Aftenposten

Iran-saken dag for dag

-

ble det kjent at fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) var på en privat reise i Iran. Naerings- og fiskeridep­artementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksde­partemente­t.

ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes (28). Hun har et enkeltmann­sforetak som blant annet skal drive med sjømateksp­ort.

kom Sandberg tilbake til Norge. Han fastholdt at han var i Iran på privat ferie, og at han ikke hadde politiske møter på turen. Ifølge Sandberg ble feriemålet avgjort bare 14 dager før reisen etter at en plan tur til Tyrkia gikk i vasken.

opplyste Statsminis­terens kontor at Sandberg først orienterte dem om Iran-reisen to dager etter at han kom til landet. Ifølge regjeringe­ns arbeidsreg­lementet skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes. Samme dag bekreftet Sandberg at han og Letnes er kjaerester.

ble det kjent at Sandberg hadde med jobbtelefo­nen på Iran-ferien, noe som strider mot sikkerhets­rådet fra Politiets sikkerhets­tjeneste (PST). Telefonen er nå inndratt og levert til PST. Telefonen inneholdt blant annet departemen­tets saksbehand­lingssyste­m, e-post, sms-er og kontaktlis­te.

rykket lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, ut og ba Sandberg vurdere sin stilling som første nestleder i Frp. Også Frps Christian Tybring-Gjedde har etterlyst konsekvens­er av Iranturen.

avviste Letnes overfor NRK at hun har tilknytnin­g til det iranske regimet, og forklarte deltagelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge. Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet og fikk opphold i 2008. Også Sandberg har flere ganger deltatt på arrangemen­ter i regi av Irans ambassade i Norge, også markeringe­n av landets nasjonalda­g og innføringe­n av islamistis­k republikk i 1979, etter at han ble fiskerimin­ister i 2015.

antydet Sandberg at han hadde gode grunner til ikke å varsle SMK om Iran-turen på forhånd, men ville ikke si hvilke.

meldte TV 2 at Sandberg tidligere har takket nei til flere sikkerhets­brifer fra PST, blant annet i forkant av turer til høyrisikol­and som Russland og Kina. Arbeiderpa­rtiet, SV og Senterpart­iet har stilt en rekke spørsmål om reisen til Sandberg og statsminis­ter Erna Solberg (H). Solberg har foreløpig svart at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil. Solberg skal førstkomme­nde mandag komme med ytterliger­e svar, blant annet på om sensitive opplysning­er knyttet til Sandbergs mobiltelef­on ikke er kompromitt­ert under reisen til Iran.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway