Aftenposten

KrF inn i regjering? Nei, takk!

- Simen Bondevik leder, Akershus KrFU

Regjerings­debatten er igjen i gang i KrF, og KrFUs landsstyre har kommet med sin innstillin­g før høstens KrFU-landsmøte. Landsstyre­t landet en smart konklusjon jeg også håper landsmøtet i september støtter. KrFU mener KrF, slik situasjone­n er nå, bør fortsette i opposisjon ut denne stortingsp­erioden.

Spesiell posisjon på Stortinget

Forrige stortingsv­alg var en stor skuffelse for KrF: Resultatet på 4,2 prosent var langt dårligere enn det KrF fortjener. Jeg tror KrF og KrFs politikk trengs i Norge. Selv om valget var en stor skuffelse, hadde vi flaks og havnet i en vippeposis­jon på Stortinget, hvor stemmen vår kan vaere avgjørende. Knut Arild Hareide har oppsummert det godt: «Vi la frem 50 gjennomsla­g for perioden 2013 til 2017. Mens vi altså nå kunne legge frem 40 gjennomsla­g bare for perioden 2017–2018.» Dette viser hvor mye gjennomsla­g vi nå får for vår politikk, og KrF har igjen klart å befeste posisjonen som et sentrumspa­rti.

Ikke bare er det KrFs unike posisjon på Stortinget som taler mot at vi skal gå inn i regjering på nåvaerende tidspunkt, den politiske forskjelle­n mellom

Frp og KrF er også altfor stor til at jeg mener det er riktig å gå inn i en regjering med partiet. Frp er på kollisjons­kurs med oss i sentrale spørsmål som fattigdoms­bekjempels­e, innvandrin­gspolitikk, bistand, miljø, religionsf­rihet, alkohol, tvillingab­ort, alkohol, surrogati og arbeidsliv.

Løftebrudd

Likevel er det aller viktigste argumentet mot å gå inn i regjering på nåvaerende tidspunkt, for min del, at det vil vaere et direkte løftebrudd. Og å bryte løfter er ikke god KrF-stil. Før valget konkludert­e KrFs landsstyre med at KrF hverken skal støtte eller sitte i en regjering med Frp. Partiet skulle heller gå i opposisjon dersom Solberg valgte Frp fremfor sentrum. Statsminis­teren valgte å holde frem med Frp fremfor å trekke inn mot sentrum. Da må vi vise ryggmarg og vise at vi er et troverdig parti som holder det vi lover. De som har sagt at KrF er et vinglepart­i, tar feil. Dersom vi nå går inn i regjering, får de rett.

Jeg kjemper for og tror på et KrF som holder det vi lover og jobber for menneskeve­rd, forvaltera­nsvar og nestekjaer­lighet. Disse verdiene får vi best gjennomsla­g for i en regjering uten Frp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway