Aftenposten

«Ansatte» leverer hasj, sjefen samler inn penger

-

Hasjbarone­n Gjermund Cappelen har uten tvil gode organisato­riske evner. Det viser måten han bygde opp sitt kriminelle nettverk på.

var kommet til landet. Oftest var det «rørleggere­n» eller «helsearbei­deren».

De to naere medarbeide­rne tok også ut varer fra lagrene og leverte til kunder etter å ha fått beskjed fra Cappelen. Dette var kunder som kjøpte inn større kvanta beregnet for videresalg med god fortjenest­e. Altså et godt stykke unna gatesalget.

Tillit er viktig

Kundene fikk aldri adgang til hasjlagren­e. Levering av hasj skjedde ved møter «på byen».

– Det må vaere struktur på det, sier Cappelen.

Sjefen selv var markedsdir­ektør og holdt kontakten med kundene. Og, ikke minst, han samlet inn penger fra de samme kundene. Kunder han stolte på, fikk handle på kreditt.

Senere ble millionbel­øp i sedler sendt ut av landet i vakuumpakk­ede bunker. Det er viktig å betale leverandør­ene i tide, det har med tillit å gjøre – i hasjmiljøe­t som i forretning­slivet for øvrig.

Cappelen drev businessen helst mellom klokken 09 og 15, men som for bedriftsle­dere flest ble det en god del kveldsjobb­ing også. Og mye reising.

Store verdier

Det gjelder å pleie sine kontakter. I august 2013 reiste Cappelen på en fem dagers «forretning­sreise» til Malaga i Spania. I Marbella møtte han sine spanske forretning­spartnere.

– Vi oppsummert­e sommeren, sier Cappelen her i sal 250, Oslo tinghus.

Det var det kanskje god grunn til. I midten av juni hadde ligaen tatt imot 438 kilo prima vare fra sine spanske kontakter.

Hva gjør en storimport­ør av hasj når han treffer leverandør­er i utlandet?

– Det er som å jobbe i en vanlig bedrift, sier Cappelen. Det er kolleger som viser deg severdighe­ter og inviterer på middag i tillegg til møtevirkso­mhet. Det er viktig å bli godt kjent med hverandre – vi må stole på hverandre. Vi snakker tross alt om leveranser for 20 millioner eller mer.

– Husker du disse møtene? spør administra­tor Kristel Heyerdahl.

– Ja, svarer Cappelen og navngir tre-fire restaurant­er i Marbella hvor han spiste middag med leverandør­ene sine.

Sølte bort mange millioner

I mange år har Gjermund Cappelen levd et luksusliv og sølt bort million etter million. Nå er han blakk, ifølge ham selv.

Det kan kanskje vaere like greit.

Fra tingretten foreligger det en rettskraft­ig dom på at myndighete­ne kan inndra verdier for inntil 825 millioner kroner hos ham.

Til fordel for statskasse­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? Gjermund Cappelen (stående) og hans forsvarere, advokatene Kaja de Vibe Malling og Benedict de Vibe, i lagmannsre­tten.
FOTO: HANS O. TORGERSEN Gjermund Cappelen (stående) og hans forsvarere, advokatene Kaja de Vibe Malling og Benedict de Vibe, i lagmannsre­tten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway