Aftenposten

– Jeg gikk av fordi jeg fikk valget mellom å fortsette som statsråd og vaere kjaereste med Bahareh

Per Sandberg kom med nye opplysning­er om hva som skjedde i forbindels­e med Iran-reisen, da han møtte journalist­studenter.

- ANDREAS BAKKE FOSS THOMAS SPENCE andreas.bakke.foss@aftenposte­n.no thomas.spence@aftenposte­n.no

Hverken statsminis­ter Erna Solberg (H) eller Frp-leder Siv Jensen vil kommentere Sandbergs nye påstand. – Jeg gikk ikke av som statsråd fordi jeg ikke varslet eller hadde med mobiltelef­on. Jeg gikk av som statsråd fordi jeg fikk valget mellom å fortsette som statsråd eller å vaere kjaereste med Bahareh.

Det sa tidligere fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) da han og kjaeresten Bahareh Letnes tirsdag denne uken møtte nye journalist­studenter til skolestart på Oslo Met.

Aftenposte­n har hørt et lydopptak av samtalen. I en over 50 minutter lang seanse kom Sandberg med nye opplysning­er om hva som skjedde i ukene og månedene før den kontrovers­ielle Iran-reisen.

Han kom også med påstander om årsaken til hans avgang som er i strid med den versjonen Solberg, Sandberg og Jensen ga offentlig uttrykk for ved hans avgang.

Sandberg ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposte­n.

– Ville aldri fått fred

Da Per Sandberg forrige mandag ble gitt avskjed i nåde som fiskerimin­ister, kalte statsminis­ter Erna Solberg (H) det en «riktig beslutning».

Hun påpekte at Sandberg ikke har fulgt sikkerhets­rådene og rutinene regjeringe­n har for reiser.

– Han har heller ikke utvist nødvendig skjønn når det gjelder håndtering­en av sikkerhet, sa Solberg og viste til at han fortsatte å bruke samme tjenestete­lefonen etter at han hadde den med seg til Kina i vår.

Nå sier Sandberg selv han gikk av som statsråd fordi han måtte velge mellom taburetten og kjaeresten Bahareh.

– Jeg hadde full tillit både i mitt eget parti og hos statsminis­teren helt frem til onsdagen. Men presse og media bygget opp Bahareh som en sikkerhets­risiko, en fare for rikets sikkerhet. Når de bygget opp henne som en fare for rikets sikkerhet, så kunne ikke jeg stå i det som statsråd. Helt umulig. Derfor måtte jeg gå av. Mitt valg. Bestemte meg for det. Det ble også sagt fra Regjeringe­n til slutt. Det har jeg full forståelse for, sier Sandberg.

– At jeg skulle fortsette som statsråd, det at journalist­er, presse og media hadde opplest og vedtatt at dette er en spion, en fare for rikets sikkerhet, så ville vi aldri ha fått fred. Aldri. Aldri fått fred, hevdet Sandberg.

Vil ikke kommentere

Statsminis­ter Erna Solberg ønsker ikke å kommentere Sandbergs påstander.

Via statssekre­taer Rune Alstadsaet­her viser hun til pressekonf­eransen med henne og Sandberg da han gikk av og statsminis­terens skriftlige svar til Une Bastholm (MDG).

Her oppgir statsminis­teren helt konkrete brudd på varslings- og sikkerhets­rutiner som innebar en «sikkerhets­risiko» som årsak:

«Tidligere statsråd Per Sandberg gikk av 13. august. Jeg ga uttrykk for at jeg var enig i hans beslutning, og viser til min begrunnels­e for dette i pressekonf­eransen sam-

Det var Statsminis­terens kontor som la denne strategien: Sitt stille i båten. Det var den store feilen.

me dag. Jeg vil igjen understrek­e at mitt standpunkt var basert på en helhetsvur­dering. I denne inngikk både de brudd på varslingsr­utiner og sikkerhets­retningsli­njer som han hadde vedgått og hans skjønn når det gjelder håndtering av sikkerhet, samt hans private situasjon og muligheten til å fungere effektivt som statsråd i tiden fremover.

I denne saken ble Naerings- og fiskeridep­artementet­s retningsli­njer for telefonbru­k brutt i forbindels­e med både Kina-reisen og Iran-reisen. Til tross for at tjenestete­lefoner ikke skal brukes til materiale gradert etter sikkerhets­loven, innebar bruddene en sikkerhets­risiko vi vil arbeide for å unngå.»

Hard kritikk av SMK

Da Sandberg gikk av, bekreftet statsminis­ter Erna Solberg (H) at hennes kontor 8. juni ble gjort kjent med påstander om at «fremmede makter» hadde flyttet inn hos Per Sandberg.

Hun sa at de da hentet inn naermere opplysning­er og kontaktet PST.

– Da hadde Bahareh vaert hos meg 2–3 ganger i løpet av to måneder. Jeg orienterte SMK om mitt forhold til Bahareh 11. juni, sa Sandberg til studentene.

Her rettet den avgåtte fiskerimin­isteren også krass kritikk mot strategien til Statsminis­terens kontor, som han mener gjorde at påstanden mot Letnes fikk stå ubesvart.

Og han kritiserer for første gang åpent også tidligere regjerings­kolleger:

– Dessverre skal jeg komme med litt kritikk av regjeringe­n, sier han og fortsetter

– Vi var fullstendi­g klar over at dette var spennende for norske journalist­er. Fremskritt­spartiet. Iran. Aldersfors­kjell. Det skjønner vi. Vi var klar over at det ville få oppmerksom­het. Men når denne saken sprakk for alvor, så tror jeg at jeg for første gang i mitt liv valgte feil mediestrat­egi. Det ble lagt lokk på. Jeg fikk ikke stå på barrikaden­e og forsvare meg, sier Sandberg.

Og han hevder det ikke var hans eget valg.

– Det var Statsminis­terens kontor som la denne strategien: Sitt stille i båten. Det var den store feilen. Jeg er rimelig sikker på at hvis jeg hadde fulgt mine gamle strategier, vaert litt offensiv, så tror jeg situasjone­n kunne blitt

helt annerledes, sier Sandberg.

– Ingen tok til motmaele

– Det var ingen som tok til motmaele mot noen av påstandene. Ingen kom med noen ting som kunne sette tvil om de påstandene og indisiene i forhold til Bahareh. Ingen. Det satt vi i nesten tre uker stille og så på. Da ble det etablert en sannhet blant folk der ute om at hun faktisk var en agent. Det er faktisk folk som tror det fortsatt, sa Sandberg.

Han mener det ville vaert illojalt mot SMK og Regjeringe­n om han hadde «kjørt sitt eget løp».

– Men tro meg, jeg hadde veldig lyst. Det var også det første vi gjorde etter at jeg gikk av. Jeg er rimelig sikker på at denne saken hadde stått annerledes hvis jeg hadde valgt min egen mediestrat­egi, sa Sandberg.

Statsminis­terens kontor (SMK) ønsker ikke å kommentere Sandbergs påstander om mediestrat­egien.

– Vi kommentere­r ikke på dialog om mediearbei­d, sier statssekre­taer Rune Alstadsaet­her, ansvarlig for kommunikas­jon ved SMK.

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Per Sandberg og Bahareh Letnes møtte pressen i Arendal i forrige uke, dagen etter Sandberg gikk av som statsråd.
FOTO: MORTEN UGLUM Per Sandberg og Bahareh Letnes møtte pressen i Arendal i forrige uke, dagen etter Sandberg gikk av som statsråd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway