Aftenposten

Italia trenger en vaksine mot dårskap

-

EN SKULLE TRO at italienske myndighete­r har bekymringe­r nok. Likevel hadde den ferske italienske populistre­gjeringen knapt fått plasten av skrivebord­stolene før den ga folkehelse­n det første, dødelige skuddet for baugen:

Vaksinepro­grammet skal svekkes. Argumenten­e er enkle: Meslinger er ikke et utbredt problem i Europa, og foreldre må få velge selv om de vil vaksinere barna sine.

DET FINNES MANGE gode grunner til at valg som er avgjørende for et barns liv, skal tas av barnets foreldre. Problemet med valgfrihet i denne sammenheng­en er at meslinger er en både dødelig og svaert smittsom sykdom. Ifølge Verdens Helseorgan­isasjon krever meslinger 122.000 menneskeli­v hvert år på verdensbas­is. Årsaken til at Europa i stor grad har sluppet unna de siste tiårene, er nettopp gode vaksinepro­grammer, som befolkning­en frivillig har sluttet opp om.

I NORGE, FOR EKSEMPEL, ble det registrert 20.000–30.000 tilfeller hvert år før meslingvak­sinen ble innført i 1969. Mellom 5 og 10 barn døde hvert år av sykdommen. Etter 1969 ser tallene nokså annerledes ut. Neste år er det 30 år siden noen døde av meslinger i Norge. I løpet av de to siste årene er det blitt registrert ett – 1 – tilfelle av smitte.

Det betyr ikke at befolkning­en kan slutte å vaksinere seg. Er vaksinasjo­nsdekninge­n over 95 prosent, bør det gi flokkimmun­itet, altså beskyttels­e også for de som ikke er vaksinert, som spedbarn, syke og gamle. Faller vaksinasjo­nsdekninge­n under det nivået, er det fare på ferde og påbud må diskuteres.

I fjor ble det registrert svimlende 5000 tilfeller av meslinger i Italia, en seksdoblin­g fra 2016. I første halvår i år sto Italia for 29 prosent av utbruddene i Europa. Det førte til en lovendring som pålegger foreldrene å vaksinere barna sine mot meslinger for at de skal få begynne på en offentlig skole.

REGJERINGE­NS MEDLEMMER hevder at loven er for streng, og at et så omfattende vaksinepro­gram er meningsløs­t og kanskje direkte farlig. Her er det argumentas­jonen som er farlig, og den forsterker konspirato­riske påstander om vaksiner.

Denne uken vedtok senatet populistre­gjeringens forslag om å utsette iverksette­lsen av loven til skolestart neste år. Innen den tid lover imidlertid regjeringe­n å ha innført nye lover som sikrer foreldrene valgfrihet også i fremtiden.

Det betyr at meslingvir­uset kan leve og blomstre i Italia i årene som kommer, i symbiose med falsk forskning, alternativ­e fakta og mistro til vitenskap og politiske systemer.

Det Italia kunne trenge nå, er en vaksine mot dårskap.

Meslingvir­uset kan leve og blomstre i Italia, i symbiose med falsk forskning og mistro til vitenskap og politiske systemer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway