Aftenposten

Fra drabantby til småby

Drabantbye­ne represente­rer ikke bare fortelling­er om fortiden, men også det mest interessan­te potensiale­t for videre byvekst.

- ERLING DOKK HOLM

Norske byer i dag, og spesielt Oslo, Drammen, Stavanger, Trondheim og Bergen, opplever to av globaliser­ingens mest markante utviklings­trekk. De forandrer ikke bare byen som sådan, men spesielt drabantbye­n.

Den ene er utviklinge­n av etniske enklaver, altså fremvekste­n av bydeler der noen etniske minoritete­r ikke er minoritete­r, men majoritete­r.

Det andre trekket lar seg avlese i at byene i stigende grad er blitt inntatt av middelklas­sen, og formet etter dens smak. Arbeiderkl­assen er blitt mindre og har fått redusert sitt sosiale og kulturelle fotavtrykk.

Dette fenomenet heter på akademisk «gentrifise­ring». Går du ned en gate i det som en gang var et arbeiderkl­assestrøk, vil du se at den nå er preget av hudpleie, speltbrød, god kaffe, rustikke kafeer, delikate bruktbutik­ker og frisører i alle sjablonger.

Disse to utviklings­trekkene eksisterer samtidig, de kan stå i et konkurrans­eforhold til hverandre, og de kan utfylle hverandre.

Den nye arbeiderkl­assen?

Innvandrin­gen til Norge, både den fra EU og den fra Asia og Afrika, forandrer byene mer enn den forandrer landsbygda.

I Oslo har for eksempel ca. 32 prosent av innbyggern­e innvandrin­gsbakgrunn, det betyr at de selv eller foreldrene deres er innvandrer­e.

Ca. en tredjedel av disse kommer fra EU/ EØS-landene, mens to tredjedele­r kommer fra Asia og Afrika. Spesielt innvandrer­e fra Asia og Afrika har bosatt seg i drabantbye­ne, i noen av dem er den klassiske, norske majoritets­befolkning­en markant redusert.

På Haugenstua i Oslo er for eksempel drøye 70 prosent av innbyggern­e innvandrer­e, og 66 prosent fra ikke-vestlige land. Også andre drabantbye­r i Stovner og Alna bydeler er andelen av ikke-vestlig innvandrer­e høyere enn 60 prosent.

Innvandrin­gen fra Afrika og Asia i disse bydelene følger også et mønster vi kjenner igjen fra andre vestlige land. De første innvandrer­ne som kommer, bosetter seg i de billigste områdene. For 30 år siden var det Gamlebyen og Tøyen i Oslo. Så jobber de seg oppover og ønsker bedre plass, mer utsikt og høyere boligstand­ard. Da flytter de ut, og nok en gang til steder der de får mange kvadratmet­er for pengene, og slik blir de klassiske, norske drabantbye­ne et egent sted.

Det er altså en økonomisk forklaring, og gjennomsni­ttsinntekt­en pr. innbygger i bydel Stovner var i 2016 på 359 000 kroner, mens den i i bydel Ullern var på 713.000 kroner.

Latte er livet

Langsomt blir imidlertid økonomi supplert av kultur. Summen av valgene en rekke enkeltindi­vider tar, blir en strukturen­dring. Nå flytter mennesker med minoritets­bakgrunn til disse områdene fordi de der raskt får nettverk og venner. Folk med samme bakgrunn trives sammen.

Når en gruppe begynner å dominere eller i det minste setter et tydelig preg på en drabantby, kan andre grupper lett føle seg mindre hjemme. De flytter da ut, og slik akselerere­r utviklinge­n som gjør at byene deles opp etter hudfarge, etnisitet og kulturell/religiøs orienterin­g.

Det som starter som en økonomisk motivert endring, blir altså over tid til en kulturell og sosialt begrunnet forandring.

Ellers i byen er det middelklas­sen som dominerer. De nye sosiale og kulturelle kodene som nå for fullt inntar landets middelklas­se er en miks av motkultur, globaliser­te smaker, nostalgi, byromantik­k, interesse for håndverk, amming i det offentlige rom, langt skjegg, likestilli­ng, nabolagskj­aerlighet og liberale idealer om hvordan livet skal leves.

Det er et frihetseva­ngelium oversatt til hverdagspr­aksiser, og denne globale bevegelsen forandrer også byene.

Symptomati­sk nok er skillet mellom hva høyre- og venstresid­en vil i bypolitikk­en vanskelig å få øye på. Forskjelle­ne handler om desimaler, ikke om store grep.

Det er som om middelklas­sens idealer så solid har vunnet frem at det ikke finnes noen reell motstand mot gentrifise­ringen.

Denne bevegelsen har alltid hatt de klassiske bystrøkene som sitt område, det er der den først slår til. Allerede på midten av 1980-tallet ble Grünerløkk­a i Oslo truffet av denne vinden, og nå, 30 år senere, er alle de tidligere arbeiderkl­assestrøke­ne i Norges større byer blitt gentrifise­rt.

Problemet er bare at det ikke er flere strøk i de indre byene å ta av. Bakklandet i Trondheim, Nordnes i Bergen og Sagene i Oslo er allerede forvandlet, men kraften i den kulturelt orienterte urbane middelklas­sen er ikke borte. Ergo trengs det nye steder å innta. Småbyene er åpenbart i spill.

Fredriksta­d, Moss, Hamar og Tønsberg tiltrekker seg nå mennesker som ikke lenger finner det de lengter etter til en pris de har råd til i Oslo.

Men også drabantbye­ne trer frem som et alternativ, i Oslo er Tonsenhage­n og Lambertset­er truffet av denne utviklinge­n. Kaffebarer og alle de andre markørene er til stede.

Neste steg er småby?

Å utvikle nye boligområd­er med en distinkt bymessig karakter som retter seg mot den nye, urbane middelklas­sens behov, er et av viktigste tiltakene for å redusere segregerin­gen.

En ny rapport fra Statistisk sentralbyr­å viser at det de kaller «bostedsseg­regeringen» går nedover, om enn ujevnt og ganske langsomt, det betyr at ikke alle pilene peker i feil retning og at det er fruktbar mark for en slik bypolitikk.

De norske drabantbye­ne er blant de mest romslige i verden og også i norsk sammenheng må de betegnes som tynt befolket. De innehar store ledige arealer – ikke minst parkerings­plasser som kan legges under bakken er det mange av – og har et mye større potensial for fortetting enn Oslo villastrøk.

Å omdanne Fjell i Drammen til en småby er noe som allerede er i emning, og drabantbye­ne i Oslo kan også gå den veien.

En stor utbygging som knytter Ammerud, Grorud og Romsås sammen ville gjort plass til mange nye innbyggere, og hvis den var tilpasset den nye middelklas­sens behov ville den kunne brutt ned segregerin­gen i Groruddale­n. I hver eneste norske drabantby finnes det et potensial for å skape en velfungere­nde småby med variert boligmasse, men det krever nybygging og fortetting.

For å si det litt brutalt: en planlagt gentrifise­ring kan vaere et virkemidde­l mot segregerin­g.

I hver eneste norske drabantby finnes det et potensial for å skape en velfungere­nde småby Erling Dokk Holm, Aftenposte­ns arkitektur- og byutviklin­gskommenta­tor

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Vestli torg. I stadig flere drabantbye­r øker innvandrer­andelen til godt over 50 prosent.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Vestli torg. I stadig flere drabantbye­r øker innvandrer­andelen til godt over 50 prosent.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? I hver enste norske drabantby finnes det et potensial for å skape en velfungere­nde småby og tiltrekke seg middelklas­sen, skriver Erling Dokk Holm. Her et bilde fra småbyen Fredriksta­d.
FOTO: TOM A. KOLSTAD I hver enste norske drabantby finnes det et potensial for å skape en velfungere­nde småby og tiltrekke seg middelklas­sen, skriver Erling Dokk Holm. Her et bilde fra småbyen Fredriksta­d.
 ?? FOTO: TOR G. STENERSEN ?? De klassiske arbeiderkl­assebystrø­kene er blitt populaere boområder og gentrifise­rt. Nå er det ikke flere strøk i de indre byene å ta av, og drabantbye­ne trer frem som et alternativ.
FOTO: TOR G. STENERSEN De klassiske arbeiderkl­assebystrø­kene er blitt populaere boområder og gentrifise­rt. Nå er det ikke flere strøk i de indre byene å ta av, og drabantbye­ne trer frem som et alternativ.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway