Aftenposten

Sp ber fylker boikotte stortingsv­edtak

- ROBERT GJERDE

– Fylkesting­ene i Akershus, Buskerud og Østfold bør definitivt stoppe arbeidet og avvente det som skjer i Stortinget til høsten, sier Sigbjørn Gjelsvik, Sps finanspoli­tiske talsperson.

– Viken er en meningsløs konstruksj­on uten en logisk begrunnels­e. Det er allerede brukt så mye tid og ressurser på en prosess som folk og folkevalgt­e er imot. Når saken nå er i spill, og det kommer ulike signaler om oppgaveove­rføring, så bør arbeidet legges på is, sier Gjelsvik.

– Det er ingen grunn til å springe beina av seg og gjøre seg lekre for Regjeringe­n på noe vis, sier han.

– Er det ikke spesielt at du som stortingsr­epresentan­t og medlem av lovgivende forsamling ber lokalpolit­ikerne boikotte et stortingsv­edtak?

– Nei. Jeg er ombudsmann for Akershus, men også for det som tjener interessen­e for folk i resten av Norge. Dette er en reform uten noen fornuft. Og et stortingsv­edtak står til det er fattet et nytt.

– Uansvarlig og populistis­k

Det lyktes ikke å få kommentar fra kommunalmi­nister Monica Maeland (H), men partifelle og kommunalpo­litisk talsperson, Mari Holm Lønseth, reagerer sterkt:

– Det er både uansvarlig og populistis­k å boikotte vedtak som er fattet i Stortinget. Stortinget har to ganger vedtatt at regionrefo­rmen skal gjennomfør­es.

– Når Akershus, Buskerud og Østfold slås sammen til en region, vil de bli en stor arbeidsmar­kedsregion som vil få gode forutsetni­nger for å levere bedre tjenester til folk og naeringsli­v. Den type boikott setter hele regionrefo­rmen i spill, sier Lønseth.

Gjelsvik i Sp mener imidlertid fylkespoli­tikerne i Akershus, Buskerud og Vestfold nå har et ansvar for å stå opp for egen befolkning:

– De må nå stå opp for alle dem som ikke ønsker dette her og bruke anledninge­n til å stoppe arbeidet.

– Har du Sp i ryggen når du sier dette?

– Dette har jeg solid støtte for på alle plan i partiet, sier Sp-politikere­n.

Bakteppet for at hele Viken-regionen nå plutselig er i spill, er at kommunalmi­nister Maeland mandag sendte regionrefo­rmen tilbake til Stortinget fordi hun mener hun ikke har mandat til å gjennomfør­e sammenslåi­ngen av Troms og Finnmark. Det gjorde Maeland etter at hverken Finnmark eller Troms vil sitte i fellesnemn­da som skal bygge det nye fylket.

Ap vurderer også boikott

Gruppelede­r for Ap i Akershus, Tone Brenna, vil vurdere Sps oppfordrin­g.

– Når situasjone­n nå er så uklar som den er, og partier som har stemt for sammenslåi­ngen i Stortinget nå er mer skeptiske, ville det vaere dumt å fortsette med ansettelse­r og bruk av penger vi ikke er sikre på at det er riktig å bruke, sier hun.

– Jeg mener vi må få utredet konsekvens­ene dersom vi nå ansetter folk i Viken, og Viken ikke blir noe av. Dernest bør vi vurdere å legge ned arbeidet i fellesnemn­da inntil Stortinget har fattet sin endelige beslutning.

Hvis Ap går inn for å ta «en Finnmark», kan det vaere flertall i Akershus for dette. Frps gruppelede­r i Akershus, Vibeke Limi, sier til NRK at hun vil ta initiativ til at Akershus får stanset ansettelse­n av den nye ledergrupp­en i Viken.

Limi sendte torsdag en e-post til alle gruppelede­rne i Akershus fylke om å stoppe ansettelse­ne.

– Et godt bidrag til kaos

Fylkesordf­ører i Akershus, Anette M. Solli (H), reagerer på boikottopp­fordringen.

– Dette synes jeg er et godt bi- drag til å skape kaos. Man bør ha respekt for et stortingsv­edtak og at det står til man har fattet et nytt. Man bør unngå å legge premissene slik at det blir vanskelig for Stortinget å stå for det vedtak man har fattet.

– Fellesnemn­da diskuterer allerede om man har nok tid til å fullføre prosessen. Hvis man nå skal legge ned arbeidet for å avvente et mulig nytt vedtak, blir dette veldig krevende. Dette fortjener ingen av de mange tusen som skal jobbe i Viken.

Fylkesordf­ører I Østfold, Ole Haabeth (Ap), har ikke sans for boikottfor­slaget.

– Det er jeg skeptisk til. Men jeg støtter kravet om at storting og regjering snarest må avklare situasjone­n som har oppstått.

Aps talsmann i regionrefo­rmen, Eirik Sivertsen, svarer slik på om partiet støtter Aps boikottlin­je.

– Ap er imot alle tvangssamm­enslåinger, men Stortinget har fattet sitt vedtak. Det må Regjeringe­n nå sørge for å gjennomfør­e. Greier ikke Regjeringe­n det, må den komme tilbake til Stortinget.

Dette er en reform uten noen fornuft

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

 ??  ??
 ??  ?? – Det er både uansvarlig og populistis­k å boikotte vedtak som er fattet i Stortinget, sier Mari Holm Lønseth (H).
– Det er både uansvarlig og populistis­k å boikotte vedtak som er fattet i Stortinget, sier Mari Holm Lønseth (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway