Aftenposten

Forventer at disse to bløffer hverandre

- NICHOLAS BERGH

Magnus Carlsen (27) og Fabiano Caruana (26) møtes i kveld for siste gang før VM-kampen i London i november.

Magnus Carlsen (27) spiller mange sjakkparti­er i løpet av et år. Men når det kommer til oppmerksom­heten, kan de aller faerreste måle seg det han spiller i kveld.

Klokken 20 norsk tid møter Carlsen nemlig amerikaner­en Fabiano Caruana (26) i Sinquefiel­d Cup. Dette er etter alt å dømme siste gang rivalene møtes før de barker sammen til VM-kamp i London i november.

Dermed er det bare 76 dager mellom generalprø­ven og VMs åpningspar­ti i London. Det er faktisk en helt spesiell situasjon i den 132 år lange VM-historien, forteller sjakkekspe­rt Atle Grønn.

– Det er litt spesielt at de møtes så tett på VM. Det tror jeg ikke har skjedd før noensinne, sier Grønn som er internasjo­nal mester (IM) i sjakk og skriver sjakkspalt­ene til Aftenposte­n.

- Uunngåelig å tenke på VM

I kveld handler det isolert sett bare om Sinquefiel­d Cup. Men Atle Grønn mener det er umulig for spillerne å stenge den kommende VM-kampen helt ute. Til det er trykket fra omverdenen for stort.

– Det er det mest interessan­te sjakkparti­et mellom juli og november. Det er klart, sier Grønn.

Han og sjakkentus­iaster over hele verden vil følge trekkene med argusøyne, på jakt etter hint om hvordan VM-kampen i november vil utspille seg. Her ligger også årsaken til at en generalprø­ve tett opp mot VM-kampen hører til sjeldenhet­ene. Tidligere år har spillere vaert livredde for å avsløre hvilke åpningstre­kk de ønsker å bruke i VM-kampen.

Dette er nok også en problemsti­lling Carlsen er oppmerksom på, tror verdensmes­terens mana er også i utvikling allerede.

– Teamet hans har hatt VM i tankene etter at utfordrere­n ble klar, sier Espen Agdestein, som ikke vil røpe hvem som er i Carlsens team utover Peter Heine Nielsen.

Dermed har nok begge spillerne allerede ideer om åpningsval­g i VM-kampen. Det er imidlertid langt mer usikkert om de kommer til å bruke disse ideene i kveldens parti, eller spare dem.

Carlsens første trekk i dette partiet vil for eksempel bli gjennomana­lysert av Caruanas team de neste månedene. Derfor kan det vaere lurt å villede rivalen – ved å bruke en åpning man ikke vil bruke i VM-kampen.

– Det er så mye psykologis­k spill, sier Atle Grønn.

– Man kan også dobbeltblø­ffe: Spille en åpning og dermed antyde at man ikke kommer til å spille den i VM-kampen, for så å spille den likevel. Dette åpningsval­get er som poker. De bløffer hverandre så mye at man blir svimmel. Det er ingen som vet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway