Aftenposten

Aftenposte­n mener: Alliansen mellom Kina og Russland er ikke naturlig.

-

I FJOR HOLDT KINA OG RUSSLAND for første gang en felles flåteøvels­e i Østersjøen. Nå pågår gigantøvel­sen Vostok-2018 i Sibir. Her trener 300.000 russiske, kinesiske og mongolske soldater på krig. 36.000 militaere kjøretøy er i aksjon.

Det er ikke helt nytt at Russland og Kina har felles øvelser, men aktivitete­n er trappet opp.

I et intervju med NTB/Ritzau i forbindels­e med flåteøvels­en i fjor, sa forsker Flemming Splidsboel Hansen ved Dansk institutt for internasjo­nale studier at øvelsene også «har fått et annet og mer aggressivt skjaer».

FORSKEREN TRODDE ikke at utviklinge­n peker mot en egentlig krig, «men det vi ser, er en kald krig».

NATOs pressetals­kvinne Oana Lungescu sier til nyhetsbyrå­er at årets storøvelse «passer inn i et mønster vi har sett over tid: et mer selvsikker­t Russland, med en betydelig økning av forsvarsbu­dsjettet og det militaere naervaeret.»

Alliansen mellom Kina og Russland er ikke naturlig. Historisk har forholdet de to østlige stormakten­e imellom vaert preget av politisk mistro og uenighet om grenser. I 1969 var de på randen av krig.

Konflikten er neppe helt avklart, men i dag ser landene åpenbart også en interesse i å samarbeide militaert – mot USA og NATO som en felles fiende.

Det er mulig å lure på hvorfor. Det Trump-styrte USA viser synkende vilje til å engasjere seg i verdens konflikter. NATO har også sett bedre dager, noe det siste toppmøtet viste.

Men kampen om innflytels­e og ressurser i verden stanser ikke av dette. Kanskje kan man si at alliansen mellom Russland og Kina er et fornuftsek­teskap, mens den mellom USA og Europa snarere ligner et ekteskap i krise og med akutt behov for megling.

DEN DYSTRE UTVIKLINGE­N i Tyrkia er et ytterliger­e problem for NATO.

Alle vet at verden er i endring. Kina seiler opp, både økonomisk og som militaerma­kt. Landet øker sin innflytels­e alle steder. På mange måter utnytter landet også Vestens svakhet.

USA er fortsatt verdens klart sterkeste militaerma­kt, men mislykkede kriger i Irak og Afghanista­n viser våpnenes begrensnin­g.

Den europeiske union er den eneste stormakten som klart forsvarer demokrati og rettsstat, menneskere­ttigheter og frihandel, men EU er ingen egentlig militaerma­kt og dessuten dessverre svekket av indre motsetning­er.

Derfor er det stor usikkerhet knyttet til dagens sikkerhets­politiske bilde. Det viktigste på kort sikt er å sikre et best mulig samhold i NATO. Ting kan endre seg, for eksempel ved presidentv­alget i USA i 2020.

Det viktigste på kort sikt er å sikre et best mulig samhold i NATO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway