Aftenposten

Ukritisk fra Aftenposte­n om Isdalenpod­kast

- Solveig Husøy redaksjons­sjef, NRK Ståle Hansen vaktsjef for Isdalen-prosjektet

Aftenposte­n har gitt omfattende spalteplas­s til en kritikk av NRK og BBCs podkast «Death in Ice Valley», fremført av forfatter Dennis Aske - om den myteomspun­ne Isdalskvin­nen som ble funnet død i 1970. Avisen fremstille­r påstandene som en «faktasjekk» som avisen helt eller delvis stiller seg bak.

Får komme med grove påstander

Aske får komme med grove påstander om slurvete journalist­ikk og en podkast full av faktafeil, og beskylder NRK og BBC for å ha holdt tilbake informasjo­n og villedet lytterne. Derfor er det på sin plass med noen faktaopply­sninger utover tilsvaret NRK har gitt Aftenposte­n i deres sak:

- Aftenposte­n opplyser ikke leserne om Askes rolle og kommersiel­le interesse i nevneverdi­g grad. Aske er ingen nøytral faktasjekk­er. Han har skrevet bok om Isdalssake­n, har lansert sin egen teori og har dermed betydelige aksjer i saken.

- Avisen stiller ingen kritiske spørsmål til Askes agenda eller interesser og stiller ingen kritiske spørsmål til hans påstander. Vi undrer oss derfor over Aftenposte­ns journalist­ikk og kildekriti­kk når man videreform­idler Askes påstander helt ukritisk.

- Saken ble publisert uten at våre fulle svar på konkrete påstander var tatt med. Nettsaken ble senere endret etter påtrykk fra NRK. Vår avvisning av den omfattende kritikken ligger bak betalingsm­ur. Etterlatt inntrykk for leserne er at Aske har rett i sine spekulasjo­ner.

Ut av sin fulle sammenheng

NRK og BBC har gått grundig gjennom Askes 23 påstander om feil. Vi konstatere­r at de aller fleste punktene er hans tolkninger av politidoku­menter, misforståe­lser, og til dels også fullstendi­g feil i forhold til hva vi faktisk har publisert. I flere tilfeller er bruddstykk­er av podkasten tatt ut av sin fulle sammenheng.

De som har hørt podkasten, vet at den er bygget opp som en detektivja­kt, hvor spor og ledetråder blir gjennomgåt­t med nysgjerrig åpenhet fra programled­erne. Vi imøteser gjerne alt arbeid som kan bidra til oppklaring av en av Norgeshist­oriens største gåter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway