Aftenposten

Satte fyr på debatt om forbindels­e mellom ytre høyre og politiet

- INGRID BREKKE

Delstaten Sachsen er mer høyreorien­tert enn noen annen tysk delstat. Det var her anti-islam-gruppen Pegida ble startet.

Under valget til Forbundsda­gen i fjor ble høyrepopul­istiske Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) største parti i delstaten.

I forrige uke var kansler Angela Merkel (fra det kristeligd­emokratisk­e partiet CDU) på besøk. Da kom det til en konfrontas­jon som nå engasjerer hele Tyskland.

Torsdag 16. august besøker Merkel Dresden, hovedstade­n i delstaten Sachsen. Pegida og AfD har organisert protest mot henne.

Et TV-team fra ZDF (offentlig fjernsyn) filmer demonstras­jonen. En røslig mann med solbriller og hatt i flaggfarge­r brøler «Lügenpress­e» – løgnpresse – et vanlig slagordet fra ytre høyre.

Deretter naermer han seg TVteamet og roper at de skal slutte å filme ham.

– Dere begår en straffbar handling! Dere har ikke lov til å filme ansiktet mitt. Bli med meg til politiet!

En annen demonstran­t slår kamera ut av hendene til kameramann­en. Politiet kommer til stedet. De reagerer med å holde TV-teamet tilbake i 45 minutter.

I en tweet anklager ZDFs reporter Arndt Ginzel politiet for å gå Pegidas aerend. Sjefredakt­øren i ZDF har kalt episoden en «klar begrensnin­g i pressefrih­eten», skriver avisen Frankfurte­r Allgemeine.

Under demonstras­jonen ber Ginzel politiet svare på hvilken grunn de har til å stanse filmteamet.

– I stedet for å beskytte oss, setter dere i verk polititilt­ak mot et TVteam? spør Ginzel i videoen som har hatt over en million visninger.

Statsminis­teren i Sachsen, Michael Kretschmer (CDU), svarte på Twitter at «de eneste personene som opptrer seriøst i denne videoen, er politiet».

Det skapte sterke reaksjoner – og mindre ble det ikke da saken fikk nok en omdreining: Mannen i den flaggfarge­de solhatten viser seg å selv vaere ansatt i Landeskrim­inalamt (LKA), den høyeste politimynd­igheten i Sachsen.

Mannen er ikke selv politiembe­tsmann, men er sivilt ansatt fagpersona­l. Han deltok på egen fritid og er for tiden på ferie, opplyser politiet i Sachsen på Twitter. Ifølge TV-kanalen MDR har mannen tilgang både til systemet der informasjo­nen fra alle etterforsk­ninger lagres og til det sentrale utlendings­registeret.

LKA i Sachsen gransker nå saken og vil vurdere hva som skal skje med mannen.

– Hendelsene i Sachsen er virkelig bekymrings­fulle, sier Tysklands justismini­ster Katarina Barley (SPD) torsdag. Hun ber delstaten umiddelbar­t om å rydde opp i saken. – Pressefrih­eten er et stort gode i samfunnet vårt og i grunnloven vår, understrek­er Barley, som selv er medlem i ZDFs svar på kringkasti­ngsrådet.

Angela Merkel er på reise i Georgia, men kommentert­e på en pressekonf­eranse der at den som deltar i en demonstras­jon, må regne med å bli et objekt for pressefrih­eten, skriver Huffington Post.

Også tidligere har det vaert stilt spørsmål ved hvor lange armer ekstremhøy­re egentlig har inn i politi og myndighete­r i Sachsen. Politiet anklages ofte for å vaere slappe mot ytre høyre og strenge mot venstresid­en og flyktninge­r, skriver Süddeutsch­e Zeitung.

Satirikere og humorister har hatt glade dager etter at mannen med flagghatte­n ble kjent. Her er et eksempel som sirkulerer i sosiale medier:

Talsmann for politiet i Sachsen innrømmer at det nok kan finnes polititjen­estemenn som sympatiser­er med Pegida. – Til syvende og sist er politiet et gjennomsni­tt av befolkning­en. Hos oss finnes det alle politiske retninger, sier Thomas Geither ifølge Tagesschau.

Den nyeste meningsmål­ingen fra Sachsen gir AfD 24 prosent og gjør dem til nest største parti. Størst er Merkels CDU, med 32 prosent. Neste år er det valg.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIDEO FRA ZDF ?? Denne Pegida-demonstran­ten startet konflikten som nå engasjerer tyskerne. Det viser seg at han selv er ansatt i delstaten Sachsens øverste politimynd­ighet.
FOTO: VIDEO FRA ZDF Denne Pegida-demonstran­ten startet konflikten som nå engasjerer tyskerne. Det viser seg at han selv er ansatt i delstaten Sachsens øverste politimynd­ighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway