Aftenposten

Ingrid Espelid Hovig

- Bjørn Guldvog Linda Granlund

Det var med sorg vi mottok budskap e tomat hele Norges matmor og nestor i kostholds arbeidet, Ingrid Espelid Hovig, døde 3. august. Få, om noen i Norge, har inntatt en så viktig posisjon når det gjelder å formidle og ivareta gode matvaner og matglede som Ingrid. Måten hun formidlet mat kunnskap og folkehelse­budskap på var unik og forbilledl­ig. For oss i Helsedirek­toratet–og tidligere Statens ernaerings­råd og Statens råd for ernaering og fysisk aktivitet – var Ingrids bidrag for å fremme gode kostholdsv­aner og måltidsgle­de av svaert stor betydning. Ingrids bidrag for å bedre den norske folkehelse­n har vaert betydelig.

For nordmenn flest var Ingrid mest kjent fra TVskjermen. Men hennes engasjemen­t og arbeid på ernaerings­og folkehelse­feltet strakte seg langt utover dette. Som mangeåriga­mbassadør for helsemyndi­ghe- tens erna e ring s arbeid reiste hun landet rundt og beriket ansatte i skole- og helsesekto­r, elever, kjøkkenper­sonell, politikere og andre med inspireren­de foredrag, spennende mat demonstras­joner, elegante kåserier og sprelske påfunn. I en alder av 75 år debuterte hun som tandem fallskjerm­hopper – for å fremme et økt forbruk av frukt og grønnsaker.

Skolemålti­det og det å sikre matlaging s ferdighete­r i grunnskole­n var blant hennes fanesaker. Noe av det unike med Ingrids engasjemen­t og virke, var at hun hele tiden evnet å fornye seg. Ofte lå hun i forkant av utviklinge­n. I tillegg viste hun alltid stor respekt for mennesker hun møtte, uansett ståsted og arena. Alle fikk hennes fulle oppmerksom­het og følte seg vel i hennes selskap.

Ingrid etterlater et stort tomrom. Hun øste av sin kunnskap og skapte et engasjemen­t og en interesse for matlaging som få kan matche. Hennes faglige integritet og grundighet var unik. Arbeidsfor­men hennes var raust krydret med godt humør, klokskap, en snerten replikk – og masse omsorg. Hele Norge har laert veldig mye av Ingrid. Det har vaert en udelt glede å få samarbeide med henne gjennom en årrekke, og hun vil bli dypt savnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway