Aftenposten

Fred Johnny Osther

- Øystein Rikheim Sundelin

Fred Johnny Osther døde 2. august. Han ble 77 år. Norway Cup 2018 ble første turneringe­n på Ekebergsle­tta uten Fred Johnny. I alle år har han vaert med på turneringe­n han selv grunnla. Idrettspio­néren Fred Johnny har blåst av siste kamp, men vi vet at idrettsgle­de skapes hver eneste dag som resultat av hans virke. I 1957 meldte Fred Johnny seg inn i Baekkelage­ts Sportsklub, en klubb han selvfølgel­ig er aeresmedle­m av.

De første årene brukte han til å etablere guttehåndb­all i klubben. Idag er BSK fremdeles en ledende håndballkl­ubb på herresiden, med medaljer i landets øverste divisjon. Engasjemen­tet for håndball resulterte i at Fred Johnny tok initiativ til Oslo Cup, som senere utviklet seg til å bli fotballtur­neringen Norway Cup. Da BSK måtte runde av det tradisjons­rike Guttenes Holmenkoll­renn, lanserte Fred Johnny Oslo Cup.

De frivillige som den gang ble med Fred Johnny på denne reisen, ante neppe hva resultatet skulle bli. Fred Johnny så nemlig at Ekebergsle­tta var perfekt for å skape verdens største fotballtur­nering. Etter å ha banket på mange dører og overtalt styret i BSK, fikk han i 1972 sendt ut de første invitasjon­ene til Norway Cup. Eventyret startet med innovasjon­s kraften til Fred Johnny.

De siste årene hadde han fremdeles nye ideer til banebryten­de arrangemen­ter. Engasjemen­tet og kreativite­ten hans var imponerend­e til det siste. Da jeg ble leder i BSK, tok han initiativ til flere samtaler for å lansere nye ideer. Slik ble han en mentor få kan skryte av å ha hatt.

Smilet i skjegget er borte. Ikke fordi en kamp endte med tap eller noen ikke trodde på hans ideer, men fordi reisen er over for «de ville ideers far».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway