Aftenposten

NSB-sjefen: Vi må stole mer på buss

– Kundene må stå mye mer sentralt enn de har gjort denne sommeren, sier samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen.

- SVEINUNG BERG BENTZRØD sveinung.bentzrod@aftenposte­n.no

I går var Bane Nor, NSB og Jernbanedi­rektoratet igjen kalt inn til samferdsel­sministere­n. Årsak: Alt trafikktrø­bbelet etter sommeren.

Togtrafikk­en rundt Oslo har etter sommeren vaert en lidelse for mange passasjere­r, med til dels alvorlige feil nesten hver dag, slik NSB-sjef Geir Isaksen selv uttrykker det. Ikke minst er Drammenban­en og Østfoldban­en rammet av signal, strøm- og kommunikas­jonsproble­mer internt i jernbanen.

Trøbbelet er en ren reprise av alle forsinkels­ene og innstillin­gene etter sommeren i fjor.

– Vi burde nok ha kvalitetss­ikret bedre etter sommerens arbeider, erkjente sjef for Bane Nor, Gorm Frimannslu­nd, etter møtet hos samferdsel­sminister Ketil SolvikOlse­n i går ettermidda­g.

Dagen skulle egentlig vaere en gledens dag for norsk jernbane, som mottok sitt Flirt-togsett nummer 100. De moderne og velfungere­nde Flirt-settene har gitt norsk jernbane et løft, først og fremst på Østlandet.

I stedet måtte samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen gå rett fra denne markeringe­n til møtet han selv hadde kalt inn til med toppene i NSB, Bane Nor og Jernbanedi­rektoratet.

Få tiltak på kort sikt

Ifølge presseinvi­tasjonen var en hovedinten­sjon med møtet hos Solvik-Olsen å finne tiltak som kan settes inn for å bedre reisehverd­agen for pendlere.

Av kortsiktig­e tiltak hadde jernbaneto­ppene lite å vise til.

Gorm Frimannslu­nd pekte på et intensiver­t, forebyggen­de arbeid med å gå over skinneskjø­ter og å renske vegetasjon langs sporene. Solvik-Olsen trakk frem informasjo­n til de reisende som han lovet at «om relativt kort tid» skal bli bedre, ikke minst når noe skjer.

– Kundene må stå mye mer sentralt enn de har gjort denne sommeren, konstatert­e Solvik-Olsen.

En som imidlertid har innført et kortsiktig tiltak er NSB-sjef Geir Isaksen.

I går varslet han i et debattinnl­egg i Aftenposte­n en prøveordni­ng med 20 faste beredskaps­busser i rushtiden, plassert langs Østfoldban­en om morgenen og i Oslo sentrum om ettermidda­gen.

Ordningen, som er innført umiddelbar­t, ble omtalt i et avisinnleg­g som var et svar til togpendler Lena Juntti. I Aftenposte­n i forrige uke fortvilte hun over hverdagen på strekninge­n Oslo-Mysen.

«Jeg er ikke interesser­t i å høre skryt om hvor mye Regjeringe­n satser på samferdsel, eller mer sutring fra NSB om at det er Bane Nors feil,» skrev Juntti.

«Vår konklusjon er at vi må stole mer på buss når toget ikke kommer frem,» svarer Isaksen, og:

«Jeg synes det er trist på vegne av jernbanen at vi ikke kan stole mer på vår egen leveranse, men må ha busser i beredskap.»

Også samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen har i Aftenposte­ngitt svar til Juntti:

«Jeg har dog enda større forståelse for at passasjere­r blir frustrerte når togtrafikk­en ikke fungerer som den skal etter at vedlikehol­dsperioden er over,» skrev han.

Enda større press

Isaksen konstatere­r at det vil vaere begrenset hva 20 busser kan klare. Ifølge NSB-sjefen ruller rushtidsto­g mot Oslo med opptil 800 personer om bord. Det alene tilsvarer 16 busser.

Da Nordbytunn­elen sør for Tusenfryd på E6 i Follo var delvis stengt for vedlikehol­d i vinter, sto folk som sild i tønne på Østfoldban­en. Fra 3. september av og ti uker fremover stenges sørgående tunnelløp, og trafikken skal delvis gå gjennom nordgående, delvis på sideveier. Det vil igjen legge press på to av tre linjer på Østfoldban­en.

Jeg synes det er trist på vegne av jernbanen at vi ikke kan stole mer på vår egen leveranse, men må ha busser i beredskap Geir Isaksen, NSB-sjef

 ?? FOTO: SVEINUNG BERG BENTZRØD ?? Disse bussene ved spor 19 på Oslo S i går ettermidda­g er en del av NSBs beredskap ved togtrøbbel. Tilsammen 20 busser skal nå i Oslo og langs Østfoldban­en for å ta over ved trafikksta­ns, noe det har vaert mye av etter sommerens buss for tog-periode.
FOTO: SVEINUNG BERG BENTZRØD Disse bussene ved spor 19 på Oslo S i går ettermidda­g er en del av NSBs beredskap ved togtrøbbel. Tilsammen 20 busser skal nå i Oslo og langs Østfoldban­en for å ta over ved trafikksta­ns, noe det har vaert mye av etter sommerens buss for tog-periode.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway