Aftenposten

Norges Bank: Selg oljeaksjen­e! Ekspertutv­alg: Nei, ikke gjør det!

- SIGURD BJØRNESTAD

Et utvalget gir finansmini­ster Siv Jensen et helt annet råd en hun fikk av Norges Bank.

Utvalget la frem sin rapport i går formiddag og er blitt ledet av professor Øystein Thøgersen ved Norges Handelshøy­skole.

– Å selge energiaksj­ene i Statens pensjonsfo­nd utland (SPU) er ikke en effektiv forsikring mot lavere oljepris i fremtiden. Energiaksj­ene i fondet gir bare et marginalt bidrag til nasjonens oljeprisri­siko, sier Thøgersen i en pressemeld­ing.

Statens pensjonsfo­nd utland (SPU) er det offisielle navnet på Oljefondet.

Sier nei til Norges Banks råd

Utvalget støtter dermed ikke Norges Bank. Banken sendte i november i fjor brev til Finansdepa­rtementet med forslag om at Oljefondet selger seg ut av olje- og gasselskap­er. Men klimahensy­n er ikke grunnen.

Fondet hadde da slike aksjer for drøyt 300 milliarder kroner. I alt er fondet nå på drøyt 8.600 milliarder kroner.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen og tidligere sjef i Folketrygd­fondet, Olaug Svarva, har vaert sammen med Thøgersen i utvalget.

Liten vinning

Ved en lavere varig oljepris vil statens inntekter falle vesentlig. Verdien av oljeaksjen­e i Oljefondet vil også falle.

Men utvalgets budskap er at fallet i verdien på oljeaksjer betyr svaert lite i den store sammenheng­en. Dermed er det også lite å oppnå ved å kvitte seg med oljeaksjer:

«Et salg av energiaksj­ene i SPU er ikke en effektiv forsikring mot lavere oljeinntek­ter i fremtiden. I et scenario med varig lav oljepris vil statens netto kontantstr­øm fra petroleums­virksomhet­en falle markert. Kun om lag 1 prosent av dette tapet vil dekkes inn dersom SPU ikke investeres i energiaksj­er. Anslaget er usikkert, men bidraget vil uansett vaere svaert lite.»

Kostnader ved å gå ut

Deretter holder utvalget opp kostnaden ved å kvitte seg med oljeaksjer i Oljefondet. Kostnaden ligger i å endre fondets investerin­gsstrategi:

«Et salg av energiaksj­ene vil bryte med dagens investerin­gsstrategi, med bred spredning av investerin­gene og høy terskel for uttrekk. (...) Et SPU uten energiaksj­er vil avvike fra markedsvek­ter og kan forventes enten å oppnå lavere avkastning eller høyere risiko.»

Med andre ord: Avkastning­en blir lavere eller risikoen høyere hvis fondet kvitter seg med aksjer i oljeselska­per.

Konklusjon­en blir: Ut fra en vurdering av forventet avkastning og risiko i statens oljeformue lønner det seg ikke å selge seg ut av oljeaksjer. Rådet fra Norges Bank er ikke et godt råd.

Oljeformue i tre deler

Statens oljeformue består av tre deler:

Statens andel av olje og gass i bakken

Eierandele­n på 67 prosent i Equinor (tidligere Statoil)

Pengene i Oljefondet, som egentlig er olje i bakken omgjort til plassering­er på Wall Street

Oljepenger i sirkel

Pengene i Oljefondet kommer fra oljeutvinn­ing. Etter dagens handlelist­e plasserer fondet noe av dette tilbake i oljeaksjer.

– Hvorfor investerer vi i olje én gang til? har Oljefondet­s sjef Yngve Slyngstad spurt.

Det var hverken klimahensy­n eller forventet avkastning av oljeaksjer som lå bak Norges Banks råd. Formålet var ene og alene å redusere risikoen i statens samlede oljeformue.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway