Aftenposten

Noen nekter å rømme når uvaeret kommer. Slik begrunner de det.

- KJETIL HANSSEN

Myndighete­ne i USA har bedt folk i utsatte områder om å evakuere på grunn av uvaeret Florence. Ikke alle lytter.

Florence kan komme til å forårsake ødeleggels­er for opptil 500 milliarder kroner.

Jeremy Tominack (40) er en av dem som ikke ville høre på advarslene fra USAs president Donald Trump, guvernør Roy Cooper i Nord-Carolina og lokale myndighete­r i byen der han bor, Wilmington.

I går ble han kjent for mange amerikaner­e gjennom et innlegg hos – og et intervju i – TV-kanalen Fox News. Der forklarte han hvorfor han ble.

Sendte vekk familien

– Mens jeg skriver dette, er Florence i ferd med å treffe land, og det begynner å høres intenst ut der ute, skriver han.

Den lokale rugby-treneren Tominack hadde riktignok hørt tilstrekke­lig om stormen til å sende kone og barn av gårde inn i landet til slekt i Vest-Virginia. Selv ble han vaerende i Wilmington der stormen herjet i går formiddag norsk tid. Den var da nedgradert til en såkalt kategori 1-orkan.

Tominack oppgir i hovedsak tre grunner:

Han vil hjelpe til med opprydding etter at det hele er over.

Han vil passe på huset sitt. Uvaeret er en opplevelse å få med seg.

– Du må forsvare ditt hjem

– Jeg har motorsag, tilhenger og en firehjulst­rekker. Jeg og noen andre fra rugbylaget har planlagt å kviste traer og rydde vekk hindringer så fort stormen har passert, sier han.

Tominack liker heller ikke tanken på hva som kan skje med huset hans. Hvis uvaeret ødelegger det og han har evakuert, vil det bli stående i regn og vann i en uke eller bli ødelagt av dyreliv før han kan vende tilbake.

– Du må forsvare ditt hjem, skriver han.

Han legger heller ikke skjul på at stormen er en interessan­t opplevelse og nevner store «bølger og orkanparty».

– Det vil bli en erfaring å spenne seg fast og ri stormen av, skriver han.

En trussel

Orkanen nådde i går land ved småbyen Wrightsvil­le Beach i Nord-Carolina. Nå oversvømme­s gater i delstaten, og folk må reddes fra stigende flomvann. Krisemyndi­ghetene i USA sa i går at Florence vil utgjøre en stor trussel de neste 24 til 36 timene. Foreløpig er 1200 flyavgange­r innstilt som følge av orkanen.

Vaervarsli­ngsselskap­et Accuweathe­r anslår at Florence kan forårsake ødeleggels­er for opptil 500 milliarder kroner. Flomvannet som ventes å gjøre størst skade.

Plyndring og kjaeledyr

Det er alltid noen som ikke evakuerer når orkanene herjer USA. Det er blitt forsket på hvorfor. I tillegg til poengene Tominack anfører, er dette noen av årsakene som nevnes:

Faren for plyndring av hus eller firma.

Har opplevd uvaer før og det gikk fint.

Vrient å ta med kjaeledyr og vil ikke forlate dem.

Har ikke råd til å reise eller betale for overnattin­g.

Andre kan vaere urolige for å gå glipp av arbeid. Associated Press har snakket med Mercedes O’Neill i Myrtle Beach i Nord-Carolina. Hun fryktet riktignok orkanen, men var enda mer redd for ikke å vaere der når forretning­en hun jobber i, åpner igjen. Familien lever fra hånd til munn, og evakuering er også dyrt. Da nyhetsbyrå­et var der, satte kjaeresten opp skodder foran vinduene og spraymalte dem med budskapene: «Takk Gud for Trump» og «Gud velsigne Amerika».

Enormt stor storm

Florence er et stort uvaerssyst­em, det er omtrent 645 kilometer bredt – klart lengre enn strekninge­n mellom Oslo og Trondheim. Vindkast i orkans styrke strakte seg over et område på 225 kilometer.

Selv om vinden stilner, er det ventet store mengder regn de neste dagene. I går morges var det hundretuse­ner av strømbrudd, og selskapet Duke Energy regnet med at en til tre millioner hjem og selskaper ville miste strømmen.

Meteorolog­er har anslått at skadene som Florence vil forårsake, vil beløpe på mellom 10 og 60 milliarder dollar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway