Aftenposten

Også politikere på ytterkante­ne innser at EU er kommet for å bli

Konklusjon­en min etter tre år som Aftenposte­ns korrespond­ent i Europa:

- Øystein Kløvstad Langberg Kommentato­r

Ut fra medieovers­kriftene er det lett å få følelsen av at EU drives fra skanse til skanse i sin kamp for overlevels­e. Gjennom tre år som korrespond­ent i Brussel har jeg selv skrevet haugevis med saker om alt som går galt i Europa; om kriser som står i kø, om land som melder seg ut og om folk som mener prosjektet ikke er liv laga.

Idet jeg reiser hjem fra kontinente­t tør jeg likevel å komme med følgende spådom: De som måtte gå rundt og håpe på et sammenbrud­d, kommer til å bli skuffet. Igjen og igjen.

Mange kriser, mange liv

Det er ingen tvil om at EU er blitt utsatt for mange kriser og at noen av dem er blitt skapt, eller i alle fall kraftig forverret, av dårlige beslutning­er i Brussel. Bare spør en italiener eller greker. Men på samme tid har unionen vist at den kan overleve store prøvelser. De brutale terrorangr­epene som rammet Europa gjennom 2015 og 2016, er ett eksempel. Det er ikke vanskelig å se for seg at en terrorbølg­e av dette omfanget kunne blitt starten på en ond og destabilis­erende spiral. I perioder gikk jeg selv rundt i Brussel og kikket meg engstelig over skulderen, skremt av alle angrepene, frustrert over at ingen hadde kontroll.

Islamistis­k terror fyrer opp under noen av de mest krevende debattene vestlige samfunn står overfor, men faktum er at både de hardest rammede landene, og det europeiske samarbeide­t, red stormen av.

Britene sjekker ut, men kan de dra?

EUs største nesestyver de siste årene er brexit. Da jeg forlot en pub med strigråten­de og småfulle «remainers» i London på morgenkvis­ten 24. juni 2016, var jeg selv temmelig hvit i ansiktet. «So what the hell happens now?», skrek krigstypen­e på forsiden av the Daily Mirror. Det oppsummert­e stemningen ganske godt.

Men det som så ut til å kunne bli starten på slutten for unionen, har først og fremst vaert en pr-katastrofe for britene. Fortsatt vet vi ikke hvordan det ender, men prosessen har tatt livet av ideen om at europeiske land enkelt kan kutte alle bånd til EU og leve sine glade dager som en suveren stat helt fri fra Brussels påvirkning.

Norge vet alt om hvor krevende det er å holde Brussel på en armlengdes avstand. Sveits har sagt nei til både EU og EØS, men også de vikler seg mer og mer inn i Brussels nett.

Vil britene lykkes bedre? Foreløpig er det ikke så mye som tyder på det. Honningkru­kken, et marked med 500 millioner innbyggere rett utenfor døren, er det vanskelig å si helt eller delvis nei til.

Slakter Brussel, elsker EU

Samtidig som Storbritan­nia er på vei ut, står land på Balkan i kø for å få komme inn. Til tross for at «sterke menn» er på moten, vil de heller ha Jean-Claude Juncker enn Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan.

Det er mer uklart hvor relativt ferske medlemslan­d som Polen og Ungarn ser for inspirasjo­n. Regjeringe­nes politikk har illiberale trekk, og landene ligger i bitter konflikt med Brussel. På samme tid fremstår en trussel om at de vil forlate bordet som temmelig hul. Det kommer ikke alltid så tydelig frem, men polakkene er fortsatt blant de mest EU-vennlige i hele unionen. 70 prosent oppga at medlemskap «er en bra ting» i eurobarome­teret som ble gjennomfør­t før sommeren. Selv i Viktor Orbans Ungarn får medlemskap­et støtte fra 61 prosent.

At folk støtter EU-medlemskap, er ikke det samme som at de er liberalist­er som svøper seg i EU-flagg og drømmer om åpne grenser. Også politikere på ytterkante­ne innser at unionen er kommet for å bli. Flere og flere vil føre en mørkeblå politikk - innenfor rammen av EU. Sist ut er Østerrike. Unge Sebastian Kurz leder en regjering med en svaert restriktiv innvandrin­gspolitikk, som samtidig kaller seg «pro-EU» og som jobber for et tettere europeisk forsvars- og sikkerhets­samarbeid. I Frankrike har høyrepopul­istene i Nasjonal Samling (tidligere Nasjonal Front) tonet ned utfallene mot EU og euroen for ikke å skremme velgere.

Også politikere på ytterkante­ne innser at unionen er kommet for å bli.

Førsteprio­ritet: Stenge grensene

Samlet i hele EU er oppslutnin­gen om medlemskap nå den høyeste på flere tiår.

Det betyr ikke at dagens Europa ikke står overfor store utfordring­er, men det er et tegn på at mange skjønner at det kan vaere dype konflikter mellom EU-land, mislykkede toppmøter og kriser, uten at det alltid betyr at det er unionen selv som har skylden. Europa har sine nedturer i dag, men Europa hadde definitivt også sine nedturer før EU ble opprettet.

Saken som har størst potensial for å sprenge EU-prosjektet, ser ut til å vaere innvandrin­g fra Afrika og Midtøsten. På toppmøtene i Brussel protestere­r aktivisten­e høylytt og etterlyser «modig lederskap», men innspillen­e blir stadig mindre relevante for debatten som foregår der inne. Mange har erkjent at oppdrag nummer én er å få kontroll over EUs yttergrens­er.

Europa er ingen øy og å få tallet ned til null er ikke realistisk, men det å skape følelsen av «kontroll» innebaerer nok vesentlig faerre båtmigrant­er enn i dag. En som har innsett dette er EU-rådets president Donald Tusk, som i sommer forsvarte planen om å opprette «regionale ilandstign­ingsplattf­ormer» i Afrika.

– Noen synes kanskje at jeg er for tøff, men tro meg, hvis vi ikke blir enige om å gjøre dette, så vil du se noen virkelig tøffe forslag fra noen virkelig tøffe typer, sa han.

Et Europa som beskytter

Laerdommen fra migrantkri­sen tyder på at Tusk har rett. EU må gi innbyggern­e en følelse av trygghet. Paradoksal­t nok er det Frankrikes president Emmanuel Macron, mannen som er blitt stemplet som globaliste­nes fremste forkjemper, som har formulert dette best.

Macron snakker ikke om et EU som skal rive ned handelsbar­rierer, men snarere om «une Europe qui protège», altså et Europa som skal beskytte sine innbyggere. Klimaendri­nger, multinasjo­nale giganter som knapt betaler skatt, handelskri­g med USA, migrasjons­bølger fra Afrika og Kinas raskt voksende globale innflytels­e; alt skaper usikkerhet hos Europas borgere, og men ingenting kan løses uten at man handler sammen som én stor blokk. Kanskje er det litt defensivt, men det er en visjon som kan appellere bredt i en tid med raske omveltning­er.

For i realiteten består kontinente­t vårt av to typer nasjoner, ifølge Danmarks finansmini­ster Kristian Jensen:

«Små land og land som ennå ikke har innsett at de er små.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway