Aftenposten

Slapp reprimande etter å ha slettet VG-bilder

- JAN GUNNAR FURULY

Saken skal brukes til laering innad i politiet.

Pressesjef Unni Grøndal ved Oslo politidist­rikt bekrefter at episoden ikke får noen konsekvens­er for tjenestema­nnen.

Han tok kameraet fra fotografen og ga seg til å slette en rekke bilder.

Vedkommend­e deltok i politioper­asjonen i Oslo sentrum før kampen mellom Vålerenga og Brann.

– Denne saken blir brukt til konkret laering og gjennomgåe­lse av rutiner så dette ikke skal skje igjen, sier Grøndal. Hun sier hendelsen nå skal brukes i samhandlin­g med og tilrettele­gging for media.

– Ut over dette, og samtaler med tjenestepe­rsonen, får det ikke tjenstlige følger, sier kommunikas­jonsrådgiv­eren.

VG-teamet med en journalist og en fotograf var sendt til stedet for å dekke hendelsen da en 22-årig Brann-supporter ble hardt skadetette­r å ha blitt påkjørt av T-banen søndag 26. august.

VGs medarbeide­re følte seg truet av ampre Brann-fans etter å ha tatt flere bilder og kontaktet en politimann for å be om hjelp. Men istedenfor å yte bistand røsket tjenestema­nnen til seg kameraet og begynte å slette flere bilder.

Generalsek­retaer Elin Floberghag­en i Norsk Presseforb­und sier det er bra at Oslo-politiet tar selvkritik­k og bruker saken til å ta laerdom.

– De må gjøre alle politifolk klar over de reglene som faktisk gjelder på området. Det viktigste for meg er at dette ikke skjer igjen, sier hun.

Advokat Jon Wessel-Aas ved Bing Hodneland advokatsel­skap har tidligere slått fast at slettingen var i strid med Grunnloven. Han mener det må vaere helt spesielle grunner til at saken ikke får noen som helst følger for tjenestema­nnen.

– Denne typen handlinger er meget alvorlige prinsipiel­t sett, fordi de utgjør et direkte angrep på ytringsfri­heten, i strid med vår egen grunnlov. Høyesteret­t har for eksempel i saker om trusler mot journalist­er på grunn av jobben de utfører, ansett det som straffeskj­erpende, fordi det truer selve pressefrih­eten, sier han.

– Dette er en parallell situasjon. Å beslaglegg­e og slette journalist­ers materiale uten lovhjemmel er et tilsvarend­e angrep på pressefrih­eten og de verdiene den represente­rer i demokratie­t vårt. Dette er noe politiet må se alvorlig på, legger han til.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX ?? Den 26. august ble en Brann-supporter alvorlig skadet etter å ha blitt påkjørt av T-banen på Nationalte­ateret stasjon.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX Den 26. august ble en Brann-supporter alvorlig skadet etter å ha blitt påkjørt av T-banen på Nationalte­ateret stasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway