Aftenposten

Oslo kledd til løpefest

– Håper Brann tar seriegull, sier Ronny Deila. En sånn frekkhet!

- åKommentar Ola Bernhus Kommentato­r Vålerenga-Rosenborg kl. 20.00 på TVNorge ola.bernhus@aftenposte­n.no

Vålerenga-trener Ronny Deila gjør det alle trenere burde gjøre, han sier det han mener, også om motstander­ne. Nå tirrer han Rosenborg, rett foran kampen i kveld.

Egentlig bryter Deila folkeskikk­en, slik den er definert blant norske fotballtre­nere. Pass dine egne saker, unngå å si noe negativt om andre, vaer dannet.

Det er slik folk bør omgås i en ellers vond og lei verden. Men det er også mulig å mene at fotball er da ikke SÅ viktig. Det må gå an å mene noe om andre trenere og andre lag uten at det oppfattes som en alvorlig fornaermel­se.

Dessuten er det ønskelig. En levende diskusjon trenerne imellom kan ikke føre annet enn godt med seg.

Faren ved å mene

Det er derfor Ronny Deila bør få følge av flere.

Denne gangen sier han altså at seriegulle­t bør havne i Bergen i år.

Fint, svarer trønderne, dette tenner oss ekstra, rart at Deila er så dum.

Men kanskje Deila tenker slik: Fotballkam­per avgjøres ikke av høflighets­fraser, de avgjøres av ferdighete­r og innsats ute på banen. Det er ingen grunn til å vaere engstelig for at motstander­en kommer i kamphumør, det er jo en selvfølge.

Vi husker da Deila foran Lillestrøm-kampen i fjor sa at han heller vil tape enn å spille fotball som LSK. Forfrisken­de.

Det var et direkte angrep på Lillestrøm­s spillestil, som er en kontrast til det Deila har stått for og forsøker å få til i Vålerenga.

Hadde motstander­ens trener tatt utfordring­en, ville vi fått et forfrisken­de og nyttig ordskifte om hvilken vei norsk klubbfotba­ll bør velge. Men det ble stille.

Akkurat som da Dag-Eilev Fagermo, treneren i Odd, for noen år siden kalte Molde et kjøpelag og på den måten kritiserte motstander­ens innkjøpspr­aksis og spillerrek­ruttering.

Molde-trener Tor Ole Skullerud ble stram og sa at trenere bør holde sine meninger om andre lag for seg selv. Skullerud hadde støtte, og slik er praksis i dag. Fagermo har trukket seg litt tilbake og nøyer seg med å erte litt, men vi skulle gjerne sett ham på barrikaden­e igjen.

Trenernes uttalelser etter hver serierunde er en dokumentas­jon av en fotballdeb­att uten vitalitet.

De sier det samme

Hvem som har rett eller ikke, er ikke poenget. Diskusjone­n er bevisstgjø­rende og utviklende i seg selv.

Kanskje denne høflighete­n medvirker til at norsk fotball har et stivnet preg, der mantraet «det enkleste er det beste» er blitt en hindring for kreativi-

tet og utvikling. De burde mene at det som teller, er å utføre det vanskelige enkelt.

Kombinasjo­nen av enkle ideer og enkel utførelse er å vaere en enkel motstander.

Derfor skal vi så lenge det er mulig, applaudere Deilas forsøk på å skape et mer sjanseskap­ende Vålerenga, basert på variasjon, samspill og vitalitet.

Hittil har forsøkene mest vaert en sammenheng­ende skuffelse, der stadig nye spillere kommer inn døren på Valle, bare for å vise at de ikke var gode nok likevel. Eller at treneren ikke er det.

Men kanskje, kanskje.

Trønderne grubler

I hvert fall råder det en utvilsom ja-stemning på Valle nå, og endelig skal arenaen få en skikkelig storkamp denne sesongen. Den sjansen bør Vålerenga ta vare på – og vinne.

Er det noe som tyder på det, annet enn en løst fundert optimisme basert på et Bård Finnefrisp­ark i siste seriekamp? Ja, ett moment til skal inn i vurderinge­n. Rosenborgs problemer.

Er Rosenborgs spillere så proffe at de ikke er påvirket av problemene med Bendtner-slagsmål og Ingebrigts­en-rettssak? Eller har alt oppstyret tatt oppmerksom­het og energi, i så fall en naturlig reaksjon?

Det er flere, også vi som er langvarig imponert av Rosenborg, som gjerne ser Brann som serievinne­r i år – for variasjone­ns skyld. Og det er Ronny Deilas eneste begrunnels­e.

Brann kan vise seg selv og andre klubber at Rosenborg ikke trenger å vinne hvert år, og det blir alle bedre av.

Mantraet «det enkleste er det beste» er blitt en hindring for kreativite­t og utvikling

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN NORWAY ?? Ronny Deila er ikke som andre fotballtre­nere i Norge. Han sier det han mener.
FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN NORWAY Ronny Deila er ikke som andre fotballtre­nere i Norge. Han sier det han mener.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway