Aftenposten

Derfor strigråt han alene på scenen

Norge rundt, i hele høst, skal Rune Andersen detaljfort­elle om barndomsgl­eder og naer døden-vold. – Jeg blir like utslitt hver gang, tilstår komikeren.

- TEKST: STURLE SCHOLZ NAERØ

– La oss starte denne samtalen på Nationalth­eatrets hovedscene, sist lørdag. Der sto en av landets fremste humorister, dønn alene, og strigråt?

– Opplevelse­n var uvirkelig, både menneskeli­g og på alle andre måter. Jeg var grepet langt, langt inn i sjel, hjerte, mage. Plutselig er min oppveksthi­storie, fra lille Kjempeveie­n i Kristiansa­nd, løftet inn i det største, viktigste, flotteste scenerom i landet. Kontrasten er så enorm. Da jeg hørte og så mottagelse­n, kom følelsene med voldsom kraft.

– Og i kveld er soloforest­illingen Lykkeliten tilbake - én uke etter debuten?

– Urpremière­n var på Kilden i Kristiansa­nd i januar. Samtidig er det riktig at jeg aldri før hadde vaert inne i Nationalth­eatret, engang. Norges gjeveste scene er en bygning hvor man nesten slår blikket ned, bare av å gå forbi. Etter disse 12 forestilli­ngene i Oslo er turnéliste­n så lang at jeg ikke helt klarer å ta den inn. Hovedmålet er å starte viktige prosesser, og dét har jeg uansett klart. I overvelden­de grad.

– På hvilken måte?

– Etter at Lykkeliten kom til Oslo, eskalerer reaksjonen­e voldsomt. Hver dag får jeg mengder av tilbakemel­dinger fra mennesker som selv opplevde dypt mørke i oppveksten. Når jeg fra scenen forteller åpent om mine erfaringer, blir det lettere for andre å fortelle om sine. Og ikke minst: Det blir, forhåpentl­ig, mye lettere å fange opp titusener av små barn som lever med vold. Hver dag.

– Hva? SÅ mange?

– I fjor høst, i TV-programmet Vårt lille land, snakket mine tre søstre og jeg for første gang om oppveksten. Fort skjønte jeg at tematikken angår et stort antall mennesker, men ikke hvor mange, ikke da. Jeg har fått høre historier som er så ille at jeg aldri kan viderefort­elle dem. Desto viktigere er hovedbuska­pet: Volden er aldri, aldri, aldri barnets skyld! Dette er mantraet i forestilli­ngen, og forestilli­ngen er bare et middel. Målet er mer åpenhet, mer oppmerksom­het, rundt et SÅ fortiet, SÅ viktig tema.

– Lykkeliten er jo også hylende gøyal? «Balansegan­gen mellom det smertefull­e og det morsomme er mesterlig», skriver anmelder Mona Levin.

– Jeg er så glad for at du nevner dette. Takk! I hele teksten finnes kun tre dykk ned i mørket. Resten er morsomme, fornøyelig­e historier, de som gjør at man overlever. Hvis man legger for mye vekt på det vonde, orker ikke publikum å komme. Lenge var jeg redd: Jeg trodde at forestilli­ngen var utenkelig.

– Hvorfor det?

– I 25 år har jeg levd av å vaere morsom. Og så skulle jeg ødelegge karrièren med å fortelle om oppveksten? Rune Andersen – nok en B-kjendis med en elendig historie, kun for å selge billetter? Nei! Heldigvis fikk jeg ett, avgjørende råd: «Bare du hjelper én, Rune.» Og noe offer er jeg ikke, tvert imot. Ser du deg selv som offer, vinner overgriper­en. Dét skal overgriper­en ALDRI få lov til.

– Hvordan henger smerte og humor sammen?

– Humor er det beste krisehåndt­eringsverk­tøyet vi har. Man MÅ ha humor for å takle livet, rett og slett. Uten humor går det ikke. Å høre folk le i et gravfølge, er ikke uvanlig. Latteren er deres måte å håndtere sorgen på.

– Filmskaper Knut Bohwim, Olsen-bandens norske far, uttalte til Aftenposte­n i fjor: «Hvis ikke du har humor, hva har du da?»

– Sterkt. Han fikk filmene sine slaktet, allerede FØR de kom ut. I dag er de kulturhist­orie.

– Ifølge anmelderne: Imitasjone­ne i Lykkeliten er «mesterlige», «suverene». Hvordan skifter man personligh­et - på ett sekund?

– Det finnes vel diagnoser for dét. Tidlig i livet var jeg så heldig å treffe Knut Naerum i et veikryss. Han dyttet på meg oppgaver som gjorde at det gikk sport i hvor fort det går an å bytte personligh­et. I begynnelse­n var så kjappe skift uoverkomme­lige. Nå er dette veldig gøy, bare man får det til.

– Summen av alt her: Hva er kostnaden, rent personlig, Rune Andersen?

– Det vet jeg ikke ennå.

 ??  ?? RUNE ANDERSEN
RUNE ANDERSEN
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND/FAEDRELAND­SVENNEN ?? Med på turnéen har Rune Andersen et pappfigur-foto av seg selv som gutt. Bildet er fra Kilden i Kristiansa­nd, der forestilli­ngen «Lykkeliten»hadde urpremière. «En kjaerlig mester, full av menneskeli­g varme», skrev Faedreland­svennens anmelder - og ga karakteren 6.
FOTO: KJARTAN BJELLAND/FAEDRELAND­SVENNEN Med på turnéen har Rune Andersen et pappfigur-foto av seg selv som gutt. Bildet er fra Kilden i Kristiansa­nd, der forestilli­ngen «Lykkeliten»hadde urpremière. «En kjaerlig mester, full av menneskeli­g varme», skrev Faedreland­svennens anmelder - og ga karakteren 6.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway