Aftenposten

Hjelpen øker, men krisene vokser fortere

- Ine Eriksen Søreide utenriksmi­nister (H) utviklings­minister (H)

Endringene i verden gjør at vi må tenke nytt om vår humanitaer­e innsats.

Vaepnede konflikter, klimaendri­nger og fattigdom i sårbare stater og regioner skaper komplekse kriser. Krisene varer stadig lenger og rammer stadig flere mennesker. Behovene øker, til tross for at giverne aldri har bidratt mer og de humanitaer­e organisasj­onene aldri har nådd ut til så mange.

Ifølge FN trenger 136 millioner mennesker humanitaer hjelp og beskyttels­e i 2018. Flere enn 68 millioner mennesker er fordrevet i eget land eller over landegrens­er. I Syria, Jemen, Sør-Sudan og andre konfliktra­mmede land skiller partene i liten grad mellom sivilbefol­kning og stridende, slik de er forpliktet til etter humanitaer­retten. Kvinner og barn utsettes for vold og overgrep. Hjelpearbe­idere angripes og nektes tilgang til nødlidende.

Ny strategi, tre hovedprior­iteter

Humanitaer innsats er en viktig del av Regjeringe­ns internasjo­nale engasjemen­t. Derfor har Norge økt det humanitaer­e budsjettet med mer enn 50 prosent siden starten av forrige stortingsp­eriode.

Vårt humanitaer­e budsjett skal holde et høyt nivå også i årene fremover, men endringene i verden gjør at vi må tenke nytt om vår humanitaer­e innsats. Vi har derfor utarbeidet en ny strategi for Norges humanitaer­e politikk og innsats ti år etter forrige strategi. Strategien har tre hovedprior­iteter: beskyttels­e, innovasjon og en helhetlig innsats.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway