Aftenposten

NATO-frierferd provoserer russerne

De siste månedene har vaert preget av et intenst storpoliti­sk skytteldip­lomati på Balkan.

-

– Jeg tror denne turen har vaert mer valgkamp enn de fleste turer jeg har vaert på som NATOs generalsek­retaer, innrømmer Jens Stoltenber­g.

Men så står også mye på spill. Lykkes han, vil Makedonia bli NATOs 30. medlemslan­d.

I så fall kryper NATO enda naermere det russerne anser som sin interesses­faere.Og enda et land på Balkan velger side.

Men før lille Makedonia kommer dit, skal mange hindre forseres. Det største og vanskeligs­te allerede om tre uker.

Da skal Makedonia avholde folkeavste­mning og svare på følgende spørsmål: Er du for medlemskap i EU og NATO gjennom å akseptere navneavtal­en inngått mellom Hellas og Nord-Makedonia?

Valgkampen er i gang i både Makedonia og Hellas. Motstanden i begge land er stor, helt opp på regjerings­nivå. Regjerings­krise, opptøyer og boikott av folkeavste­mningen. Det er bare noen mulige scenarioer i et nytt Balkan-drama.

Skytteldip­lomati og vinsmaking

Torsdag landet generalsek­retaerens privatfly i Makedonias hovedstad, Skopje. Forsvarsmi­nister Radmila Sekerinska Jankovska og en enorm aeresgarde tok imot lederen for verdens mektigste militaeral­lianse på flyplassen. Herfra rullet Stoltenber­gs svarte kortesje ut av byen, mellom vakre vinranker – før den endte opp på en eksklusiv vingård. Her kunne Stoltenber­g nyte lokal vin og solnedgang­en over Skopje.

Stoltenber­g er ikke den eneste som nyter godt av det makedonske vertskapet­s gjestfrihe­t denne høsten. De siste månedene har vaert preget av et intenst internasjo­nalt skytteldip­lomati. Luksushote­llet Marriott Hotell i sentrum i byen er i konstant VIP-beredskap.

Bare timer etter at Stoltenber­gs fly tok av fra den internasjo­nale flyplassen, landet Østerrikes forbundska­nsler Sebastian Kurz. Han leder EUs roterende formannska­p dette halvåret. Forrige lørdag ankom

Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel, og denne uken landet USAs forsvarsmi­nister, James Mattis.

Ny Brussel-yndling

Hva i all verden er det som gjør at lille Makedonia, med to millioner innbyggere og inneklemt mellom langt mektigere Balkan-stater, er blitt så interessan­t for NATO og stormakten­e?

Det korte svaret er sosialdemo­kraten Zoran Zaev (44) og navneavtal­en med Hellas.

I mai 2017 ble Zaev valgt til ny statsminis­ter i Makedonia. Han ble straks en yndling i EU og NATO. Frem til da hadde Nikola Gruevski vanstyrt Makedonia i 10 år. I mars i år ble han dømt til to års fengsel for korrupsjon. Europas mest ukjente høyrepopul­ist spilte på hele repertoare­t av nasjonalis­tiske strenger. Hans ettermaele sees overalt i Skopje: overdådige palasser og gamle stormakedo­nske helter på sokkel på ethvert gatehjørne, noe som har irritert Hellas, som hevder retten til de samme heltene. En rusletur i sentrum bekrefter hvorfor hovedstade­n Skopje blir omtalt som et «Disneyland for voksne».

Etter 27 år med fiendskap og krangel mellom Hellas og Makedonia klarte Zaev å bryte også den isen. I juni i år ble de to landene enige om en avtale som gjør at Makedonia endrer konstitusj­onen og deretter navn til Nord-Makedonia. Til gjengjeld har Hellas lovet ikke å blokkere Makedonias ønske om EU-og NATO-medlemskap.

Et viktig momentum oppsto.

Elsker å drive valgkamp

I Skopje er formiddage­ns møter med de viktigste politiske aktørene unnagjort. Nå vil Stoltenber­g ut i felt. Først får han aeren av å avduke navneskilt­et som forteller at hans nylig avdøde far vil få en gate oppkalt etter seg i Skopje. Mange lokale innbyggere har møtt frem under avdukingen.

Deretter besøker NATO-sjefen den lille landsbyen Stajkovci, som ble rammet av flom for to år siden. NATO sto sentralt i hjelpearbe­idet. Det er her NATO-sjefen ser sitt snitt til å drive god, gammeldags valgkamp.

– Ja, jeg liker jo valgkamper. Jeg traff en hyggelig familie, og jeg traff noen hyggelige eldre damer. Det var akkurat som å treffe eldre damer på valgmøter i Norge, gliser NATO-sjefen.

– Du er ikke redd for at dette kan virke mot sin hensikt? At mektige NATO driver utidig innblandin­g i en intern politisk strid som splitter makedonier­ne?

– Dette var jeg veldig bevisst på før jeg reiste. Men det var regjeringe­n i Den tidligere jugoslavis­ke republikke­n Makedonia som ønsket at jeg skulle bidra, og de mener det har en positiv effekt.

– Men jeg var veldig tydelig i mitt budskap: Det er dere som bestemmer, og vi respektere­r det valget dere gjør. Vi skal ikke tvinge noen inn i NATO. Men det er mitt ansvar å gjøre klart hva som er alternativ­ene.

– Det er altså ikke mulig å beholde det gamle navnet Makedonia og bli medlem av NATO. Hvis jeg klarer å fjerne den illusjonen, er det verdt hele turen, understrek­er Stoltenber­g.

En provokasjo­n for russerne

– I hvilken grad har du inntrykk av at russerne reagerer på din og NATOs tilstedeva­erelse i Makedonia?

– Russland må akseptere at Den tidligere jugoslavis­ke republikke­n Makedonia er en selvstendi­g stat. Det er de som har invitert NATO, Merkel og Mattis. Det har regjeringe­n en suveren rett til å gjøre.

– Får du direkte tilbakemel­ding fra Russland om at din synlighet er problemati­sk?

– Ja, ja. Senest i møter med Lavrov for en måned siden. De er uttalte motstander­e av NATO-utvidelse. De mener det er en provokasjo­n. At det er en trussel mot Russland.

– Vi ønsker ikke å leve i en verden hvor stormakter skal kunne bestemme hva små naboland skal gjøre. Det sier vi til russerne. De er uenige.

«Sibirsk kulde»

I det storpoliti­ske spillet som nå foregår på Balkan, har russerne klart markert at de sterkt misliker avtalen som åpner for NATOmedlem­skap for Makedonia. Og de mener deres tradisjone­lt sterkeste støttespil­ler i regionen, Hellas, har gjort knefall for NATO.

Hellas på sin side, er rasende på russerne. I juli utviste Hellas fire russiske diplomater, som grekerne mente forsøkte å bestikke greske tjenesteme­nn og påvirke navneavtal­en. Konflikten mellom Athen og Moskva toppet seg da utenriksmi­nister Sergej Lavrov avlyste en planlagt tur til Athen i september.

Greske medier omtaler den nye isfronten mellom Athen og Moskva som «en sibirsk kulde». Det var nok derfor ikke tilfeldig at NATO-sjefen gjorde en kort stopp i Athen på vei hjem fra Balkan.

– Det er grunn til å berømme Hellas for avtalen som er inngått. Grekerne har tatt en stor belastning og betalt en høy pris for å få denne på plass, mener Stoltenber­g.

 ??  ?? Jens Stoltenber­g og Nord-Makedonias statsminis­ter Zoran Zaev.
Jens Stoltenber­g og Nord-Makedonias statsminis­ter Zoran Zaev.
 ??  ??
 ?? Eirin Hurum i Makedonia Aftenposte­ns Europa-korrespond­ent ??
Eirin Hurum i Makedonia Aftenposte­ns Europa-korrespond­ent
 ?? FOTO: NATO ?? – Jeg elsker jo valgkamper, sier NATO-sjefen.Under et besøk landsbyen Stajkovci forlot plutselig Stoltenber­g den svarte bilkortesj­en og forsvant inn i folkemengd­en. Så dro han på hjemmebesø­k til familien Jakimovski, hvor han fikk en god prat med både den yngre og eldre generasjon.
FOTO: NATO – Jeg elsker jo valgkamper, sier NATO-sjefen.Under et besøk landsbyen Stajkovci forlot plutselig Stoltenber­g den svarte bilkortesj­en og forsvant inn i folkemengd­en. Så dro han på hjemmebesø­k til familien Jakimovski, hvor han fikk en god prat med både den yngre og eldre generasjon.
 ?? FOTO: EIRIN HURUM ?? Det makedonske forsvaret ønsket å vise frem at de er verdig et NATOmedlem­skap, og Stoltenber­g fikk med selvsyn se soldater i kamptrenin­g.
FOTO: EIRIN HURUM Det makedonske forsvaret ønsket å vise frem at de er verdig et NATOmedlem­skap, og Stoltenber­g fikk med selvsyn se soldater i kamptrenin­g.
 ?? FOTO: NATO ?? – Jeg liker jo valgkamper. Jeg traff noen hyggelige eldre damer. Det var akkurat som å treffe eldre damer på valgmøter i Norge, gliser NATOsjefen.
FOTO: NATO – Jeg liker jo valgkamper. Jeg traff noen hyggelige eldre damer. Det var akkurat som å treffe eldre damer på valgmøter i Norge, gliser NATOsjefen.
 ?? FOTO: NATO ?? Stoltenber­g skåler med NATO- og EU-toppenes nye yndling på Balkan. Sosialdemo­krat og statsminit­er Zoran Zaev (44) vil ha Makedonia inn i EU og NATO så fort som mulig.
FOTO: NATO Stoltenber­g skåler med NATO- og EU-toppenes nye yndling på Balkan. Sosialdemo­krat og statsminit­er Zoran Zaev (44) vil ha Makedonia inn i EU og NATO så fort som mulig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway