Aftenposten

– KrF har aldri vaert i en mer krevende situasjon

- SOLVEIG RUUD

Tillitserk­laeringen Bekkevold og Hareide fikk fra eget partis sentralsty­re, har ikke ført til ro i KrF. Det meldes om nye utmeldelse­r.

KrFs situasjon nå er mer krevende enn den noen gang i moderne tid, sier lederen i Skaperkraf­t, Filip Rygg. Han har tre hovedforkl­aringer på hvorfor:

Et ekstra dårlig valgresult­at i forrige valg.

Usikkerhet blant kjernetrop­pene om hvor partiet skal.

Det er lenge siden partiet har hatt regjerings­makt.

Skildrer et parti uten retning

Rygg gir uttrykk for at KrF-lederen står i en svaert vanskelig spagat.

– Spagaten var til stede i KrF også i 1997, noe som er lett å glemme. Da var det en veldig bredde i partiet. Det nye er at man mangler retning. Men hvis man ikke vet hvor man skal, blir bredden ekstra krevende. Det er litt ut av utfordring­en akkurat nå. Prosjektet er utydelig, man vet ikke hvor man skal, og tiden brukes opp til interne diskusjone­r.

Bekkevold-saken, som de siste ukene har skapt internt rabalder i partiet, kommer på toppen av en pågående debatt om hvilke saker partiet skal profilere seg på fremover, og hvem partiet skal samarbeide med.

Negative nyheter blir store

Ifølge Rygg blir negative saker som «Bekkevold-saken» ekstra stor når partiet ellers opplever mye motgang.

– Jeg tror definitivt den har negativ virkning på prosjektet, men samtidig er det en tendens til å overtolke enkeltsake­r og undervurde­re det store bildet. Noen har helt åpenbart latt seg provosere, men det henger sammen med at det har vaert lite å begeistre seg over i det siste, sier han og legger til at «negative nyheter for noen blir veldig store i mangel på gode nyheter».

Lager kompromiss­er ingen liker

Rygg, som er medlem i KrF og har vaert byråd for partiet i Bergen, fylkesting­smedlem og vararepres­entant til Stortinget, sier regjerings­spørsmålet har «ridd partiet som en mare» siden partiet sist satt i regjering i 2005.

– I stedet for å ta en beslutning og skuffe noen, har man laget kompromiss­er som ikke gjør noen happy. Og når man ikke bestemmer seg, blir det ikke fred, men mer uro, mener han.

Selv om han ikke vil beskrive KrFs situasjon som umulig og håpløs, mener han «situasjone­n roper på retning og lederskap».

– Man må nok godta noen valg ikke alle vil vaere fornøyd med, sier han.

Samtidig påpeker han at dersom KrF mister kjernevelg­erne sine, vil det ikke ha grunnlag for å nå nye velgergrup­per.

– Man er nødt til å ta vare på hjemmesupp­orterne. Hvis ikke supportern­e trives, går det ikke, sier han.

Bør søke makt raskt

Knut Arild Hareide sa i et intervju med Aftenposte­n i Arendal nylig at det ikke finnes noen ideell samarbeids­løsning for KrF.

Rygg mener imidlertid at det beste KrF nå kan gjøre, er å raskt søke makt, gjerne allerede i høst.

– Partiet bør gjøre det før neste valg, sier han og poengterer at partiet må «begynne å levere på politikk, vise frem laget sitt, og få vist frem nye profiler».

Han vil ikke gi en entydig anbefaling om hva slags regjering KrF bør gå inn i, men vil ikke utelukke dagens konstellas­jon. Han innrømmer imidlertid at KrF s valgløfte om ikke å regjere med Frp, er en utfordring i så måte.

Undersøkel­ser etter valget viser at KrF både har medlemmer som mener partiet kan regjere med Ap og velgerne som mener det bør søke makt med Frp. En undersøkel­se Respons nylig har foretatt i Agder, viser at Høyre er det partiet flest KrF-velgere der har som annetvalg.

I regjering med H, V og Frp

Vest-Agders fylkesvara­ordfører Tore Askildsen uttaler til Faedreland­svennen fredag at KrF nå må svelge noen kameler, og gå i regjering med Høyre, Venstre og Frp. Også han mener det bør skje raskt.

– Ved fortsatt å bygge oss opp i sentrum, ser vi grunnlaget smuldrer under føttene våre. Vi er nødt til å foreta et valg, og for meg et det mest naerliggen­de å tenke at vi må svelge noen kameler, og vaere villige til å gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp, sier han til avisen.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? – Man må nok godta noen valg ikke alle vil vaere fornøyd med, sier Filip Rygg i Skaperkraf­t om KrFs veivalg. Her intervjues partileder Knut-Arild Hareide på vei til sentralsty­remøte torsdag.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX – Man må nok godta noen valg ikke alle vil vaere fornøyd med, sier Filip Rygg i Skaperkraf­t om KrFs veivalg. Her intervjues partileder Knut-Arild Hareide på vei til sentralsty­remøte torsdag.
 ??  ?? Filip Rygg har tidligere vaert KrFbyråd i Bergen. Nå leder han en kristen tenketank.
Filip Rygg har tidligere vaert KrFbyråd i Bergen. Nå leder han en kristen tenketank.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway