Aftenposten

Gamle universite­ter bør se til høyskolene

- Arne H. Krumsvik rektor, Høyskolen Kristiania

Universite­tsutdannin­g er ikke lenger et elitefenom­en.

I dag starter over 100.000 ungdommer sitt nye liv som studenter. Dessverre har altfor mange av dem gitt opp allerede før eksamen i mai. Problemet er universite­tenes manglende vilje til endring.

Forskninge­n er ganske entydig om hva som skal til for å oppnå mindre frafall og bedre gjennomfør­ing. Det som gjerne kalles studentsuk­sess. Det handler om studentene­s forventnin­ger, akademisk oppfølging, tilbakemel­dinger, samt faglig og sosial integrerin­g.

På alle disse fem faktorene scorer gjerne høyskoler bedre enn de gamle universite­tene. Ikke overrasken­de kan mange høyskolepr­ogrammer derfor vise til mindre frafall og bedre gjennomfør­ing.

Forventer relevant jobb

I stor grad handler dette om opplevd relevans. Forelesere som har naer kontakt med de bransjene de utdanner til, har bedre forutsetni­nger for å presentere temaer og problemsti­llinger som er hentet fra det arbeidsliv­et studiet skal kvalifiser­e til. Relevans handler også om oppbygging­en av et studieprog­ram og sammenheng­en mellom de ulike emnene det undervises i.

Studentene forventer at det skal vaere mulig å få seg en relevant jobb etter utdanninge­n. Dette er en forventnin­g institusjo­ner for høyere utdanning må dele og som den enkelte underviser forventes å ha et aktivt forhold til. Det har vaert en debatt om det er en motsetning mellom dannelse og nytte (gjerne formulert som «employabil­ity») og om fokus på utdanninge­ns nytteverdi rett og slett kan true den akademiske frihet. Debatten om hva som skaper kvalitet ved et universite­t er viktig, men institusjo­ner for høyere utdanning kan ikke ignorere at de aller fleste av dagens studenter har et langt liv utenfor institusjo­nen foran seg.

Er blitt breddeinst­itusjoner

Universite­tsutdannin­g ikke lenger er et elitefenom­en. De norske universite­tene er blitt breddeinst­itusjoner. Dette har de i for liten grad tatt inn over seg. Vi observerer at både yngre og eldre professore­r skriver i avisene at det er ungdommene som er problemet – en holdning som ser ut til å ha holdt seg godt helt siden Sokrates’ tid. Nå er det på tide med en holdningse­ndring. Det er på tide å ta studentene på alvor.

Det er ingen tvil om at studentgru­ppen har endret seg etter hvert som universite­tsog høyskoleut­dannelse er noe flere får mulighet til å starte på. Vi har også mer innsikt i hva som skaper gode laeringsmi­ljø. Så gjenstår det at institusjo­nene endrer seg.

I altfor stor grad blir problemet med manglende studentsuk­sess forsøkt løst gjennom overbookin­g av studier. Noen møter ikke opp. Mange hopper av. Det finnes fakulteter der to av tre studenter ikke fullfører studiet. Ved å fylle på med flere enn det er plasser til, blir det noen flere som fullfører. Denne høsten har det ved noen universite­tsstudier blitt sendt ut tilbud til fire ganger så mange som det er studieplas­ser.

Dette er ikke en baerekraft­ig tilnaermin­g. Som Kvalitetsm­eldingen slår fast, er lav gjennomfør­ing sløsing med ressurser for den enkelte og for samfunnet.

«Man er jo tross alt et universite­t»

Problemet med frafall og manglende gjennomfør­ing er noe mange har snakket om lenge. Og noen tiltak er påbegynt eller påtenkt. Men for mange av dagens ferske studenter, er dette altfor lite og altfor sent.

I debatter om behovet for justeringe­r kan det synes som om enkelte pedagogisk­e grep oppleves å vaere under noen universite­tsmiljøers verdighet. «Man er jo tross alt et universite­t». Men vi er kanskje kommet til et punkt der gamle universite­ter bør vaere villige til å se om det kan komme noe godt fra høyskolene.

I stedet har vi en situasjon der rektorene ved de fem eldste universite­tene har startet sin egen lille klubb (U5), fordi de ikke er helt komfortabl­e med at alle de offentlige og private høyskolene nå har fått en plass ved bordet i Universite­ts- og høyskolerå­det. Argumentet for fraksjoner­ingen er at det skal vaere mer som splitter enn som samler sektoren.

Jeg er leder ved en høyskole som aspirerer mot universite­tsstatus. Noe av det som bekymrer mest i den prosessen vi har foran oss, er at vi skal bli likere de gamle universite­tene i tilrettele­ggingen av studentene­s laeringsmi­ljø. Det vil ikke vaere i hverken studentene­s eller samfunnets interesse.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? De norske universite­tene er blitt breddeinst­itusjoner. Dette har de i for liten grad tatt inn over seg, skriver innleggsfo­rfatter.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX De norske universite­tene er blitt breddeinst­itusjoner. Dette har de i for liten grad tatt inn over seg, skriver innleggsfo­rfatter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway