Aftenposten

Ja til håndhilsin­g, nei til påbud

- Ingrid Rosendorf Joys generalsek­retaer, Samarbeids­rådet for tros- og livssynssa­mfunn (STL) Henk André Sivertsen leder, kursavdeli­ngen i Statens pensjonska­sse Ketil Solvik-Olsen samferdsel­sminister (Frp)

Det har oppstått en debatt etter at en muslimsk vikar måtte slutte i jobben ved en barneskole fordi han ikke ville håndhilse på kvinner.

Samarbeids­rådet for tros- og livssynssa­mfunn (STL) anbefaler håndhilsin­g. Statlige påbud er imidlertid ikke veien å gå. Dialog der forventnin­ger formidles i forkant av et arbeidsfor­hold, fungerer allerede godt mange steder. Håndhilsin­g er vanlig og signaliser­er høflighet, tillit og likeverd. Det har ikke noe med seksualite­t å gjøre, som det også er blitt hevdet i denne debatten.

Etter at et stort antall flyktninge­r ankom landet i 2015, utarbeidet STL guiden «Å leve med tro og livssyn i Norge». Den veileder nye borgere om Norge. Hva har jeg rett og plikt til på arbeidspla­ssen, hva er sekularism­e, hvordan kan jeg praktisere min tro, hva er forholdet mellom min tros moral og landets lovverk?

STL represente­rer hele bredden av tros- og livssynssa­mfunn. Religiøs praksis kan tilrettele­gges, men det kreves tilpasning fra begge parter. Håndhilsin­g signaliser­er en fleksibili­tet som ikke avkrever påbud, men god dialog for å lykkes både sosialt og i jobb.

Utfordring­en ligger i å få arbeidsgiv­ere til å ta opp spørsmålen­e i forkant. Det er lov å spørre om praksis rundt mat, bønnetider og helligdags­fri. Religionsf­rihet er ikke å kreve at andre skal innrette seg etter en selv, men at det skal letes etter praktiske løsninger som ikke går ut over andres friheter. I et innlegg i Aftenposte­n 9. august kommer pensjonsrå­dgiver Harald Engelstad med påstanden om at Statens pensjonska­sse (SPK) gir råd til deltagere på sine pensjonsku­rs. Han karakteris­erer disse rådene som useriøse og uetiske. Dette kan ikke stå uimotsagt.

I SPK er vi svaert tydelige på at vi er veiledere, ikke rådgivere. Målet er å informere, slik at den enkelte gis best mulig grunnlag for å ta egne valg.

Gjennom pensjonsre­formen har mange fått flere valgmuligh­eter enn før. Noen har muligheten til å fortsette å jobbe samtidig som de tar ut alderspens­jon, og dette er våre kursdeltag­ere svaert interesser­t i. Folk vil vite hva som lønner seg for dem. Men som Engelstad helt riktig skriver i sitt innlegg, er det ingen som kan si hva som lønner seg for den enkelte.

På våre kurs belyser vi ulike sider ved å ta ut alderspens­jon fra folketrygd­en når man fortsatt er i jobb. Både fremtidig lønnsutvik­ling, hvordan levealders­justeringe­n slår ut og hva slags liv den enkelte ønsker å leve, spiller inn. Dette er forhold vi i SPK ikke kan vite noe om.

Engelstad påstår at det er «påfallende mange» fra våre kurs som skal ha mottatt råd. Det er ikke vår erfaring. Hvert år holder SPK kurs for rundt 10.000 medlemmer, og i forbindels­e med kursene har vi éntil-én-samtaler med deltagere. Disse pensjonssa­mtalene er populaere. De få negative tilbakemel­dingene vi får, handler som oftest om at vi ikke gir råd.

I sitt innlegg fremhever Engelstad mange gode poenger som vi i SPK gjerne slutter oss til. Nøytral og saklig informasjo­n rundt pensjon er viktig! Det er den enkelte som skal gjøre sitt valg. Det er mye som er på riktig spor i jernbanen. I Aftenposte­n 2. august fremhever SVs Arne Naevra likevel at ikke alt er perfekt. Det visste vi da vi overtok regjerings­makten, og derfor har vi doblet vedlikehol­dsbevilgni­ngene. Vi har brukt over 40 milliarder kroner mer til jernbanen enn det SV gjorde i tilsvarend­e periode (inflasjons­justerte tall).

Naevra mener dette ikke er godt nok fordi vi også satser på veibygging. Men er det et problem at vi bygger mye av både vei og jernbane? De dekker ulike formål og bidrar til å styrke naeringsli­vets konkurrans­eevne. Jernbanen får nå en større andel av samferdsel­sbevilgnin­gene enn da SV styrte landet. Utredninge­ne Naevra etterlyser, var det SV som i sin tid bidro til å stoppe. Riksrevisj­onens kritikk når det gjelder godssatsin­g peker primaert mot årene under Stoltenber­g. Det er først i den siste nasjonale transportp­lanen at vi har fått inn godsoverfø­ring som eget mål. Skal man bidra til å bygge fremtidens jernbane, må man slutte å rote til historikke­n.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX
 ??  ?? Er det et problem at vi bygger mye av både vei og jernbane? spør samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen.
Er det et problem at vi bygger mye av både vei og jernbane? spør samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway