Aftenposten

På denne dag

-

1624: Kardinal Richelieu ble utnevnt til «førstemini­ster» av kong Ludvig XIII. Med dette ble kardinalen i realiteten Frankrikes hersker. Han ble sittende i embetet til sin død i 1642, og regnes av mange historiker­e som verdens første statsminis­ter. Richelieu (med det folkelige tilnavnet «Den røde eminense») satte mye inn på å styrke den franske sentralmak­ten og knuse innenriksp­olitiske fraksjonsd­annelser. I 1635 grunnla han Det franske akademi. Mange vil kjenne kardinalen­s navn fra Alexandre Dumas’ roman De tre musketerer, der forfattere­n har tildelt ham rollen som skurk.

1942: Walt Disneys klassiske animasjons­film Bambi hadde premiere i New York. Filmen var basert på romanen Bambi. Eine Lebensgesc­hichte aus dem Walde («et liv i skogene») av den østerriksk­e forfattere­n Felix Salten.

I 1936 ble boken forbudt i Tyskland med henvisning til at den kunne leses som en allegori over tyskernes behandling av jødene. 1961: Byggingen av Berlinmure­n (over) begynte. Ukene i forveien hadde ryktene svirret i Berlin om at DDR-myndighete­ne ville stenge grensen mellom byens østlige og vestlige soner. Da kommunistp­artiets generalsek­retaer, Walter Ulbricht, ble konfronter­t med ryktene under en pressekonf­eranse 15. juni, svarte han at Berlins anleggsarb­eidere hadde hendene fulle med å bygge boliger, og at dette også i fremtiden ville vaere arbeidssty­rkens prioritert­e oppgave. Han avsluttet med å forsikre pressekorp­set om at «ingen har intensjone­r om å bygge noen mur». Mindre enn to måneder senere begynte arbeidene med å reise et høyt piggtrådgj­erde tvers gjennom byen. Sperringen­e ble utbedret og forsterket i flere omganger, og fra 1965 hadde de fått form av en sammenheng­ende betongmur. Hensikten med muren var ifølge DDR-myndighete­ne å beskytte landets innbyggere mot fascistisk påvirkning fra Vesten. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway