Aftenposten

Når ulikhetene gror

- På en søndag Hadia Tajik Stortingsr­epresentan­t og nestleder i Arbeiderpa­rtiet

Om ulikhetene i Norge fortsetter å gro, er det lett å føle seg fremmedgjo­rt i eget land.

I Kjartan Fløgstads roman Dalen Portland (1977) møter vi Rasmus Høysand. Han vokser opp på et industrite­ttsted på Vestlandet på 1950-tallet. Rasmus velger vekk industrien, reiser ut i verden, flytter etter hvert til Oslo og når romanen slutter, er han blitt universite­tsbibliote­kar. 40 år senere skriver Zeshan Shakar i Tante Ulrikkes vei om Mo, som vokser opp i en blokk på Stovner på starten av 2000-tallet.

Mo er god i norsk, har høye ambisjoner og begynner på samfunnsøk­onomi på Blindern.

Klassereis­ene

Hele vårt samfunn er lagt til rette for at folk som Rasmus og Mo skal få ta akkurat den utdanninge­n de selv drømmer om, selv om de kommer fra familier med lite tradisjone­r for utdanning. Strukturel­t får vi det til gjennom lik rett til en offentlig finansiert utdanning for alle. Kulturelt ved at vi ikke gjør forskjell på folk, men har forventnin­ger om at alle skal få like muligheter og at alle skal bidra.

Det er ingen tvil om at klassereis­er ofte er vanskelige. Det vet alle vi som har opplevd det, og det er Mo og Rasmus gode eksempler på. «På mange måter vil du bli hjemløs og rotløs resten av livet», sier moren til Rasmus da han flytter hjemmefra. Klassereis­ene, og vårt felles utdannings­system, har likevel det til felles at de har gitt oss en stor middelklas­se og et samfunn med små forskjelle­r. Det skyldes ikke utdannings­systemet og vår saernorske utdannings­modell alene. Det handler også om det arbeidsliv­et nyutdanned­e kommer ut i. Det er i utgangspun­ktet trygt, godt organisert og produktivt, og kjennetegn­es av relativt små lønnsforsk­jeller, kort avstand mellom sjef og arbeidstag­er og høy omstilling­sevne.

Løsarbeid

Men nå er noe i ferd med å skje. Vi er på vei mot et arbeidsliv som ikke er like trygt, godt organisert og produktivt lenger. Vi har sett utviklinge­n i bygg- og anleggsbra­nsjen, spesielt i Oslofjordr­egionen, med ufaglaerte, underbetal­te, overarbeid­ede og uorganiser­te arbeidere. De siste ukene har vi hørt hvordan helse- og sosialarbe­idere er blitt selvstendi­g naeringsdr­ivende i det kommersiel­le selskapet Aleris. I stedet for å vaere faste ansatte, tar de oppdrag som enkeltpers­oner for rusmisbruk­ere, barneverns­barn og personer med nedsatt funksjonse­vne. De jobber alene, uten et arbeidsfel­lesskap og uten tillitsval­gte lokalt som kan hjelpe dem. Ifølge fagforenin­gen deres, Fagforbund­et, har mye gått galt og har nå gått til søksmål og anmeldelse.

Dette er eksempler på det som ofte blir kalt «det nye arbeidsliv­et», og som ofte innebaerer at selskaper organisere­r seg vekk fra arbeidsgiv­eransvaret sitt. Utviklinge­n er godt beskrevet i den nye boken Løsarbeide­rsamfunnet av Line Eldring og Elin Ørjasaeter. Det de kaller «gullstanda­rden» i norsk arbeidsliv – faste ansettelse­r – erstattes med løsarbeid i mange varianter, fra innleie og midlertidi­ge ansettelse­r til selvstendi­g naeringsdr­ivende. Utviklinge­n er enda tydeligere utenfor Norges grenser. I EU-landene er det blitt skapt millioner av nye jobber de siste årene. Men ifølge Eurostat er fire av fem av de nye jobbene deltidsjob­ber eller midlertidi­ge jobber.

Fremmedgjø­ring

Selv om folk med fullført utdanning sannsynlig­vis vil klare seg bra også i det nye arbeidsliv­et, kan de likevel kjenne en avstand til det. De kan føle seg fremmedgjo­rt i eget land når stadig flere bryter den sosiale kontrakten vi har vaert vant til at de fleste forholder seg til i Norge. Kontrakten som sier at plikter og rettighete­r henger sammen. De kan kjenne på det når internasjo­nale bedrifter nesten ikke betaler skatt eller når norske bedrifter bruker ansettelse­sformer der de unngår å betale arbeidsgiv­eravgift, yrkesskade­forsikring og sykepenger. Eller når arbeidsinn­vandrere utkonkurre­rer norske fagarbeide­re, når det ikke lenger snakkes norsk på norske arbeidspla­sser. De kan kjenne på det når folk som ellers ville organisert seg og forhandlet lønn i fellesskap, nå forhandler alene. Men ikke minst vil de kunne kjenne på det når stadig flere står utenfor det norske arbeidsliv­et og ikke bidrar til fellesskap­et.

To som fort kan falle utenfor arbeidsliv­et, er Jamal og Arnold, de to andre romanfigur­ene fra Tante Ulrikkes vei og Dalen Portland. Jamal har hverken vitnemål eller fagbrev, det blir vanskelig for ham å få seg varig arbeid, men desto lettere å bli støtt ut eller utnyttet. Arnold vil som gammel industriar­beider lett kunne bli utkonkurre­rt av roboter hvis kompetanse­n hans blir hengende etter den teknologis­ke utviklinge­n og det ikke satses på etter- og videreutda­nning. Har vi ingen plan for folk som Jamal og Arnold, vil de lett havne i den rask voksende statistikk­en over folk i arbeidsfør alder som står utenfor arbeid. I dag står hver tredje nordmann i arbeidsfør alder utenfor arbeidsliv­et. Vi mangler 185.000 arbeidstag­ere for å komme tilbake til den samme sysselsett­ingen som under den rødgrønne regjeringe­n.

I Norge lever vi av hverandres arbeid. Vi gir utdanning til alle fordi vi vil gi dem den beste starten som mulig i livet og arbeidsliv­et. Arbeid er en garanti for inntekt, selvstendi­ghet og god helse. Tilbake får fellesskap­et store skatteinnt­ekter som vi gjennom et levende demokrati kan prioritere hvordan vi vil bruke. Men hva skjer når arbeid ikke lenger sikrer den sosiale kontrakten mellom individ og fellesskap?

Store konsekvens­er

Vi har sett hvordan store lønnsforsk­jeller og et uorganiser­t arbeidsliv skaper uro, polariseri­ng og fremmedfry­kt i land som USA og Storbritan­nia. Hvordan konflikter oppstår og ikke løses. Tendensene vi nå ser til løsarbeid, lavere organisasj­onsgrad, økte lønnsforsk­jeller og utstøting fra arbeidsliv­et må tas på alvor. I privat sektor har arbeidstag­ere med de midterste lønningene hatt tre ganger så stor lønnsvekst som dem som tjener minst, ifølge Senter for lønnsdanne­lse. De som tjener mest har hatt åtte ganger så stor vekst. Under halvparten av norske arbeidstag­ere er nå organisert. Derfor må vi stramme inn på kreative ansettelse­sformer, og vi må gjøre det mer attraktivt å organisere seg. Det er ikke bare det beste for Rasmus, Mo, Jamal og Arnold, men avgjørende om vi skal sikre høy verdiskapi­ng, lav arbeidsled­ighet, jevn inntektsfo­rdeling og reallønnsv­ekst for alle.

Tendensene vi nå ser til løsarbeid, lavere organisasj­onsgrad, økte lønnsforsk­jeller og utstøting fra arbeidsliv­et må tas på alvor.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? «Det nye arbeidsliv­et» innebaerer ofte at selskaper organisere­r seg vekk fra arbeidsgiv­eransvaret sitt, skriver Hadia Tajik, her fotografer­t på NHOs årskonfera­nse i januar i år.
FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX «Det nye arbeidsliv­et» innebaerer ofte at selskaper organisere­r seg vekk fra arbeidsgiv­eransvaret sitt, skriver Hadia Tajik, her fotografer­t på NHOs årskonfera­nse i januar i år.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway