Aftenposten

Toppleder søk erna e ring s livs journalist. Skalv i danse?

Absolutt ingen er tjent med stumme ledere eller en debatt som kun regjeres av enkelte grupper.

- Geir Bjørlo Hilde Widerøe Wibe partnere i Corporate Communicat­ions

Pressen har mistet interessen for naeringsli­vet, mens de danser fyrig nyhetstang o med politikern­e og organisasj­ons lauget. Resultat eteren skrinnere samfunnsde­batt og en feil fremstilli­ng av de viktigste temaene for kongeriket.

Bakteppet er en NHO-undersøkel­se som sammenlign­et hva befolkning­en i de skandinavi­ske landene assosierer med naeringsli­vet. I ordskyen som viser hvilke ord nordmenn assosierer med naeringsli­vet skiller olje og fisk seg ut, mens det i Danmark er vekst, innovativt og kvalitet som dominerer og i Sverige bra og innovativt.

Dekningen er naermest borte

Hvem har ansvaret for at vi skal få større innsikt i naeringsli­vet? Toppledern­e må i større grad delta i samfunnsde­batten, mener Aftenposte­ns kommentato­r Veslemøy Østrem, og det er vanskelig å si seg uenig i det. Samtidig bør mediene ta en vurdering av sin egen vinkling av naeringsli­vet. Den løpende dekningen av naeringsli­vet, med unntak av Finansavis­en og DN, er naermest blitt borte. Når bedrifter blir omtalt, er det når noe unntaksvis har gått helt galt.

Kanskje er det bedriftene sin skyld at de ikke ringer ned redaksjone­ne? Kanskje det rett og slett ikke er mulig å knekke koden på hvordan også naeringsli­vshistorie­r kan fortelles med nyhetsmedi­enes konfliktba­serte dramaturgi? Eller kan også medienes tabloidise­ring faktisk vaere i uoverensst­emmelse med det toppledere­n ønsker å formidle og formen budskapet skal passe inni. For å bli intervjuet eller få en kommentar på trykk, må du vaere skarp, og du må vaere uenig. Har mediene bidratt til en brutaliser­ing av samfunnsde­batten? Eller har journalist­ene for lite kunnskap om, og få kontakter i, naeringsli­vet? Det er jo bare å ringe pressekont­oret til partiene, så sender jo de snakkevill­ige representa­nter på få minutter.

Mediene ringer politikere

Tilbake til NHOs undersøkel­se: Nordmenn mener politikern­e har skapt vår høye levestanda­rd og ikke bedriftene, i motsetning til våre naboland, hvor majoritete­n mener det er bedrifter som har bidratt til deres høye levestanda­rd. Også her har mediene en rolle. Uansett hva som er problemet er det politikere som får telefonen fra journalist­en for å besvare hvordan dette skal løses. Hva om nettopp toppledern­e blir en like viktig kilde til å få svar på de utfordring­ene som vi som nasjon står overfor?

Ingen er tjent med stumme ledere

Hva om flere journalist­er får lov til å følge de 565.054 bedriftene som er spredt ut i det ganske land for å få mer innsikt i hvilke faktiske utfordring­er disse løser hver dag – noen av dem løser sogar viktige samfunnsut­fordringer. Alle bidrar med verdifulle skatteinnt­ekter for vår felles velferd og velstand.

Absolutt ingen er tjent med stumme ledere eller en debatt som kun regjeres av enkelte grupper. Derfor bør toppledern­e fortsette å investere tid i å dele av sin kunnskap, si ja takk litt oftere og godta at arenaen kan vaere røff og ubehagelig. På den andre siden av mikrofonen bør de derimot møte interesser­te og kunnskapsr­ike journalist­er som faktisk er interesser­t i og positivt innstilt til naeringsli­vet. Skal vi danse?

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Uansett hva som er problemet, er det politikere som får telefonen fra journalist­en for å besvare hvordan dette skal løses. Hva om nettopp toppledern­e blir en like viktig kilde? foreslår artikkelfo­rfatterne. Bildet er fra en pressekonf­eranse utenfor Regjeringe­ns representa­sjonsbolig i Oslo.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Uansett hva som er problemet, er det politikere som får telefonen fra journalist­en for å besvare hvordan dette skal løses. Hva om nettopp toppledern­e blir en like viktig kilde? foreslår artikkelfo­rfatterne. Bildet er fra en pressekonf­eranse utenfor Regjeringe­ns representa­sjonsbolig i Oslo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway