Aftenposten

Har fått beskjed om å gå av

Oslos omstridte og mektige utdannings­direktør har fått beskjed om å gå av når hun i november fyller 67 år.

- ALF OLE ASK STINE BARSTAD CHRISTIAN SØRGJERD

Astrid Søgnen ble informert torsdag i forrige uke om at det ikke er ønsket at hun fortsetter i stillingen etter at hun 8. november i år når ordinaer pensjonsal­der..

Det skjedde i et møte med kommunaldi­rektør Bente Fagerli, som er Søgnens overordned­e, ifølge Dagsavisen og flere kilder Aftenposte­n har snakket med.

Dagen etter møtte Astrid Søgnen byrådslede­r Raymond Johansen på tomannshån­d, etter at hun ba om et møte med ham. Byrådslede­ren skal der ha fastholdt beslutning­en.

Aftenposte­n får opplyst fra flere kilder naer det rødgrønne byrådet at dette stemmer.

– Jeg kan bekrefte at jeg hadde et møte med UDEs direktør fredag 7. september. Innholdet i denne samtalen har jeg ikke tenkt å kommentere i media, sier Raymond Johansen til Aftenposte­n.

Ifølge den ene av kildene har det vaert en prosess over lengre tid for å avklare Søgnens fremtid fordi det har vaert bekymring over samarbeids­forholdene med Utdannings­etaten.

Søgnen er, som én av få toppledere i kommunen, ikke ansatt i en åremålssti­lling, men i en fast stilling. Det betyr at hun kunne ha fortsatt til fylte 70 år, som er normal øvre aldersgren­se i Oslo kommune.

«Kjenner ikke til dette»

Torsdag denne uken, etter at Aftenposte­n først fikk tips om at Søgnen skal ha fått beskjed om gå av, stilte avisen spørsmål til henne. Overfor Søgnen omtalte avisen det som et rykte og spurte «Vil du gå av i naer fremtid»?

Søgnen svarte kortfattet i en e-post: «Jeg kjenner ikke til dette ryktet», og la ni minutter senere til: «Glemte å si at jeg sjekket ryktet med Kommunaldi­rektør Fagerli i Rådhuset, som heller ikke kjente til dette – og kalte det ’dikt’».

Da Dagsavisen publiserte sin artikkel, stilte Aftenposte­n henne spørsmål om hun står fast på uttalelsen sin.

Hun har foreløpig ikke svart.

Var kjent med møtet

Sent fredag kveld forrige uke, samme dag som Søgnens møte med Raymond Johansen, sendte flere personer i Utdannings­etatens ledergrupp­e inn et omfattende varsel om skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV), som blant annet omhandles hennes lederstil, gjennom kommunens sentrale varslerord­ning.

Varslerne var kjent med at møtene mellom Søgnen og politisk ledelse hadde funnet sted, men sier til Aftenposte­n at de ikke kjenner til at Søgnens arbeidsfor­hold var tema der.

Varslerne har hele tiden stått fast på at Søgnen ikke kjente til varselet i forkant. Det samme har Søgnen selv uttalt til Aftenposte­n.

Varslerne forteller at de har vurdert over tid å varsle, og tilspissin­gen av etatens samarbeid med byrådet den siste tiden, skal ha vaert utløsende.

Thorkildse­n: Vanskelig over tid

Selv om det også var et tidvis problemati­sk forhold mellom etaten og politisk ledelse under Thorkildse­ns forgjenger Tone Tellevik Dahl (Ap), skal dette raskt ha blitt tilspisset etter at Thorkildse­n sent i desember 2017 overtok byrådspost­en.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det over tid har vaert et vanskelig samarbeids­forhold med Utdannings­etaten. Slik har det vaert over flere år, også under tidligere politiske ledelse. Kommunikas­jonen har til tider vaert svaert krevende, sa Thorkildse­n selv til Nettavisen tidligere i uken.

Denne og lignende uttalelser har vekket oppsikt, og torsdag måtte Thorkildse­n svare for dem da hun møtte oppvekstko­miteen i bystyret.

– Jeg kan komme tilbake til dette senere, men ikke nå, sa hun hver gang opposisjon­en boret i dette.

 ??  ?? Oslos utdannings­direktør Astrid Søgnen
Oslos utdannings­direktør Astrid Søgnen
 ?? ARKIVFOTO: CHRISTIAN SØRGJERD ?? Astrid Søgnen har vaert utdannings­direktør i Oslo i 18 år.
ARKIVFOTO: CHRISTIAN SØRGJERD Astrid Søgnen har vaert utdannings­direktør i Oslo i 18 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway