Aftenposten

– Fedre bør bli mer involvert

- LENE SKOGSTRØM

– Vi vet det er mange skuffede, triste fedre som mister kontakten med barna sine i barneverns­saker, sier Bufdirsjef­en.

I en ny undersøkel­se har Barne,ungdomsog familiedir­ektoratet (Bufdir) kartlagt holdningen­e de ansatte i barneverns­tjenesten har overfor fedre.

Flertallet av de ansatte i barneverne­t, 52 prosent, mener at det er behov for konkrete tiltak for å øke fedres deltagelse i barneverns­saker. Syv av ti barneverns­ansatte kjenner til saker der de i ettertid har sett at fedre burde vaert mer involvert.

Mister kontakten med barna

– Vi vet det er mange skuffede, triste fedre som mister kontakten med barna sine i barneverns­saker. Mange av dem føler seg ikke sett, hørt og forstått, sier Mari Trommald, direktør for Bufdir.

– Hensikten med denne undersøkel­sen er å få mobilisert fedre og bidra til debatt og refleksjon i barneverne­t om fedrenes rolle i barneverns­saker, sier hun.

Dette fremgår også av undersøkel­sen:

Seks av ti ansatte sier at de av og til opplever at mor ikke ønsker at man skal informere og involvere faren til barnet. To av ti sier de ofte opplever dette.

De fleste, 64 prosent, sier at de av og til opplever at mor sier at far er uegnet som omsorgsper­son. Andelen som kjenner til flere saker hvor far burde vaert mer involvert, er høyere blant ansatte med videre- og masterutda­nnelse (22 prosent) og blant de ansatte ved de største tjenestene (25 prosent).

Nesten to tredjedele­r synes barneverns­tjenesten har passe fokus på involverin­g av fedre, mens en snau fjerdedel synes det er for lite fokus. Ingen har svart at det er for mye fokus på fedrene.

– Går glipp av en ressurs

– Barn trenger i utgangspun­ktet begge foreldrene sine. Vi risikerer å gå glipp av en kjemperess­urs hvis vi ikke tar fedre som ønsker å vaere omsorgsper­son for barnet sitt på alvor.

– Hvorfor blir fedrene misforståt­t av barneverns­ansatte?

– Mange barn som er i kontakt med barneverne­t bor sammen med mor alene. Disse mødrene har ikke nødvendigv­is et konstrukti­vt samarbeid med far, og har oppfatning­er av ham som omsorgsper­son som de ansatte i barneverne­t ikke uten videre bør stole på, påpeker Trommald.

De ansatte undersøker som oftest om informasjo­nen stemmer dersom de blir fortalt av en forelder at den andre ikke ønsker å involveres. De mener også det er barneverne­ts oppgave å involvere «fravaerend­e» fedre.

– Saksbehand­lere bør ha rutiner for å alltid involvere far og hans perspektiv, og bør oppsøke fedrene for å sette seg inn i hva de kan bidra med, understrek­er Trommald.

Hun fremhever familieråd som et tiltak der hele nettverket rundt barnet blir tatt med, og som barneverne­t nå i stadig større grad tar i bruk.

– Her vil også fedre kunne bruke det potensiale­t de har og få vaere sammen med barna sine, sier hun.

Tilrettela­gt for mor-barn

Førsteaman­uensis Anita Skårstad Storhaug ved NTNU tok doktorgrad­en på fedre og barneverne­t i 2015. Forskninge­n hennes viste at barneverne­t anser mor som den viktigste omsorgsgiv­eren.

Det blir i langt større grad tilrettela­gt for at relasjonen mor-barn skal fungere, fremfor far-barn, fremgikk det av intervjuer hun gjorde.

Mange fedre som kontakter barneverne­t med bekymrings­meldinger om mor, for eksempel om rusbruk og psykiske lidelser, opplever ikke å bli tatt på alvor.

Hun synes det er bra at Bufdir har tatt tak i temaet med en ny spørreunde­rsøkelse.

– Ideologien i barneverne­t går ut på at fedre og mødre skal vaere like viktige, og hele 86 prosent svarer da også at det er veldig viktig for dem å involvere fedre, påpeker hun.

– Men når man kommer dypere inn i spørsmålss­tillingen, ser vi at det fremdeles er sprik mellom ideologi og praksis.

Blant teamledere er det hele 85 prosent som kjenner til saker der de i ettertid ser at far burde vaert mer involvert, påpeker hun.

– Det viser at dette fortsatt er et problem.

Usikkerhet rundt reglene

Hun trekker frem at flertallet av de ansatte, 52 prosent, mener det er et behov for konkrete tiltak for å øke fedres deltagelse i barneverns­saker.

– Det er gledelig å se. Men noen av svarene på de åpne spørsmålen­e viser at det fortsatt er så stor usikkerhet rundt regler for involverin­g av far at det letteste er å holde ham utenfor. Dette gjelder spesielt i tilfeller der far og mor ikke bor sammen, sier hun.

For å øke bevissthet­en rundt fars medvirknin­g bør rutinene gjøres mer strukturer­te, foreslår hun.

– For eksempel bør man alltid stille spørsmålet: «Er far tatt med? Hvis ikke, hvorfor?» Og så kreve en faglig begrunnels­e for valget som er tatt.

 ?? FOTO: TOR G. STENERSEN ?? Direktør for Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir), Mari Trommald, mener at far i større grad må bli sett og hørt i barneverne­t.
FOTO: TOR G. STENERSEN Direktør for Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir), Mari Trommald, mener at far i større grad må bli sett og hørt i barneverne­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway