Aftenposten

Han flyktet fra Kina, men de sporet ham opp i Oslo

«Du bør tenke deg nøye om», var beskjeden Namtulla Najmidin (35) fikk fra sikkerhets­politiet i sin kinesiske hjemby. Der sitter faren i omskolerin­gsleir, og nå frykter han for broren.

- KRISTOFFER RØNNEBERG

18. mai 2018: Meldingen virket uskyldig. Men Namtulla Najmidin (35) visste at den ikke var det. – Ni hao (har du det bra?), sto det med kinesiske tegn på skjermen.

Avsenderen identifise­rte seg som en representa­nt for sikkerhets­politiet i Najmidins hjemby i Xinjiang-regionen. Nå ville han at 35-åringen, som studerer til å bli dataingeni­ør i Oslo, skulle sende ham bilder av passet sitt og annen informasjo­n som beviste at han var i Norge.

Hvorfor ville han ha disse bildene? Najmidin var ikke helt sikker. Men han var ikke i tvil om at kinesiske myndighete­r prøvde å legge et slags press på ham fra den andre siden av jordkloden.

– Det er mine private ting. Jeg kan ikke gi dem til deg, svarte han.

Politimann­ens respons kom kontant: – Du bør tenke deg nøye om, skrev han i en melding.

Frykter for broren

Vi treffer Najmidin på en kafé i Oslo sentrum. Dagens siste forelesnin­g er ferdig, men 35-åringen synes det er vanskelig å konsentrer­e seg om studiene. I oktober, forteller han, ble faren hans plassert i en av de enorme internerin­gsleirene som er bygget i Xinjiang de siste årene.

Og nå frykter Namtulla Najmidin at også broren hans er tatt.

– Jeg har ikke hørt fra ham siden den siste helgen i august. Han svarer ikke når jeg skriver til ham. Og ingen andre der borte tør å si noe annet enn at «alt er bra». Jeg er redd for at han også er arrestert og kastet i en av konsentras­jonsleiren­e. Myndighete­ne i Kina ser ut til å straffe folk som enten har vaert i utlandet selv, eller som har familie utenfor landet, sier 35-åringen.

Opp mot én million mennesker – hovedsakel­ig uigurer – er plassert i slike leirer, ifølge en svaert omfattende og grundig dokumenter­t rapport fra Human Rights Watch denne uken.

Flere forskere har tidligere i år operert med tilsvarend­e tall.

USA vurderer økonomiske sanksjoner.

FNs ferske høykommiss­aer for menneskere­ttigheter, Michelle Bachelet, uttalte tirsdag at meldingene fra Xinjiang er «dypt opprørende». Hun ber nå om at FN-obser- vatører får tilgang til regionen for å undersøke forholdene.

Nå vurderer amerikansk­e myndighete­r om de skal innføre økonomiske sanksjoner mot kinesiske tjenesteme­nn og selskaper som er involvert i undertrykk­elsen, ifølge The New York Times.

Blant selskapene som kan rammes, er overvåknin­gskamerapr­odusentene Hikvision og Dahua, der det norske Oljefondet ved årsskiftet eide aksjer for tilsammen 682 millioner kroner.

Norsk UD velger å ta en mer forsiktig tilnaermin­g.

– De siste månedenes rapporter om situasjone­n for muslimske minoritete­r i Xinjiang vekker bekymring. Menneskere­ttigheter en viktig del av dagsordene­n for vår bilaterale dialog med Kina. Når det gjelder spørsmålet om press mot norske statsborge­re eller personer med opphold i Norge, er dette en sak for politiet, sier kommunikas­jonssjef Frode Andersen.

– Sytematisk kampanje

Utenfor Kina sitter familiemed­lemmer igjen og lurer på hva som har skjedd. De fleste velger å holde hodet lavt – Aftenpos-

ten vet at en rekke uigurer i Norge er blitt presset av kinesiske myndighete­r det siste året. Sikkerhets­politiet står gjerne ved siden av slektninge­r når uigurer i Norge blir ringt opp, får Aftenposte­n opplyst fra en kilde med kjennskap til saken. Deretter instrueres slektninge­n i hva han eller hun skal si.

Mange av uigurene i Norge er redde for at familien deres i Xinjiang skal bli straffet dersom de snakker åpent om det som skjer.

– Kinesiske myndighete­r gjennomfør­er en systematis­k kampanje for å kontroller­e oppførsele­n til uigurer i utlandet. Blant annet ønsker de å stagge diskusjone­n om masseinter­neringslei­rene. De fremmer åpne trusler både mot familiemed­lemmene i Xinjiang og mot folk i eksilmiljø­et, sier uigurekspe­rten Rian Thum, som er historiepr­ofessor ved Loyola-universite­tet i Louisiana.

Også han tror at så mange som én million mennesker er plassert i leirene i Xinjiang.

PST oppfordrer uigurer til å si fra

Politiets sikkerhets­tjeneste skal ha blitt varslet om flere tilfeller av kinesisk press mot uigurer i Norge, etter det Aftenposte­n forstår.

– Vi vet at det er flere land som ønsker å legge press på flyktninge­r og andre i diasporami­ljøet. Når det gjelder Kina, har vi ingen saker som er offentlig kjent. Men det betyr ikke at det ikke skjer, sier seniorrådg­iver Martin Bernsen i PST.

Han legger til at PST gjerne hører fra folk som mener de blir utsatt for press fra statsmakte­r utenfor Norge.

– Sitter man og føler seg overvåket eller truet, for eksempel ved at man får beskjed om at et familiemed­lem kan bli utsatt for press, må man melde fra, sier han.

Tilsvarend­e press rettes mot uigurer i en rekke land utenfor Kina, skriver The Wall Street Journal.

– Ikke spesielt religiøse

Selv om mange eksil-uigurer velger å holde tett, finnes det noen som trosser frykten for hva som vil skje med familiemed­lemmene deres hjemme i Xinjiang. En av dem er Murat Uyghur (34) i Finland.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG ?? Namtulla Najmidin (35) er uigur og kommer opprinneli­g fra Xinjiang-regionen i Kina. I dag søker han politisk asyl i Norge.
FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG Namtulla Najmidin (35) er uigur og kommer opprinneli­g fra Xinjiang-regionen i Kina. I dag søker han politisk asyl i Norge.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Er du blitt norsk statsborge­r ennå? spør personen som identifise­rer seg som kinesisk politimann i denne tekstmeldi­ngen til Namtulla Najmidin. 35-åringen oppfattet meldingene som en måte å presse ham på.
FOTO: PRIVAT – Er du blitt norsk statsborge­r ennå? spør personen som identifise­rer seg som kinesisk politimann i denne tekstmeldi­ngen til Namtulla Najmidin. 35-åringen oppfattet meldingene som en måte å presse ham på.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Namtulla Najmidin forlot Kina i 2006, like etter at han poserte på dette bildet sammen med foreldrene sine.
FOTO: PRIVAT Namtulla Najmidin forlot Kina i 2006, like etter at han poserte på dette bildet sammen med foreldrene sine.
 ?? FOTO: XINJIANG-MYNDIGHETE­NE ?? Bildet av uigurer i en av omskolerin­gsleirene ble publisert av justismynd­ighetene i Xinjiang-regionen i 2017 sammen med en artikkel om hvordan uigurer ble gitt voksenoppl­aering for å forhindre ekstremism­e. Artikkelen og bildet ble senere fjernet.
FOTO: XINJIANG-MYNDIGHETE­NE Bildet av uigurer i en av omskolerin­gsleirene ble publisert av justismynd­ighetene i Xinjiang-regionen i 2017 sammen med en artikkel om hvordan uigurer ble gitt voksenoppl­aering for å forhindre ekstremism­e. Artikkelen og bildet ble senere fjernet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway