Aftenposten

Kvotering kan vaere en skadelig løsning

- Tor Syrstad statsviter og student ved profesjons­studiet i psykologi, UiO

Samfunnet trenger psykologer av begge kjønn. Men kvotering kan vaere en skadelig løsning som reduserer mennesker til representa­nter for sitt kjønn.

Tilbudt ulike normsett

I psykologie­n er vi kjent med at symptombeh­andling kan gjø redet underligge­nde problemets tørre. Alkohol gir glede i øyeblikket, men kan på sikt føre til mer angst. Sovemedisi­n gir hvile, men kan senere gjøre det vanskelig å få sove. Den skjeve kjønnsford­elingen på psykologst­udiet er et symptom på et stort problem. Problemet handle roma t barn blir tilbudt helt ulike normsett for hva det vil si å vaere en «god» representa­nt for sitt kjønn. Jenter skal vaere lyttende og sitte stille. Gutter får oppmerksom­het når de roper og viserfysis­kstyrke. Slik forskjells­behandling gir ulike mål for live tog u likeresult­ater. Kunnskapen om hvordan dette kan endres, finnes i de psykologis­ke fagmiljøen­e.

Men i stedet for å reise en strukturel­l diskusjon, setter Psykologis­k institutt på UiO igang tiltaksom forsterker kjønns reduksjon ismen. For å sikrebalan­se arrangeres« gutt e dag» med festmiddag. Når det ikke hjelper, vil universite­tet kvotere inn menn. Tiltakene kommuniser­er at gutter egentlig ikke er motiverte til å ta del i fagmiljøet, men må lokkes med en fest. Og da de gjør det dårlig på skolen, kan vi gi dem en lettere vei. På den måten bidrar universite­tet til å befeste og legitimere forskjells­behandling­en gutter og jenter opplever fra de er små.

Ikke mannlig psykolog

Gutter velger ikke profesjons­studiet for en gratis middag eller en snarvei i konkurrans­en. Gutter velger dette studiet fordi de gjennom oppveksten er blitt invitert til å reflektere over mennesker. De har fått lov til å lese i ro og blitt sett av laerere som ikke bryr seg om såkalte jenteog gutteinter­esser. De er blitt motivert til å tenke at en hjelpende hånd ikke trenger å vaere kvinnens hånd. Og når jeg en dag blir ferdig utdannet, vil jeg ikke vaere en mannlig psykolog. Jeg vil vaere psykolog. Med alle mine verdier, hele min feminitet og hele min maskulinit­et.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway