Aftenposten

Erdogan mener valuta-ras skyldes politisk komplott

- Istanbul

President Recep Tayyip Erdogan mener det kraftige fallet til Tyrkias valuta lire skyldes et politisk komplott mot landet.

– Målet med denne operasjone­n er å få Tyrkia til å overgi seg på alle områder, fra finans til politikk. Vi står igjen overfor et politisk og lumsk komplott. Med Guds tillatelse vil vi komme oss gjennom dette, sa Erdogan i en tale til sine partifelle­r i byen Trabzon i går.

Uttalelsen er tilsynelat­ende rettet mot USA og president Donald Trump, som fredag uttalte at han vil doble tollen på tyrkisk stål og aluminium. Etter dette falt den tyrkiske liren med 20 prosent – det kraftigste fallet siden 2001.

Med direkte henvisning til USA sier Erdogan at dersom de er villige til å ofre sitt forhold til Tyrkia, kommer Tyrkia til å svare med å «se etter nye markeder, nye partnerska­p, og nye allierte».

Pastor i sentrum

Konflikten mellom de to landene er blant annet knyttet til den amerikansk­e pastoren Andrew Brunson, som ble pågrepet i Tyrkia for to år siden og er anklaget for å ha støttet terror ved å ha kontakt med kurdiske PKK og Gülen-bevegelsen.

Trump truet i juli Tyrkia med «store» sanksjoner hvis ikke Brunson løslates. Onsdag i forrige uke innførte USA sanksjoner mot Tyrkias innenriksm­inister, Suleyman Soylu, og justismini­ster, Abdulhamit Gül.

Få dager senere svarte Tyrkia med sanksjoner mot flere amerikansk­e statsråder.

Bakgrunnen for lirens fall er bekymringe­n i markedene for Erdogans økonomiske politikk og konflikten med USA som er under oppseiling. (NTB)

 ?? FOTO: BURHAN OZBILICI, AP/NTB SCANPIX ?? Dersom USA er villig til å ofre sitt forhold til Tyrkia, kommer Tyrkia til å svare med å «se etter nye markeder, nye partnerska­p, og nye allierte», advarer president Recep Tayyip Erdogan.
FOTO: BURHAN OZBILICI, AP/NTB SCANPIX Dersom USA er villig til å ofre sitt forhold til Tyrkia, kommer Tyrkia til å svare med å «se etter nye markeder, nye partnerska­p, og nye allierte», advarer president Recep Tayyip Erdogan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway