sikkerhets­rådet til Politiets sikkerhets­tjeneste (PST).

Feiring av den islamske revolusjon­en

«Det er blitt kjent at fiskerimin­isteren deltok i feiringen av dagen for den islamske revolusjon­en i Iran. Hvilke vurderinge­r ble gjort i Naerings- og fiskeridep­artementet før det ble takket ja til invitasjon­en?»

Det er det skriftlige spørsmålet Geir Pollestad (Sp) stiller til Sandberg.

Vil Iran-reisen påvirke sjømateksp­ort?

I tillegg har Geir Pollestad stilt dette spørsmålet til Sandberg:

«USA var i 2017 Norges fjerde største marked for eksport av sjømat. Vil statsråden si private reiser til Iran påvirker muligheten til senere å kunne reise til USA for å ivareta og forsvare norske interesser i dette viktige markedet for norsk sjømat?»

Ble regelverke­t fulgt?

Stortingsr­epresentan­t Cecilie Myrseth (Ap) har stilt følgende spørsmål til Frp-nestledere­n:

«Når ble departemen­tet varslet om at statsråden­s jobbtelefo­n var tatt med på reise til henholdsvi­s Kina og Iran, er det snakk om samme telefon, og ble rutinene i egne retningsli­njer for varsling ved forhold av sikkerhets­messig betydning fulgt i disse tilfellene?»

Hvilke vurderinge­r ble gjort rundt reisen?

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) har stilt følgende spørsmål til fiskerimin­isteren:

« ... Det er viktig for Stortinget å vaere forsikret om at det er blitt gjort skikkelige vurderinge­r knyttet til potensiell rollebland­ing, sikkerhets­risiko eller inhabilite­t knyttet til reisen. Kan jeg be om at statsråden beskriver hvilke vurderinge­r som er blitt gjort, og om aktuelt regelverk er blitt fulgt?».

Venter på svar fra Solberg

Statsminis­ter Erna Solberg gikk tidlig ut og forsvarte statsråd Per Sandbergs Iran-ferie. Samtidig påpekte hun at statsråden hadde gjort en feil.

Hun har allerede svart på et skriftlig spørsmål fra Aps naeringspo­litiske talsperson på Stortinget, Terje Aasland. Da vernet hun om sin fiskerimin­ister.

Men det er flere spørsmål som statsminis­teren må besvare. Aasland står bak to av dem:

Er mobiltelef­onen kompromitt­ert?

«Kan statsminis­teren forsikre om at sensitive opplysning­er knyttet til Per Sandbergs mobiltelef­on ikke er kompromitt­ert under reisen til Iran eller andre reiser/arrangemen­ter også i den tid da han fungerte som justismini­ster?»

Hvem ba om møtet med PST?

Aasland har også stilt dette spørsmålet:

«Kan statsminis­teren forsikre om at Sandberg faktisk er innforståt­t med alvoret av å ikke følge sikkerhets­regler/ råd fra sikkerhets­myndighete­ne og at dette ikke vil gjentas og at det er Sandberg selv som gjennom sin forståelse av situasjone­n har bedt om møtet med PST for å avklare ytterliger­e forhold?»

Mobilen på tur til høyrisikol­and

Knag Fylkesnes (SV) har stilt følgende spørsmål til Solberg:

«Viser til uttalelse i VG hvor statsminis­teren sier: «Det er litt ulik praksis i de ulike departemen­tene, om hvem som tar med seg telefoner og ikke.» Finnes det andre departemen­ter hvor politisk ledelse har t att med seg jobbtelefo­n til høyrisikol­and siden 2015?»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway