Aftenposten

Mener Høie lar seg presse til å dele ut gratis heroin

- TINE DOMMERUD

– Det er ikke grunnlag for et slik prøveprosj­ekt, mener Professor Helge Waal.

Aftenposte­n skrev fredag at helseminis­ter Bent Høie (H) ber Helsedirek­toratet finne praktiske løsninger på hvordan helsevesen­et kan hjelpe rusavhengi­ge med gratis heroin. Høie mener man må se på rusmisbruk­ere som pasienter, og at de trenger behandling.

Fraråder prosjektet

Professor emeritus i psykiatri Helge Waal har rusmisbruk og avhengighe­t som fagfelt. Han er ansatt ved Senter for rus av avhengighe­tsforsknin­g (SERAF) og er medforfatt­er i studien: «Heroinassi­stert behandling- et svar på dagens utfordring­er i Norge?». Studien som ble lagt frem i 2017 konkludere­r med at forsøkspro­sjekt med heroinassi­stert behandling (HAT) frarådes.

– Heroinassi­stert behandling er en godt utprøvd behandling­sform. Nytteeffek­t og omkostning­er er rimelig godt dokumenter­t. Det er derfor etter min vurdering ikke grunnlag for et norsk prøveprosj­ekt, sier Helge Waal.

– Del av politisk spill

Waal mener at man ofte bruker begrepet prøveprosj­ekt hvis man synes et tiltak er vanskelig og motstanden besvaerlig.

– Det er lettere å sette i gang et prøveprosj­ekt enn å stå for vanskelig beslutning­er.

Like bekymret er professore­n over at ønsket om HAT ikke kommer fra behandling­ssektoren eller fra forskerhol­d.

– Det er politiske vurderinge­r og press som er bakgrunnen – og slik Høie uttrykker seg: en konsesjon til samarbeids­partiet Venstre. HAT er altså en del av det politiske spillet, mener Waal.

Må vaere motiverte

Professore­n mener problemet med behandling­sformen er at den både er kostbar og tungvint. Han viser til at behandling­en ikke er helbredend­e og krever mye av brukeren.

– I Danmark og Sveits opprettes det i dag åpne utlevering­ssentre hvor pasientene må komme to til tre ganger om dagen syv dager i uken.

Dette forutsette­r blant annet at brukerne bor i naerheten og at de er motiverte.

– Dette gjør at prosjektet vanskelig kan nå dem som vi i dag sliter mest med og dessuten alle som ikke bor i Bergen og Oslo.

Waal mener det er vanskelig å se for seg at man skal kunne plukke ut de 400 heroinbruk­erne som sliter mest.

– Har ansvar for sine handlinger

Han er enig med Bent Høie i at folk med alvorlig rusavhengi­ghet har «ruslidelse­r» og derfor er helsevesen­ets ansvar.

– Men brukeren selv har likevel ansvar for sin ulike handlinger. Pasientbeg­repet er knyttet til behandling­en. Når den heroinavhe­ngige er i behandling i helsevesen­et, er vedkommend­e en pasient og har krav på behandling etter pasientret­tighetslov­en, opplyser Waal.

Han mener imidlertid at hva slags behandling som skal gis må besluttes av lege, selv om rusbrukere­n er meningsber­ettiget.

Vil vite mer om tilbudet

Helseminis­ter Bent Høie erkjenner at det er faglig uenighet på heroinassi­stert behandling, men mener likevel dette er verdt et forsøk.

– Helge Waal har rett i at det er en politisk beslutning å sette i gang forsøket, men det startes nå et faglig arbeid for å definere innhold, rammer og mål. Jeg mener vi i dag ikke vet nok om hvordan et slikt tilbud vil kunne bidra til bedre livskvalit­et i en norsk sammenheng.

– Derfor ønsker vi et forsøk, og ikke bare si ja eller nei basert på andre lands erfaringer, kommentere­r Høie.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? For Venstre og Trine Skei Grande var det viktig å få på plass heroinassi­stert behandling i Regjerings­erklaering­en. Denne uken satte helseminis­ter Bent Høie i gang arbeidet. Frank Aas ved =Kaffe ga dem gode råd.
FOTO: MORTEN UGLUM For Venstre og Trine Skei Grande var det viktig å få på plass heroinassi­stert behandling i Regjerings­erklaering­en. Denne uken satte helseminis­ter Bent Høie i gang arbeidet. Frank Aas ved =Kaffe ga dem gode råd.
 ??  ??
 ??  ?? Professor emeritus Helge Waal mener det ikke er grunnlag for å sette i gang et prøveprosj­ekt med heroinutde­ling til rusbrukere.
Professor emeritus Helge Waal mener det ikke er grunnlag for å sette i gang et prøveprosj­ekt med heroinutde­ling til rusbrukere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway