Aftenposten

Kampen mot korrupsjon får det til å koke over

-

Det finnes tegn på at regjerings­partiet PSD er i panikk, sier Czimbalmos.

Regjerings­kritiske

Rumenerne i utlandet er kjent som mer regjerings­kritiske enn de som bor innenfor landets grenser. Mange har også forlatt hjemlandet nettopp på grunn av korrupsjon­en.

– Ikke bare ignorerer regjeringe­n i Bucuresti oss, nå skjeller de oss ut også, sa Dana Hering, en sykepleier til vanlig bosatt i Sverige til Deutsche Welle torsdag.

En annen svensk-rumener fikk nylig konfiskert bilen sin i Romania fordi han hadde et svensk bilskilt med bokstaver som formet et skjellsord mot PSD, skriver Euractiv. «MUIE PSD» er også hyppig brukt under demonstras­jonene mot regjeringe­n.

– I utlandet ser rumenerne hvordan demokratis­ke samfunn fungerer. Nå vil de at dette også blir mulig i deres eget hjemland, sier Gabriela Mirescu fra Zürich til Deutsche Welle.

Hun tror at utskjellin­gen av utenlandsr­umenerne er et klart tegn på regjeringe­ns angst for hvor stor makt de har.

Sender penger hjem

Hvert år sender de fire millioner rumenerne som bor i utlandet hjem penger tilsvarend­e 2,5 prosent av brutto nasjonalpr­odukt – naermere 40 milliarder kroner, skriver Wiener Zeitung.

For halvannet år protestert­e rumenerne i ukevis mot regjeringe­n. Også da handlet det om korrupsjon.

Mange lokale rumenere deltar også i anti-korrupsjon­sprotesten­e, både i hovedstade­n og i en rekke andre byer. En av de mest kjente er den 101 år gamle filosofen Mihai Sora, en hyppig deltager i en over 550 dager lang markering foran regjerings­bygget. Også i går var Sora ute på gaten:

Målet med protestene er at regjeringe­n skal gå av. Videre håper de at president Klaus Iohannis skriver ut nyvalg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway